free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Segítünk felkészíteni autódat a télre!

Borsa         Címkék: autó, gumi, tél 0 hozzászólás

Ha egyedülálló nő vagy, vagy tartós kapcsolatod lazán rád bízza autód télre való felkészítését, ez a cikk neked íródott. Elmondjuk, hol és mit néznek át helyetted.

Kellemes, nyárias idővel kezdődött az október, ám hirtelen, egyik napról a másikra téliesre fordult az időjárás. Amellett, hogy emiatt az átlagosnál ingerlékenyebbek vagyunk, kicsit rosszabb a kedvünk és egyes pillanatokban utáljuk az egész világot, nem szabad elfeledkeznünk néhány fontos dologról. Például arról, hogy a tél érkezése miatt muszáj alaposan ellenőriztetni a kocsit.

Ismerős lehet a helyzet: odakint már nulla fok körüli a hőmérséklet, a kocsin viszont még a nyári gumi van fent. Nagyon jól jöhet, ha ilyenkor kéznél van egy segítőkész férfi, barát, testvér vagy apuka, aki elintézi az ilyenkor szokásos dolgokat, de akkor sem kell kétségbe esned, ha esetleg egyedül kell elintézned mindent.

Hiába feltételezi bárki is, hogy autójával nem lehet semmi gond, a télnek nem szabad felkészületlenül nekivágni. Különösen igaz ez a háromévesnél idősebb autókra, akármennyire is újnak érződnek még, kopóalkatrészeiket ellenőriztetni kell. De ennél is fontosabb a nyári gumik télire cserélése: hét, más vélemények szerint öt fok alatt a nyári gumik veszélyessé válnak a forgalomban.Ennek magyarázata egyszerű, a téli és nyári gumik mintázata eltérő, utóbbiak hidegben merevebbé válnak, emiatt veszítenek tapadásukból. Nyári gumival fagypont alatt jelentősen nő a fékút, nem árt tudni, hogy egyes biztosítók nem is vállalnak felelősséget a téli hónapokban nyári gumival okozott balesetekért.

Kerékcseréhez egy emelőn és csavarkulcson kívül nem kell más, persze, nem biztos, hogy gyakorlatban is olyan egyszerű, ami elméletben annak tűnik. Ha esetleg nincs, nem árt beszerezni egy jó minőségű téli gumigarnitúrát, hiába tűnik vonzónak a lehetőség, nem éri meg bármennyit is spórolni egy névtelen gyártó termékével.

Néhány ezer forintért bármelyik gumiszervizben kicserélik az abroncsokat, az ár függ attól, hogy a téli-nyári garnitúrához külön felnik is tartoznak-e. Ha nem, az megdobja az árat, mert a procedúra is megnyúlik, az ilyen munkákat házilag nem is lehet elvégezni. Amennyiben van rá lehetőség és nem jelent nagy kitérőt, érdemes a kisebb városokban, falvakban gumist keresni, ezek ugyanis lényegesen olcsóbban dolgoznak, mint fővárosi társaik. Ha sokáig vársz, készülj fel arra, hogy már csak időpontot kapsz a gumicserére, érdemes megelőzni a tömeget.Az abroncsokkal még nincs vége a teendőknek, szinte mindent ellenőriztetned kell. Legfontosabbak talán a fékek, csúszós úton nagyon fontos, hogy a fékerő mindkét oldalon egyenletes legyen. Ha nem egyformán fognak, annak könnyen megpördülés és baleset lehet a vége, egy fékmérés ára önmagában két-háromezer forint, nem érdemes elhanyagolni.

Fontos ellenőriztetni a hűtőfolyadék fagyáspontját. Ez biztosítja a motor hűtését, elengedhetetlen, hogy ez a folyadék fagyálló legyen. Ellenkező esetben a mínuszok hatására bekövetkező térfogatváltozás komolyan károsíthatja az autó hűtőjét, 30-100 ezer forint lehet a kár, abban a szerencsés esetben, ha a motor nem károsodik. Minimum mínusz húsz fokig kell fagyállónak lennie a hűtőfolyadéknak, bármelyik műhelyben vagy benzinkútnál megmérik a fagyáspontot és ha szükséges, feltöltik az autót fagyállóval.

Ellenőriztetni kell az ablakmosó-folyadékot, ha még a nyári van az autóban, bőven fel kell locsolni télivel. Jellemzően a nyári ablakmosók rovaroldó adalékot tartalmaznak, fagyállót minimális arányban kevernek hozzájuk, így az első jéghideg éjszaka után befagyhat a tartály, komoly bosszúságot okozva. Még a legolcsóbb téli ablakmosók is legalább mínusz 15-20 fokig fagyállóak, akár ezer forint körüli áron is beszerezhetők a bevásárlóközpontokban.

Ha már az ablakmosó rendben van, az ablaktörlő-lapátokat is érdemes felülvizsgálni. Télen hamar besötétedik, sokszor esik az eső vagy a hó, balesetveszélyes, ha egy kopott ablaktörlő nehezíti a kilátást. Lapátokat benzinkútnál, nagyobb áruházakban és szervizekben is lehet vásárolni, árban hatalmas a szórás, de nem biztos, hogy a legdrágábbat érdemes venni. Az ablaktörlő fogyóeszköz, félévente mindenképp érdemes kicserélni őket, ár/érték arányban bőven megfelelőt nyújtanak a középkategóriás lapátok.

Télen gyakran előforduló probléma, hogy a hideg éjszakák alatt befagynak az ajtók. Ezt a legegyszerűbben úgy lehet elkerülni, ha a fagyok előtt szilikon sprayvel lefújjuk az ajtók gumiszigetelését, ez megakadályozza a páralerakódást, illetve ennek későbbi fagyását. Minden női táskának kötelező tartozéka télen az apró jégoldó spray, amelyet a zárba spriccelhetünk, ha esetleg befagyott és hiába próbáljuk belepasszírozni a kulcsot. Az utastérben kötelező tartozék a jégkaparó és a hóseprű.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés