free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 babona és rituálé a menstruációval kapcsolatban

Borsa         Címkék: babona, kultúrtripp, lista, rituálé 2 hozzászólás

Az emberiség története során számtalan rituálé és hit kapcsolódott a menstruációhoz. Ezekből válogattunk ki ötöt.

A menstruációhoz nem meglepő módon számos hit, babona és rituálé kapcsolódott az emberiség történetében, sőt vannak olyan területek a világon, ahol még most is vallják és gyakorolják ezeket. A külső szemlélő számára rossz és jó színben feltűnő egyformán akad közöttük, sőt, mint az öt példát felvonultató listánkból is látszik, néha azt is nehéz megítélni, hogy pontosan milyen előjelű szokásról van szó – ha egyáltalán létezik ez az előjel.

Szumba-sziget

Az Indonéziához tartozó Szumba-szigeten a nők titokban tartják a férfiak előtt, hogy mikor menstruálnak, mert úgy gondolják, hogy így hatalmuk lesz felettük. A szexuális érintkezést ettől függetlenül is kerülik ilyenkor, sőt úgy tartják, hogy a nemi úton terjedő betegségek annak köszönhetők, hogy a menstruáló nő nem tartóztatja magát az aktusoktól. A tripper helyi neve egyenesen azt jelenti, hogy „nőktől kapott betegség”, és a hitrendszer szerint csak úgy szabadulhat meg tőle a férfi, ha átadja egy nőnek, mert annak a teste fel tudja szívni, és a menstruációval ki tudja lökni magából.

Bali

A menstruációt szomorú és tisztátalan dolognak, sőt egyenesen „szemétre valónak” tartják: az ezredforduló környékén megfigyelték az antropológusok, hogy egy menstruáló nőt a helyiek egy szemétdombhoz kísértek, amin végig kellett gyalogolnia a nagynénje kíséretével, miközben szentelt vizet locsoltak rá. Emellett sok szabály is vonatkozik a menstruáló nőkre: nem léphetnek be például a konyhába, nem járhatnak templomba, és természetesen szexuális aktusba sem bonyolódhatnak, sőt egyenesen külön kell aludniuk a családtól, amíg tart a vérzés.

Ókori Görögország

A régi görögök úgy tartották, hogy a menstruáció egyfajta újjászületés, amelynek révén a nőknek hatalmuk van a föld termékenysége felett, és több rituálét is kapcsoltak hozzá, melyek közül a legérdekesebb talán az, amelynek keretében az asszonyok a vérüket közvetlenül a földre hullatták, vagy vízzel elkeverve öntötték ki rá a jobb termés érdekében. A témát behatóbban is kutató Dena Taylor szerint egyébként hasonló rítusoknak vannak nyomai az aztékok festményein, sőt Olaszország és Franciaország területein is – ezeken a vidékeken alkalmasint még a károkozók távoltartására is alkalmasnak tartották a menstruációval távozó vért.

Melville-sziget

Az Ausztráliától északra található, ritkán lakott Melville-szigeten a menstruáló lányoknak különleges rituálékban kell részt venniük az első négy ciklus ideje alatt. A folyamat azzal kezdődik, hogy első vérzésekor a lány nőrokonaival együtt elhagyja a közösséget, és új szállást létesítenek, ahova férfiak nem léphetnek be. Mivel a lány a hitrendszer szerint nem érhet vízhez, sőt nem is nézhet rá, a többi asszony itatja, és számos más tabu is vonatkozik rá, például nem beszélhet és nem vakarhatja meg magát – az előírt idő lejártával azonban már messze nem ilyen szigorú a társadalom a menstruáló nőkkel.

India

Az indiai hinduk pozitívan tekintenek a menstruációra: a szubkontinens déli részén például az először menstruáló lányoknak ünnepséget rendeznek és ajándékokat adnak (erre egyébként a világ más tájain is van példa). A későbbiekben természetesen már nem ilyen nagy esemény egy-egy vérzés, de a menstruáló nők így különleges bánásmódban részesülnek: a templomlátogatást (szintén nem egyedülálló módon) többnyire mellőzik, és négy napig a házimunkától is sokfelé távol tartják őket, ami egyfelől tiltás, másfelől azonban azt is szolgálja, hogy pihenhessenek a megterhelő időszakban.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés