free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Babonák a konyhából

Borsa         Címkék: babona, íz-i, konyha 1 hozzászólás

Népi babonákkal szórakoztatunk, mert a konyha és annak környéke is tele van népi hiedelmekkel. Persze egyiknek sincs tudományos alapja...

A házzal kapcsolatos babonákat már körbesöpörtük. A váratlan események legtöbbször balszerencsét hoznak, legyen az a pártában maradás ígérete vagy csak egy kis perpatvar, egy gyufásdobozt kiönteni viszont házasságkötést jelez a közeljövőben. A konyhai babonák ennél sokkal rafináltabbak: elárulják, mitől kopaszodnak a férfiak, és hogy Nagypénteken valami különös tartósítószert tesznek a tyúkok a tojásba.

Tojást a házba bevinni vagy onnan kivinni csak világosban szabad. A sötétben a küszöbön átléptetett tojás balszerencsét hoz. Ha leesik egy tojást, és az széttörik, az a takarítás miatti bosszankodáson túl, vagy éppen azok kompenzálására jó hírek érkezését jelzi. Ha azonban a tojás nem törik szét, csak megreped, vagy semmi baja nem lesz, akkor balszerencse várható. Arról nem szól a fáma, hogy ez főtt tojásra is érvényes-e. A tojáshéjat pedig nem szabad a tűzre dobni, mert akkor a tyúkok nem fognak tojni. Nem tudjuk hány méteres körzetben és kinek a tyúkjaira érvényes a szabály. A Nagypénteken tojt tojások pedig a hiedelem szerint sosem zápulnak meg.

Nem szabad olyan pohárba vizet önteni, amelyet még nem ittak ki, mert ezzel magunkhoz vonzzuk a rossz szellemeket. Ha viszont kiborul a víz, aki felé folyik, annál gyermekáldás várható. Ha a bor ömlik ki, az viszont csak simán szerencsét hoz, ha pedig leesik egy pohár bor és a pohár széttörik, a kétbalkezes borivóra boldog házasság vár, amelyből sosem múlik el a szeretet. Vagyis bort soha ne tessék műanyagpohárból inni, mert a házasságunk múlhat rajta!

Halat csak a farkától a feje felé haladva szabad enni. Nem tudjuk az okát, lehet, hogy szálkairány szempontjából is praktikusabb így, mindenesetre rossz dolgok várhatók, ha nem így teszünk.Ha a háziasszony nem egyforma szeletekre vágja a kenyeret, az azt jelzi, hogy hazugságokat mondott. Ha elsózza a levest, akkor pedig szerelmes. A sót egyébként kiborítani sem érdemes, ahogyan a borsot sem, mert balszerencsét hoz. A só esetében azonban megtörhetjük az átkot, ha a jobb kezünkkel a bal vállunk felett átszórunk egy keveset a kiömlött adagból. Persze nem a mögöttünk álló szemébe!

Egy kanál leejtése azt jelzi, hogy egy gyermek vagy egy fiatal személy érkezik látogatóba, míg egy kés leejtése férfilátogatót jósol. Más források szerint a kés leejtése veszekedést jelez a közeljövőben, ha pedig bele is áll a padlóba, az még nagyobb rosszat jelent. Késeket egymáson keresztbe rakni szintén balszerencsét hoz, egy kanál és egy villa keresztezése egymáson pedig azt jelzi, hogy a boldogságunkat gyász fogja megszakítani.

Hajadon lányoknak nem szabad merőkanálból kóstolgatni az ételt, mert később majd megveri őket az anyósuk. A fiúknak pedig nem szabad terítetlen asztalról enniük, mert megkopaszodnak, ha a lábasból vagy fazékból nyalakodnak, akkor pedig nem nő bajuszuk. Az asztalról kézzel letörölni a morzsát, nem pedig törlőronggyal, pénztelen jövőt jósol.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés