free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Aranygaluska a kollégának

Borsa         Címkék: aranygaluska, desszert, édesség, íz-i, recept 2 hozzászólás

Nem csak kollégák, barátok és családtagok megörvendeztetésére szolgál az aranygaluska. Saját magunk életébe is vihetünk egy kis boldogságot vele.

Szerkesztőség, délelőtt tíz óra, Borsamunkatárs kérdése a többi munkatárshoz: na, mit főzzünk ma? Ki, mit szeretne enni? Aki azt hiszi, hogy őrületes tempóban kezdték el dobálni felé a kreatívabbnál kreatívabb ötleteket, az téved. Mivel a munka mindenki figyelmét lekötötte - ez itt egy nagy adag nyalás az összes létező főnöknek -, nem jöttek az ötletek, de Fogyasztó kolléga mentette a helyzetet: legyen aranygaluska - kiáltott fel. Borsamunkatárs hálás volt, ezért neki ajánlja ezt a receptet, szívvel-lélekkel, jó kedvvel, és minden tudásával.

Hozzávalók a tésztához:

40 dkg liszt
8 dkg kristálycukor
5 dkg olvasztott vaj
2 tojás sárgája
2 dl langyos tej
2 dkg élesztő
csipet só


A vaníliakrémhez:

5 dl tej
4 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál étkezési keményítő
2 csomag vaniliáscukor
1 tojás sárgája

Előre leszögeznénk, macerás elkészíteni az aranygaluskát, de a végeredményt látva mindenki úgy gondolja majd, megérte a fáradozást - közhelyes kifejezés, de mi mindig ezt érezzük, amikor végre elkészül a remekmű. Mielőtt hozzákezdenénk, tegyünk be valami jó zenét, pateroljuk el egy két órára mindenkit otthonról és koncentráljunk az összeállításra. Kezdjük az élesztővel, amit cukrozott tejben kell megfuttatni. Amíg ez "fut" a liszttel kell dolgozni: átszitálom, majd ha az élesztő rendben van, beleöntöm az élesztős tejet, a két tojás sárgáját, mehet bele a kristálycukor a só és a tej is. Ekkor jó alaposan összedolgozom a masszát. Ha már egészen tűrhető állaga van, beleöntöm az olvasztott vajat és dagasztani kezdem. Én vagy a robotgép. Ha minden oké, a szokásos dolog történik: lisztezett tálba beleteszem, letakarom és egy órát kelesztem, hogy a duplájára nőjön.



Ekkor zenét cserélek, valami energikusabbra, felkészülök a nyújtás, darabolás, gombócolás részre. Lisztezett deszkán kicsit kinyújtom a tésztát, majd csíkokra vágom, a csíkokat is darabolom, mégpedig úgy, hogy gombócokat tudjak formázni belőle.Ha megvannak a gombócok, azokat egy kivajazott tortaformába egyenként beleteszem, de előtte belemártom mindegyiket a megolvasztott 10 dkg vajba. Ha tele a tortaforma, megszórom a dióval, ráöntöm a maradék olvasztott vajat - figyeljünk arra, hogy ne tegyük a gombócokat szorosan egymás mellé, mert még kelni fog a tészta: egy fél órát hagyjuk pihenni még a sütés előtt. Ha letelt a fél óra, 180 fokon készre sütjük. Vaníliakrémmel tálalom - utóbbi elkészítéséhez a hozzávalókat a felforralt tejbe öntjük, majd hagyjuk kihűlni.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés