free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A alternatív üzemanyagok környezetkímélőek

Ádám Péter         Címkék: alternatív, bioüzemanyag, hibridautó, környezet, üzemanyag 0 hozzászólás

A ránk leselkedő kőolajapadásból valószínűleg a különböző alternatív üzemanyagok fognak kirángatni minket. Hasznosak és környezetkímélők is egyben.

Egyes becslések szerint a század közepére (állítólag 2051. december 20. a pontos dátum) végleg kifogy a Föld kőolajkészlete, aminek persze számos következménye lesz majd, például búcsút kell intenünk azoknak a hagyományos üzemanyagoknak, amelyek manapság a gépjárművek működését biztosítják. Hogy ne forduljon elő az a szituáció, hogy kétségbeesett emberek tömege áll tanácstalanul kedvenc autója mellett, mivel kifogyott az utolsó csepp benzin is a járműből, ezért aztán a szakemberek gőzerővel dolgoznak alternatív üzemanyagok előállításán, illetve olyan megoldásokon, amelyek nélkülözni tudják az eddig megszokott energiahordozók használatát. Az új típusú üzemanyagok azonban nem csak az autónk működése miatt látszanak igen hasznosnak, de a környezetünk és saját egészségünk megkímélésében is fontos szerepet játszhatnak.

http://bestnewestcarpictures.blogspot.com

Az új megoldások között olyan fejlesztések találhatók, amelyek vagy a hagyományos üzemanyagokat hivatottak pótolni, vagy éppen egy olyan technológiát kínálnak, amely nélkülözni tudja azokat, vagyis nem benzinnel vagy gázolajjal menne a kocsi, hanem mondjuk árammal. Az egyik ilyen fejlesztés a már többmilliós darabszámban (főleg az USA-ban) az utakon száguldozó hibridautó lenne. "A hibridautók meghajtását általában egy belsőégésű (hagyományos) motor és egy villanymotor biztosítja. Ezzel ugyan nincs kizárva teljesen a hagyományos üzemanyag felhasználása, viszont ez jóval kisebb mennyiségben történik, mint egy simán belsőégésű motorral működő autó esetében" - tudjuk meg Kovács Pál Attila gépészmérnöktől. "Az alacsony mértékű üzemanyag-felhasználást a villanymotoron kívül egy energiavisszatöltő rendszer biztosítja, de olyan funkció is található a hibridekben, amely üresben leállítja a motort. Igaz ilyet már az újabb gyártású, hagyományos kocsikon is alkalmaznak." A kevesebb üzemanyag-fogyasztással persze alacsonyabb lesz a hibridautók széndioxid-kibocsátása is, amely a légszennyezési mutatók csökkenését, számunkra pedig tisztább levegőt jelent.

http://i.treehugger.com

Az autókból származó széndioxidtól persze úgy szabadulhatnánk meg a legkönnyebben, ha a belsőégésű motorokkal hajtott járművek teljesen eltűnnének az utakról, amit nyilván nem a lovaskocsik visszatérésével terveznek elérni a sajnos még távoli jövőben. A megoldást az elektromos autók jelentenék, azonban ezek fejlesztése még igen csak gyerekcipőben jár. "Az elektromos autók kizárólag elektromotorral működnek, az energiát pedig egy újratölthető akkumulátor biztosítja számukra" - magyarázza a gépészmérnök. "A probléma ezekkel a járművekkel, hogy az akkumulátorok nagyon lassan tölthetők, és ahhoz képest gyorsan is merülnek. Egyelőre még egyik gyártónak sem sikerült olyan típust előállítani, amely vígan felvehetné a versenyt a belsőégésű motoros autókkal vagy akár a hibridekkel." A másik nagy probléma a villanyautókkal, hogy a manapság elérhető modellek főleg a milliomosok hobbiautó kategóriájába tartoznak. Viszont ha hihetünk a gyártók ígéreteinek, akkor pár éven belül a piacra kerülhetnek a tömeggyártásban készített, mindenki által elérhető árú elektromos autók is.

Érthető módon persze nem várható el senkitől, hogy egyik napról a másikra lecserélje hagyományos autóját egy hibrid vagy elektromos járműre, viszont a belsőégésű motorral meghajtott kocsikhoz is létezik már alternatív megoldás. A biodízel és a bioetanol lenne az az üzemanyag fajta, amely kisegíthet minket a ránk leselkedő kőolajapadásból. A biodízel növényi - főleg repce és napraforgó - olaj felhasználásával készül, és mint a neve is utal rá, dízelmotorok működtetését teszi lehetővé. Ezzel szemben a szintén növényi alapanyagokból előállított bioetanol a benzint hivatott helyettesíteni. Ezeknek az alternatív üzemanyagoknak a viszonylag könnyen előteremthető alapanyagon kívül még az a nagy előnyük, hogy nem befolyásolják az üvegház-hatást. A bioüzemanyagok elégésekor keletkező gázokat ugyanis újrahasznosítják az alapanyag gyanánt termesztett növények.

http://alternativefuels.about.com

Persze a fent felsorolt alternatív megoldásokkal is akadnak némi problémák. Attól a kérdéstől kezdve, hogy szép dolog-e olyan növényekből üzemanyagot előállítani, amelyek tápanyagként is szolgálhatnának, főleg amikor annyi az éhező a világon. De egyes környezetvédők sem verdesik magukat a földhöz örömükben, amikor a bioüzemanyagok kerülnek éppen terítékre, mondván ezek - főleg a bioetanol - előállítása is igen energiaigényes. Az energia előállításához pedig megint csak környezetszennyező megoldásokat használnak majd, hasonlóan az elektromos autók akkumulátorainak feltöltéséhez szükséges áram esetében. Így vagy úgy, az bizonyára szép jövőkép lenne, amikor a büdös benzinkútnál való tankolás helyett csak egy konnektorra köthetnénk rá a járgányt, és nem fulladnánk meg egy forgalmasabb út közelében.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés