free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az ősz veszélyei

Borsa         Címkék: ősz, szüret, veszély 3 hozzászólás

Nincsenek kényszeres félelmeink az életünkre törő váratlan helyzetektől, de összeszedtük, hogy milyen mérgezéseknek lehetünk kitéve így ősz táján. Jobb félni, mint megijedni!

Az őszi idő kirándulásra, kerti munkára csábít. Igazi energiabombaként hat a friss levegő, az esti hűvös ellen pedig jól esik betemperálni a nappaliban s egy regény társaságában kipihenni a fáradalmakat. Kevesen gondolnak rá, pedig a kültéri aktivitás és az otthoni melegedés közben is több mérgezés-veszély leselkedik ránk! 


A nyár utáni időszak slágere, a szüret sem kivétel ez alól. A szőlő leszedése közben legfeljebb az érett gyümölcs illatára gyűlő darazsaktól érdemes óvakodni. A préselés után a pincében állomásozó must társaságában már komolyabb mérgezést is kaphatunk. A must erjedése közben színtelen-szagtalan széndioxid keletkezik, mely a levegőnél nehezebb lévén, lefelé száll. Ha lehajolunk, vagy ha a "mustgáz" fejmagasságig terjed és belélegezzük, akkor baj van. Bár a mindennapjaink során belégzett levegőben is van széndioxid, de oxigénnel együtt és alacsony koncentrációban kerül a szervezetünkbe - normális esetben az oxigén 21 térfogat százalék mikor belégzünk és 16 térfogat százalék, amit kilégzünk, tehát 5 térfogat százaléknyi széndioxidot termelünk. Egy borospincében ellenben 80-90 térfogat százalék széndioxid is lehet. Egy hektoliter must erjedésekor 4 köbméter széndioxid-gáz keltkezik. Elég belőle egy-két slukk és máris jelentkeznek az oxigénhiányos állapot tünetei.


Gázok a pincében


A mustgázmérgezéssel rossz közérzet, tudatzavar, hányinger, hányás és eszméletvesztés jár. Ha a pórul járt illető elszalasztja azt az állapotot, amikor még ki tud tántorogni a pincéből, "beleragad" a mérgező légtérbe és meg is halhat. Ha tehát kezdünk rosszul lenni és biztosak vagyunk benne, hogy nem a tavalyi bor hatására, akkor meneküljünk ki a friss levegőre és ráncigáljuk magunkkal a többieket is, amíg nem késő. Ha lecsúszunk a mérgezés kezdeti stádiumáról, akkor egyetlen megoldás a szakszerű segítség marad. Nyilván az a legfontosabb, hogy a tudatát már elvesztett társunk minél előbb a szabadba kerüljön, ám ha csak nem tudjuk levegővétel nélkül kicipelni, mi is a mérgezés áldozatai lehetünk. Tömény széndioxidból elég egy-két légvétel is a súlyos - akár halállal végződő - mérgezéshez. Ezért jobban tesszük, ha azonnal értesítjük a mentőket vagy a tűzoltókat, akik zártrendszerű légzőkészülékkel kimenekítik és remény szerint szakszerű mesterséges lélegeztetéssel meg is mentik a bent ragadt ismerőst.


A mustgázmérgezés ellen egyszerű védekezni: ha gyertyát tartva merülünk alá a nedűk birodalmába, pontosan meghatározhatjuk azt, hogy hol van mustgáz - a széndioxidban dús, oxigénszegény légtérben a láng kialszik. Tartsuk a gyertyát lejjebb és lejjebb a föld felé, és meghatározhatjuk, hogy meddig ér a helyiségben a széndioxid. A pincetulajdonosok pedig szellőztessenek! A széndioxid egyébként tudtuk meg Zacher Gábor toxikológus főorvostól - bizonyos szempontból nem mérgező gáz, hisz a szervezettel nem lép kémiai reakcióba. Mindössze annyi a bűne, hogy elfoglalja az oxigén helyét. Ily módon okoz oxigénhiányos - életveszélyes elváltozásokat testünk működésében.


Bolondgombák


Az erjedő bortól eltávolodva a könnyű záporoktól harmatos erdőben annyit lihegünk amennyit csak akarunk, tüdőnk hálás lesz érte. Viszont a gombákkal - ki ne tudná !- vigyázni kell. Ne bízzunk magunkban (hivatásos gombaszakértők ne vegyék magukra), hiszen egyik-másik mérges fajta szinte megszólalásig hasonlít ehető rokonára. Kérdezzük meg azt, aki tényleg ért hozzá! Hiába a rendszeres népnevelés, minden idényben akadnak olyanok, akik szándékuk ellenére mérgezik meg magukat. Íme egy elborzasztó történet: Nagynéném hajdanában a nyárvégeket a Tátrában töltötte családjával - naphosszat kirándultak, szamócáztak, gombásztak, este sátrat vertek, másnap újra kezdték. A táborozás fénypontja általában a Lanovka volt és nemcsak nekik; hosszú sorban állás előzte meg a függővasutazást. Egyik ilyen alkalommal nagynéném arra lett figyelmes, hogy az előtte álló férfi kosarában gyilkosgalócák kókadoznak gusztusos elrendezésben. "Uram" - szólt neki - "ez a gomba nem ehető". A mérgesgombász mutatta, nem tudja mit akarnak tőle. Nagynéném épp gesztikulálni kezdett, mikor a mögötte álló hátba bökte: "Hagyja már! Nem látja, hogy ez még magyarul sem tud?"


A gombamérgezés tünetei: hasfájás, hasmenés, hányinger, hányás, általános rossz közérzet. Számos baktérium vagy vírus okozta ételfertőzés okoz ugyanilyen gondokat. A budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiai osztályára - mondta el Zacher Gábor - a gombamérgezés diagnózisával érkező emberek 40%-ának van valóban gombamérgezése, a többiek mástól szenvednek. Minél hamarabb jelentkeznek a tünetek a gombás étel elfogyasztását követően, annál kevésbbé kell veszélyes mérgezéssel számolni - 12-16 órával az evés után jelentkező hányinger, hányás, hasmenés már súlyos mérgezést jelent. Így viselkedik például a gyilkosgalóca is.


Nehéz tanácsot adni annak aki már lenyelte a mérget - gyomormosást senki nem tud otthon végezni. A kórházba viszont nagyon fontos, hogy vigyünk a rosszullétet okozó ételből vagy akár a hányásból, mert az orvosok laborvizsgálattal megállapítják, milyen gombát kéne "közömbösíteniük". Elég egy spóra - ez a gombáknál olyan mint az embereknél az ujjlenyomat. A gomba ehető fajtái is nehezen emészthetőek, mert sejtfaluk kitint tartalmaz. Mivel könnyen megülnek rajta a baktériumok, gombát kizárólag frissen szabad fogyasztani. (24-36 órán túl semmiképp ne tároljuk.)

Jön a fűtés szezon


Aki a pincét és az erdőt is megúszta, még mindig meghalhat váratlanul a csípős idő ellen átlangyosított lakásban. A szénmonoxid szintén színtelen, szagtalan, nagyon veszélyes gáz. Biokémiai kapcsolatba lép a szervezettel - részletezte Zacher doktor -, hatására speciális vörösvértestek fejlődnek a testben, melyek szénmonoxidot cipelnek és nem alkalmasak az oxigén felvételre, széndioxid leadásra.


A szénmonoxid a tökéletlen égés nyomán keletkezik, fajsúlya gyakorlatilag megegyezik a levegőével, tehát ahelyett hogy a széndioxidhoz hasonlóan lefelé szállna, egyenletesen oszlik el a légtérben. A mérgezés okozta súlyos állapotot megelőző tünetek sajnos pont olyanok mint egy tipikus őszi vírusfertőzésé: fejfájás, hányinger, rossz közérzet. Mikor a vér már 55-60%-ban telítődik a mérgező gázzal, alsó végtagi bénulás és vizeletürítési zavarok lépnek fel. Ebben a stádiumban központi idegrendszeri károsodások is kialakulhatnak.


Fürdőszobában is gyakori a szénmonoxid mérgezés


Ha a légtérben csak kis százalékban van jelen a mérges gáz, (0,02%) homloktáji fejfájást tapasztalhatunk, nagyobb koncentrációnál tarkótáji fájás és hányinger lép fel, még többet belélegezve szédülni kezdünk, elájulunk, 0,16% szénmonoxidot tartalmazó levegő 25 órán belül halált is okozhat. Az ennél is sűrűbb mérges légtér még hamarabb végzetes lehet: 1,28% szénmonoxid a levegőben 2-3 percen belül öl.


Nem állunk kapcsolatban egyetlen gázdetektor-forgalmazó céggel sem, ennek ellenére fontos megjegyezni, hogy beszerzése az egyetlen, ami szinte 100%-os biztonságot nyújtó tett a szénmonoxid-mérgezéssel szemben. Ma már 8-10 ezer forintért vehetünk. Alacsony koncentráció esetén is riaszt, így még van idő elzárni a konvektort, kiszellőztetni és kimenekülni a helységből. Aki szénmonoxid-mérgezést szenvedett, minél előbb friss levegőre kell vinni, ruháját meglazítani, fejét kissé alátámasztani, betakargatni. Mivel azonban nem tudhatjuk, hogy milyen mennyiségben van jelen a mérgező gáz abban a helyiségben amiből ki akarjuk menteni a sérültet, saját életünket is kockáztatjuk, ha zártrendszerű légzőkészülék nélkül megyünk be hozzá.


Az elsősegélynyújtás előtt, után vagy közben mindenképp hívjunk orvost vagy mentőt, legyen szó bármilyen mérgezésről. Cikkünk jövő heti folytatásában a szintén igen gyakori, pedig könnyen megelőzhető háztartási vegyszerek és permetezőszerek mérgezéséről lesz szó.
LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés