free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az antibiotikumok és a nők

RA         Címkék: antibiotikum, betegség, púder 2 hozzászólás

Az antibiotikumokkal kapcsolatban eltérőek a vélemények, mi is kíváncsiak voltunk, hogy tényleg károsíthatják-e a szervezetünket és mi történik, ha nem szedjük be.

Az antibiotikum felfedezése megálljt parancsolt számos járványnak. Olyan súlyos betegségek váltak egyszeriben egy-két hetes kúrával gyógyítható gyengeséggé, mint a skarlát, és a második világháború idején a szövetséges erők hadseregeiben az elfertőződött sebek okozta halálozásokat és az amputációk számát is penicilinnel sikerült csökkenteni. Egy millenium előtti, brit orvosok körében végzett közvélemény-kutatás eredménye szerint a penicilin az évszazad legnagyobb csodája. Az antibiotikum rezisztencia kialakulása aztán kissé visszaszorította a gyógyítók és a gyógyítottak lelkesedését. Az utóbbi kategórián belül a nőknek ráadásul egyéb problémáik is adódhatnak a "csodaszerek" mellékhatásaként.
Többségünknek nem tartozik kedvenc elfoglaltságai közé a nőgyógyászati vizsgálat, így ezen szakambulanciák várójában különösen szeretünk - zavarunkat feledendő -, szóba elegyedni egymással. A minap is, amikor méhnyakrák szűrés céljából felkerestem a szakambulanciát, a váróban háromszereplős traccsparti közepébe csöppentem. Az antibiotikumokról szólt a diskurzus, és meglehetősen szélsőséges vélemények hangzottak el. Ott volt mindjárt Kata, a negyvenéves-forma anyuka, akinek hatéves kisfia nemrég gyógyult fel skarlátból. Kata nem akart komolyabb gyógyszert, és mindenféle lázcsillapító teakeverékkel, meg gyógyfüves kenőcsökkel kezelte a gyereket, aki ebbe majdnem belehalt - az utolsó pillanatban kezdték el az antibiotikum kúrát, amitől egy hét alatt rendbe jött. Kata tehát a bűnbánat jeléül, az egekbe magasztalta valamennyi antibiotikunot, és közölte, hogy ő bizony mostantól minden betegségre ezt kéri orvosától. (A lényeg, hogy orvoshoz fordul, így megmenekül tőle, hogy minden náthára antibiotikumot szedjen a családja - gondoltam.) Nóra ellenben nem átallotta pokolba kívánni az összes "kemikáliát" és kijelenteni, hogy ő inkább meghal, de nem vesz magához méregdrága, további betegségeket okozó szereket. "Minél többen szedik, annál több halálos betegség lesz a világon" - utalt a maga módján az antibiotikum rezisztencia problémakörre. Egy magas barna hajú lány, aki nem árulta el a nevét, csak a vállát vonogatta, közölte: ha ő fiú volna, nem lenne semmi baja ezekkel a gyógyszerekkel, de mivel az antibiotikumok köztudottan mindent tönkretesznek egy nőben amitől nő, ezért soha nem kíván antibiotikumot szedni. Hosszas nógatásra kifejtette, hogy véleménye szerint mi is az a minden, amit tönkretesznek a kérdéses szerek. "A női nemi szervet, a méhet és a hüvely ph-ját" - sorolta egyszuszra. Megdöbbentem: ha ez így van, hogy-hogy nem hallottam még róla? Elhatároztam, hogy mihelyt bejutok orvosomhoz, kikérdezem a témában.
Addig is, hogy elkerüljük a szélsőséges nézetek hangosabb összecsapását, kiselőadásba kezdtem az antibiotikum rezisztenciával kapcsolatban, mert erről egy korábbi beszélgetés során már hiteles információkat kaptam. Ludwig Endre infektológus professzor nyújtott felvilágosítást arról, hogy miként alakult világszerte súlyos problémává ez a jelenség. "A baktériumok sok milliárd éves genetikai adottságuk révén, hatalmas számuk és nagyon gyakori osztódásuk következtében, alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez. Sokkal nagyobb alkalmazkodóképességgel bírnak, mint azt korábban a tudósok gondolták. Az antibiotikumok megjelenése számukra környezeti változás, így azokhoz is alkalmazkodnak" - mondta. Először felfogják az őket érintő változásokat, észlelik a veszélyt és alkalmazkodnak, aminek az a következménye, hogy nő a valószínűsége a rezisztens mutáns túlélésének. De ez még nem elég: kommunikálnak is egymással! "Esetükben egy fejlett, kommunikációs és adaptív rendszerrel bíró élővilágról beszélhetünk" - részletezte az infektológus.

Az antibiotikumot 1928-ban fedezte fel a skót Alexander Fleming, miután a Penicillium notatum nevű penészgombából előállította a penicilint. Tisztított formában 1940-ben sikerült előállítani, és 1942-ben alkalmazták először emberen. A rezisztencia csupán az elmúlt években kezdett ijesztő méreteket ölteni. Léteznek olyan - elsősorban kórházi infekciókat okozó - baktériumok, melyek gyakorlatilag már az összes antibiotikummal szemben rezisztensek, de otthon is "beszerezhető" infekciókat okozó baktériumok is kezdenek magas szintű rezisztenciát produkálni.A tévhittel ellentétben az antibiotikum rezisztencia mértéke nem kizárólag az antibiotikumok helytelen használata miatt nő, ennél ez összetettebb probléma. Tény, hogy az antibiotikum terápiával és az infektológiával már régóta magas szinten foglalkozó skandináv országokban (ahol nem utolsó sorban a társadalmi hozzáállás is megfelelő), a rezisztencia problémája sokkal kisebb, mint például Magyarországon. Az is igaz, hogy minél alacsonyabb az antibiotikum használatának szakmai színvonala, annál magasabb a gyógyszerekkel szembeni rezisztencia. Magyarországon egyébként az európai átlaghoz képest nem fogyasztunk több antibiotikumot, Ludwig professzor szerint a középmezőnyt erősítjük. A rezisztenciát illetően szintén középszinten állunk. Vannak az országban bizonyos antibiotikumokkal szemben alacsonyabb rezisztenciájú baktériumok, és léteznek magasabb rezisztenciájúak is. Mára fontos alapelvvé vált a gyógyítók körében - szögezte le Ludwig Endre -, hogy egy terápia meghatározásakor figyelembe kell venni a helyi (ország, kórház) baktériumflórát és az adott helyre jellemző, sajátos antibiotikum rezisztenciákat. Az antibiotikum használatának tehát "szakmai színvonala" van - néztem Katára.


Közben sorra kerültem. A szűrés végeztével nekiszegeztem Székely István nőgyógyász főorvosnak a kint hallottakat: "Igaz hogy az antibotikumok tönkreteszik a méhemet?" Nem igaz - mondta.  Az erős antobiotikumok a hüvelyben lévő flóra egyensúlyát ugyan fel tudják borítani, de a szervekre nem lehetnek káros hatással. A hüvelyi gombás vagy bakteriális fertőzés az egyetlen (igencsak kellemtelen) antibiotikumokkal kapcsolatos negatívum speciálisan nők számára. Az orvosok viszont számítanak erre - nyugtatott meg Székely doktor atekintetben, hogy ő legalábbis számít -, így ha betegüknek olyan típusú (erősségű) antibiotikumra van szüksége, mely a hüvelyflórát megzavarhatja, akkor mindjárt adnak mellé olyan szert is, mely kiküszöböli ezt a mellékhatást. Amennyiben valaki mégsem kap mellékhatás-megelőző szert, és jelentkeznek nála a hüvelyben lévő gombás vagy bakteriális fertőzés tünetei, akkor pár napos, szájon át beszedhető - vagy helyileg alkalmazott - kúrával szabadulhat meg ráadás-betegségétől. Ezeknek a fertőzéseknek a tünetei a következők lehetnek: viszketés és/vagy csípő érzés és/vagy folyás. A nőgyógyász egy kenetvizsgálattal bizonyosodik meg arról, hogy pontosan milyen kórokozó tehet a gondról. Székely tapasztalatai szerint gyakoribb a bakteriális fertőzés, annak ellenére, hogy a köztudatban inkább gombás fertőzésként van jelen a tünetegyüttes.

Lelki szemeim előtt Nóra jelent meg, aki a szakvéleményt hallgatva elborzadva így szól: "Ugye megmondtam! Aki antibiotikumot szed, csak még betegebb lesz." A doktor mintha kitalálta volna a gondolatomat, és így folytatta: "Ha a szervezetbe olyan kórokozó került, ami orvosunk szerint antibiotikum kúrára ad okot, nagyot kockáztatunk, ha nem vesszük igénybe e szereket. Maradandó károsodást szenvedhetünk, és csak magunkra vethetünk, ha a visszautasított terápia miatt meghalunk mondjuk szív-, és mellhártyagyulladásban. A hüvelyi fertőzésekért egyébként számos esetben nem is a gyógyszer, hanem az alapbetegséget okozó kórokozó a felelős - az is feboríthatja a hüvelyflórát. Amikor az antibiotikum okozza, az azért van, mert a gyógyszer adott esetben nem csak a káros, hanem a szükséges baktériumokat is elpusztítja.


A váróban összeszedett ismerőseim már csak rám vártak - Kata korábban ígéretet tett, hogy kocsival elvisz bennünket a Deákra. Gyorsan elhadartam amit megtudtam: "Akinek erős antibiotikum kell, annak mindenképp az kell. Ha fenáll a hüvelyflóra felborulásának veszélye, az orvos ad mellé gombás fertőzés elleni szert, ha ez mégis elmarad és a bakteriális vagy gombás fertőzés kialakul, akkor a betegség minden esetben pár napos kúrával kikezelhető." "Mondom én, mindig antibiotikum kell, az a biztos" - bólogatott erre Kata. Ahogy elképzeltem, pont úgy szisszent fel Nóra: "Antibiotikum? Gyilkosok!" Magas barna hajú társunk pedig csak úgy, magának dünnyögte: "Hát igen, ha fiú volnék, akkor!" Mindegy. Nem akartam én senkit meggyőzni. 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés