free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Álomnaplót vezetni nem ciki kategória

Welmi         Címkék: álom, álomnapló, írás, lélek, pszichológia 4 hozzászólás

Gyakran kerülnek bele az álmainkba az aznapi történések, amelyeket elraktároz az agyunk. Az álomnapló nem spanyolviasz, de segíthet tudatosítani sejtéseinket.

Álmodunk. Feldolgozzuk a napi történéseket és traumákat, kiengedjük félelmeinket, kódjelekkel üzenünk magunknak, csak győzzük megfejteni. Az állatoknak könnyű - gondolhatjuk, hiszen, ha jár a lábuk álmukban, biztosan futnak valami után vagy elől. Na ja, mondd ezt egy depressziós értelmiségi szobamacskának. Évszázadok óta foglalkoznak álomfejtéssel; óvatosság, kétkedés, mágia és hitetlenkedés övezi a "szakmát". Magunk is nekiláthatunk éjszakai kalandfilmjeink megfejtéséhez, miért is ne tennénk, hiszen mi vagyunk saját magunk leghitelesebb önszakértői. Már ha ismerjük magunkat. Az önismeret azonban nem azt jelenti, tudjuk, milyenek vagyunk, hanem, hogy miért vagyunk olyanok. Ismerjük félelmeinket és titkos vágyainkat, vagyis nem letagadjuk, hanem ajtót nyitunk nekik, hogy aztán a szemükbe nézhessünk.

Nóóórmális?

A huszonöt éves Vivien felzaklató álmai miatt kért segítséget egy pszichológustól, mert majdnem minden reggel kimerültebben ébredt, mint ahogy lefeküdt. "Legmeghökkentőbb álmomban István király és tanácsosa megfenyegettek, hogy megölnek, és nem volt más választásom, minthogy én öljem meg őket. Amikor leütöttem a fejüket, kiderült, hogy gipszből voltak. Nagyon csodálkoztam, de nem éreztem bűntudatot, hiszen csak az irhámat mentettem. Tudtam, hogy menekülnöm kell, mert a királyné látta, mi történt, így férjemmel együtt kiosontunk a palotából. A saját autónkkal nem indulhattunk útnak, azt felismernék, így gyorsan telepakoltam kajával és pokrócokkal a guruló kádat (minden háztartásban fellelhető), és uzsgyi! Egész éjszaka gurultunk, csak reggel álltunk meg, Olaszországban, az út mellett, ahol családok és egy turistabusz piknikezett. Felmásztam a parkoló melletti meredek dombok egyikére, és csak a tetején vettem észre, hogy kopott bársonyból van."Eddig az álom, de mi ennek az értelme? A pszichológus tanácsára Vivien álomnaplót kezdett el vezetni. Ébredés után leírta, mit álmodott, de az egyszerűség kedvéért csak címszavakban: helyszín, szereplők, cselekvések, szembetűnő, szokatlan körülmények. Egy bő hónap után felfedezett benne egy tendenciát.

"Gyakran álmodom, hogy üldöznek, sokszor el is kapnak. A pszichológus javaslatára elkezdtem figyelni magam arra vonatkozólag, hogy mitől félhetek, mi elől menekülök. Az irányított beszélgetéseink során végül arra jutottunk, hogy elég erős megfelelési kényszer van bennem, és mivel én vagyok saját magam legkíméletlenebb hajcsára és kritikusa, mind a munkában, mind a magánéletben, ezért valószínűsíthető, hogy a saját elvárásaim elől menekülök. Ezek után számba vettem és nevesítettem elvárásaimat, és megvizsgáltam, melyek a teljesíthetők és melyek azok, amelyeket jobban teszem, ha elhagyok."Újratervezni az értékrendünket nehéz feladat, nem is tudjuk hol kezdjük. Ilyenkor érdemes azokra a élethelyzetekre gondolni, amelyekben boldognak és büszkének éreztük magunkat, és megnézni, milyen körülmények tették ezt lehetővé. Előfordulhat ugyanis, hogy nagyobb részt tulajdonítunk saját magunknak, mint ahogy az a valóságban volt. Ha prekoncepciókkal, elvárásokkal megyünk bele a dolgokba, annak legtöbbször csalódás a vége. Néha engedjük bele magunkat olyan helyzetekbe, amelyeknek nincs nagy tétjük, és élvezzük, hogy végre nem mi irányítunk.

Álmodj királylány

Az álomnapló nem a spanyolviasz, a nyomasztó, kusza álmokra nincs hipp-hopp ellenszer, de segít tudatosítani azt, amit eddig csak sejtettünk. Minél többször találkozunk félelmeinkkel vagy elnyomott vágyainkkal, annál könnyebben a helyükre tesszük őket. Nem valószínű, hogy örökre eltűnnek, de nem is baj, hiszen ezek is hozzánk tartoznak. Ha nem tudjuk, mitől félünk, az álmaink jelezhetik, emellett szelepként szolgálnak a stressz kiengedéséhez. Nem kell minden részletre tudnunk a magyarázatot, koncentráljunk a szembetűnő jegyekre.  Érdemes tehát figyelni, mit álmodtunk, kik voltak a szereplők, hol voltunk. Gyakran kerülnek bele az álmokba olyan aznapi történések, amelyek sokszor csak apróságnak tűnnek, de valamiért csak elraktározta az agyunk. Persze az ellenkezőjének is megvan a maga oka: ha elfelejtjük, mi történt velünk akár a valóságban, akár elfelejtjük magát az álmot, elkerülő hadműveletet folytatunk, amiről nem veszünk tudomást, az nincs is alapon. Nem túl kifizetődő, hiszen mégis jobb tudni, hányadán állunk magunkkal. Eddig a mese, István király legyen holnap a ti vendégetek.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés