free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 kínos kérdés az állásinterjún

Borsa         Címkék: állásinterjú, kultúrtrip, munka 15 hozzászólás

Álláskeresési tapasztalatai mindenkinek vannak. Sokan tudnánk kínos sztorikat mesélni arról, milyen törvénytelen kérdéseket is tettek fel egy-egy interjún. Íme ebből öt.

Egy-egy felvételi beszélgetés alkalmával, azaz interjún, általánosan a törvény tilt minden olyan kérdést, ami nem kapcsolódik szigorúan a munkához, tehát annak elvégzéséhez, illetve a munkakörbe tartozó feladatokra vonatkozó kvalitásokhoz sincs köze. Sokan tudnánk mesélni arról, hogy kinek, milyen kínos kérdést tettek fel egy-egy ilyen beszélgetés alkalmával, de most bemutatjuk az öt leggyakoribb, tulajdonképpen törvénytelen kérdést. Amennyiben ezek közül bármelyiket is felteszik nektek egy interjú alkalmával, nyugodtan tegyetek bejelentést az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, ahol kérésre, név nélkül kivizsgálják a panaszt, és elmarasztalják az állást felkínálót.

Mikor akar szülni?

Nos, ennél otrombább megfogalmazással is találkoztunk már, viszont semmilyen formában nem vagyunk kötelesek válaszolni erre a kérdésre. Semmi köze ugyanis a melóhoz, ráadásul a nőket előszeretettel szórják ki az interjúkról, azzal a titkolt indokkal, hogy nyilván mindjárt szülni akar, és akkor a cégnek új emberre lesz szüksége. Válaszolhatjuk – babonások nem -, hogy meddők vagyunk, ezzel tuti meggyőzzük a HR-est. Persze, fel is háborodhatunk, de akkor nem fogunk a vállalatnál dolgozni, az biztos.


Milyen a szexuális orientációja?

Bizony, ez a kérdés már elhangzott, persze nem ilyen profán módon. Borsaszerkesztő, évekkel ezelőtt jelentkezett egy nyomtatott magazinhoz, és az állásinterjún, a "főnök" már azelőtt megkérdezte, hogy szereti-e a lányokat, mielőtt beült volna a bőrfotelbe. A szexuális hovatartozás semmiképpen nem lehet felvetendő kérdés - egy állásinterjún sem. Ha mégis beleütközünk egy hasonló tartalmú felvetésbe, akkor azonnal kérjük ki magunknak a magánjellegű témafelvetést!


Miben hisz?

Bár a vallás, a hit szintén magánügy, egyre többször kérdezik meg a HR-esek, hogy miben hiszünk. Rafináltan ki lehet kerülni ezt a kérdést, ne mondjuk, hogy hithű keresztények vagyunk, konzervatív értékrenddel, mert mi van, ha egy szcientológában hívő vezető alá keresnek embert? Szóval ez a kérdés is közel olyan kínos, mint a nemi identitást firtató. Ne válaszoljunk rá.
Milyen betegségei voltak?

Logikusnak tűnhet, hogy a jövőbeli munkáltatónk szeretné felmérni az egészségi állapotunkat, viszont semmi köze hozzá, az a baj. Az ilyen kérdések általában a krónikus, vissza-visszatérő betegségekre vonatkoznak, esetleg fogyatékosságra. Nos, erre sem kell válaszolnunk, sőt bátran jelezzük, hogy a törvény tilt minden olyan kérdést, amely nem kapcsolódik szorosan a munkavégzéshez. Amennyiben kiderül, hogy egy poros irattárban kell dolgoznunk és nekünk porallergiánk van, persze nem árt ezt figyelembe venni, viszont a személyes döntésünkön múljon az, hogy elvállaljuk-e.


Származása?

Ahogy az Alkotmányban is szerepel: "A Magyar Köztársaság biztosítja a területén tartózkodó minden személy számára az emberi, illetve az állampolgári jogokat, bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, nyelv,vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül." Ugyanez a kitétel vonatkozik természetesen a jövendőbeli munkáltatónkra is - már az állásinterjún. Súlyos vétséget követ el az a HR-es, aki a származásunkat firtatja, legyen az akár tót, palóc, cigány, magyar.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés