free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hétköznap is kellenek az apró meglepetések

Borsa         Címkék: érzelem, meglepetés, párkapcsolat, púder 3 hozzászólás

Váratlan ajándékot adni, ok nélkül meglepetést okozni nemcsak az új párkapcsolatokban hatásos. Sőt egy régi viszonyban fontosabb is készülni néha valamivel.

Hogy mikor leptek meg otthon utoljára valami aprósággal? Csak úgy? Hosszasan elnyújtott ööö-k és köldöknézés után nem ritka a magabiztos visszakérdezés: de hát miért is kellett volna? Pedig – nevezzük bár figyelmességnek, szeretetnek vagy romantikának – a legkisebb ajándék is óriási örömöt tud okozni. Főleg, ha váratlanul, ok nélkül lepnek meg vele.  

Sokak már-már szállóigévé vált öndefiníciós kísérlete szól így: „pocsék ajándékozó vagyok”, „soha nincsenek eredeti ötleteim” stb. Szerencsére ahhoz, hogy az esti kocogásról vagy a hétvégi nagybevásárlásról valami kis meglepetéssel térjünk haza, nem kell kreatív igazgatónak lenni. Egy csokor mezei virág az aluljáróban kétszázért a nénitől, egy érett ananász a zöldségestől, meglepetés-mozijegy vagy a reggeli kávé extra adag tejszínhabjába rajzolt „fahéjas” üzenet – „csak úgy”. De épp az apropó híja fogja az egekbe emelni az ajándék értékét: szívet melengetőbb az a nem várt bonbon szerda este nyolckor vagy a neten fillérekért megrendelt kis antik fényképkeret, mint a legfontosabbnak címkézett ünnepek gigantikus díszcsomagjai. És nem pusztán attól, mert nem számítottunk rá, hanem mert a funkciója és a jelentése – az üzenetértéke – lesz egészen más.

Ha a szívünkre tesszük a kezünket, rossz szokás szerint könnyedén tituláljuk sziruposnak az ilyesmit, mondván, bimbódzó párkapcsolatok lángoló ifjúi vagy kisgyerekes házaspárok rutinja a hétköznapi ajándékozás (jutalmazás, büntetés, udvarlás vagy édesgetés) – amelynek „amúgy” semmi értelme nincsen. Aztán egyszer csak arra érünk haza, hogy terített asztallal, főtt vacsorával és egy üveg jóféle, minőségi rozéval várnak bennünket otthon, és amikor ijedtünkben feltesszük a kérdést, hogy megfeledkeztünk-e valamiről, vagy hogy mit is ünneplünk tulajdonképpen, a legmélyebben zavarba ejt a válasz: meglepetééés! De mi rajzolja oda az arcunkra szégyenpírt? Hogy elszoktunk tőle? Hogy meg sem érdemeljük? Vagy szimplán csak rossz sejtésünk támad, hogy valami más elkendőzésére szolgál csak a kedves figyelmesség?„Elvárni nem szabad az ilyesmit – az őszintétlenséget szül. Aztán persze mégis rosszulesik, ha kezdetben csak megkopnak, majd egészen elfelejtődnek az efféle hétköznapi kis ünneplések vagy figyelmességek. A legnagyobb tévedés talán, hogy mindezt ki kell érdemelni valamivel – ellenkezőleg: épp az a lényege az ilyen, a mindennapos rutinfolyamot megtörő váratlan kis meglepetéseknek, hogy nem azért kapod, mert valami különöset tettél, hanem épp azért, mert nem. Azért ünnepelnek, mert olyan vagy, mint máskor – tehát figyelemreméltó. Hogy ebben a hétköznapi minőségedben is érdemes meglepni téged és valami módon örömet szerezni neked. A legtöbb kapcsolatra ráférne, hogy visszacsempésszék mindezt a heti-havi gyakorlatba” – meséli egy negyvenes, egykoron az ajándékozási szokásokkal foglalkozó főiskolai tanár.

Vannak persze gáláns férfiak, figyelmes kollégák, túlcsorduló szeretettel felénk forduló rokonok vagy barátok, romantikus partnerek, akik egészen elkényeztetik az embert, és sosem érkeznek üres kézzel. Már-már kínosan ügyelnek arra, hogy mindig valami bájos apróság legyen a köszöntés mellé a belépő, lesegítik a kabátot, mindig előre engednek, minden reggel friss kávéval ébresztenek, és kedves e-mailekkel gondolnak ránk nap mint nap  – amelyek, bár mindig jólesnek, épp az állandóságuk miatt válnak szinte „elvárt” rutinná. Nagyvonalú gesztusok ezek, amelyek előtt sosem mulasztunk el mosollyal és hálával adózni, de igazi, váratlan örömöt mégiscsak az igazán váratlan meglepetések váltanak ki. Ahogy nem vehetjük egy kalap alá a bűntudatból megvásárolt „ajándék-megbocsátással” sem: mert igaz ugyan, hogy az a szép cserepes virág a békülést jelképező sóhajtás, de nem elsősorban nekünk címezték.

A gyakorlati hasznukon pedig talán ünneprontás elmélázni a fentebb megidézett váratlan „szeretetcsomagoknak”, mégsem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy egy-egy ilyen szituáció mekkora lendületet képes adni alkalomadtán egy párkapcsolatnak, hogy a napokig kitartó hangulat- és közérzetjavító hatásukról ne is szóljunk. Nemcsak a partner tűnik fel hirtelen más színben, de önmagunk is a másik szemével nézve. És bár viszonozni a legkevésbé sem kötelező, de szerencsére annyiféleképp lehet, hogy nagy kár lenne elmulasztani.
 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés