free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 gyerek, akik nagyot változtattak a világon

Borsa         Címkék: gyerek, kultúrtripp, lista 3 hozzászólás

Nemcsak felnőttek tudják megváltoztatni a világ menetét. Ezt bizonyítandó felidézünk öt olyan embert, akik már tinédzserként komoly hatást gyakoroltak a történelemre.

Az egész világra, vagy annak egy jelentős részére hatást gyakorolni nemcsak a felnőttek kiváltsága: néhány fiatalkorú ékesen bizonyította, hogy a gyerekek is képesek lehetnek ilyesmire. Közülük választottunk ki ötöt a feketék kirekesztésével harcba szálló Claudette Colvintól a HIV-fertőzöttek és AIDS-betegek stigmatizációja ellen felszólaló Ryan White-ig.

Claudette Colvin

Mindenki ismeri Rosa Parks, a színes bőrű polgárjogi aktivista történetét, aki 1955. december 1-jén a kirekesztő törvényekkel szembeszegülve nem volt hajlandó átadni az ülőhelyét az alabamai Montgomery egyik buszjáratán egy fehér férfinak, hanem inkább hagyta, hogy letartóztassák, és ezzel a rasszizmus elleni harc egyik kulcsfigurája lett. Kevesen tudják azonban, hogy négyen is véghezvittek hasonló cselekedetet előtte, és az egyik ilyen eset az ő akciójának közvetlen előképe, sőt mintája volt: kilenc hónappal korábban a 15 éves Claudette Colvin ugyanezen a buszjáraton ugyanígy megtagadta a helye átadását. Az ismeretlen apától terhes kiskorú ugyan a feketék jogaiért folyó harc poszterarcának nem volt megfelelő, de tette ettől még nagyon is fontos volt a küzdelem szempontjából.

Anne Frank

A zsidó származású Anne Frank mindössze négyéves volt, amikor 1933-ban családjával együtt Németországból Hollandiába kellett menekülnie Adolf Hitler hatalomra kerülése miatt. Mint ismeretes, hét évvel később a nácik Hollandiát is megszállták, és végül 1942-ben Frankéknak nem maradt más választásuk, mint elbújni egy épület rejtett szárnyában, a családfő, Otto néhány régebbi alkalmazottjára bízva az életüket. A 13 éves Anne ekkor már egy ideje írta a naplóját, és egészen 1944 augusztusáig folytatta is, amikor a nácik megtalálták őket, és mindannyiukat deportálták. A bergen-belseni koncentrációs táborban, tífuszban elhunyt lány később kiadott jegyzeteit, amelyekben döbbenetes érettséggel ír a bujkálásról, a háborúról és az emberi viszonyokról, minden idők legfontosabb történelmi dokumentumai között tartják számon.

Louis Braille

A név alapján nyilván sokan azonosítják a vakok ábécéjének megalkotóját, élettörténete azonban már nem feltétlenül ismert. Braille hároméves korában, nyeregkészítőként dolgozó apja műhelyében, egy árral szúrta ki az egyik szemét, és a nem megfelelően ellátott sérülés elfertőződött, így mindkét szemére megvakult. Tízévesen aztán a fiú bekerült a párizsi Vakok Intézetébe, ahol megismerkedett a látássérült emberek által akkoriban használt olvasási módszerrel, és a sok hátránnyal bíró (írásra például nem is alkalmas) metódus miatti elégedetlensége arra ösztökélte, hogy egy titkosírás ötletét felhasználva saját jelrendszert dolgozzon ki. A pontokból álló Braille-írást állítólag ugyanazzal az árral alkotta meg 15 éves korában, amellyel megvakította magát, és ezzel lényegesen megkönnyítette, valamint tartalmasabbá is tette a vakok életét.

Samantha Smith

1982-ben, amikor Jurij Andropov lett a Szovjetunió főtitkára, és az Egyesült Államokban a lapok szüntelenül azt latolgatták, hogy az új vezető vajon atomtámadást intéz-e az USA ellen, az 1972-es születésű Samantha Smith imádnivalóan egyszerű gyermeki logikával azt mondta: ha nem tudunk valamit, akkor a legegyszerűbb megkérdezni, majd meg is kérdezte Andropovot levélben, hogy lesz-e háború. Az eredmény egy nemleges válasz és egy meghívás volt a Szovjetunióba, amit óriási médiafigyelem kísért, majd Samanthából „jószolgálati nagykövet lett”, és bár az nyilvánvaló, hogy mindennek a nagy része csak reprezentáció volt, a 13 éves korában egy repülőszerencsétlenségben elhunyt Smith tette akkor is elgondolkodtatta az embereket az egész hidegháborúval, sőt általában a háborúkkal kapcsolatban.

Ryan White

A nyolcvanas években a HIV-fertőzést és az AIDS-et legnagyobbrészt a meleg férfiak problémájának tartották. Ezen a nézeten néhány olyan ember változtatott, akik nyíltan felvállalták, hogy maguk is betegek – köztük például a tinédzser Ryan White. A hemofíliás fiú vérátömlesztéssel fertőződött meg, és amikor kiderült a betegsége, rengeteg megaláztatást kellett megélnie: kizárták az iskolából, a gyerekek kerülték, sőt még az előfizetésüket is sokan lemondták azon a környéken, ahol ő hordta ki az újságokat. Ryan innentől 19 éves korában bekövetkezett haláláig küldetésének tekintette az emberek felvilágosítását a betegséggel kapcsolatban, és tévészereplései, valamint nyomtatott interjúi nyomán – nem mellesleg sok híresség, például Elton John vagy Michael Jackson támogatásával – valóban rengeteget tett azért, hogy a társadalom ne bélyegezze meg a fertőzötteket.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés