free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Balatonsound 1. nap: egy kis ország a Balaton partján

Trapp Henci         Címkék: balaton, balatonsound, kultúrtripp 1 hozzászólás

Idén már negyedszerre rendezi meg a Sziget Zamárdiban a Balatonsoundot. Borsaszerkesztő beköltözött a sátrazók közé: beszámol az árakról, az emberekről, a hangulatról, a Balatonsound 1. napjáról.

A kora délutáni érkezés lehetővé tette, hogy megfigyeljük a folyamatosan zsizsegő, hömpölygő tömeget, ahogy sátraiknak helyet keresve a legtöbben pikk-pakk felverik alkalmi otthonaikat. Mi, csajok kicsit puffogunk, hogy egyedül kell megbirkóznunk – az általunk egyáltalán nem kedvelt – házépítési feladattal, de nem volt nagy feladat, bevallhatjuk utólag: tíz perc sem telt el, a két kis kompakt sátrunk már állt is, abban az övezetben, ahol leginkább a külföldiek sátraznak.

A sátortábor bejáratánál – külön bejárata van, ellenőrzik a sátorjegyünket, be- és kimenetelkor is -, egy kedves csaj elmagyarázza, hogy merre van még szabad terület illetve, hogy a külföldiek merre szálltak meg. Mivel nekünk olyan mindegy, hogy kik a szomszédaink, a fű egyformán zöld mindenütt, olyan helyet kerestünk, ahol számításaink szerint a délelőtti órákban árnyék van. Ezt közvetlenül az utcafront ligetes árokpartján sikerült meglelnünk, a fesztivál területét elhatároló kerítés mellett. Határon belül.

Somay Márk

A Balatonsound úgy működik, mint egy ország: saját szabályai vannak, amelyeket a legszigorúbban be is tartat szolgáival a Sziget szervezése, ők pedig a néppel. Demokrácia van, méghozzá a legtökéletesebb formája, ugyanis a szabályok le vannak fektetve, kiskapuk a legritkább esetben vannak, így nincsenek kivételezettek, nincsenek lázongók sem. Üveges ital nem lehet nálad, csak alumínium doboz, illetve műanyagpohár, bizonyos területekre mielőtt belépsz, meg kell szerezned a jogosultságot, éjszaka tilos fürdeni és amit a leginkább előírnak: Fogyassz!

Vásárolni van mit

A felfújható úszógumitól kezdve a vízipipázás lehetőségén át egészen a legújabb márkájú vodka és pálinka megvásárlásra is van lehetőség, sőt szinte köteleznek rá. A szabályok ugyanis azt is leírják, hogy nem hozhatsz be kintről ételt és italt, pontosan meg van határozva, hogy ha mégis, akkor mennyit: szeszes italt egyáltalán nem, nagy ételben – több vekni kenyér – élelmiszert sem, és persze drogot sem, bár utóbbit a Soundország határainak a közvetlen túloldalán sem tűrik.

Somay Márk

Ezek az emberek színesek, sokfélék, több nemzetiségűek, beszélnek magyarul, angolul, vannak, akik tájszólással és vannak, akik üvöltve. Zenei ízlésük nagyban nem különbözik, mindenki a elektronikus zenére van rácsúszva, a Pet Shop Boystól a Colorstaron át egészen a San Fransisco Beatig. Mindenki táncol. A Balatonsound 1. napjának programjába, egyetlen hiba csúszott, hogy a közvetlenül a Klaxons interjúkat követően, a koncert előtt, a zenekar egyik tagja rosszul lett, és nem tudott fellépni a színpadra, így a zenekar sem tudta elrepíteni a összegyűlt tömeget.

Somay Márk

A megjelentek öltözékei is sokfélék: vannak átlagos, kényelmi szempontokat szem előtt tartó fesztiválozók, de a lányok és a srácok zöme igyekszik trendin, divatosan, egyedien kinézni - de enyhén érezni lehet némi erőlködést is a különböző szetteken... Sok lány ugyanis latex nadrágot és már-már domina szerkóra hajazó viseletet öltött magára, de színes, amolyan "a szekrényt magunkra borítjuk és tiri-tarka vidámságot csempészünk a tó partjára" – gondolatsor is látszott egy-egy csaj ruháinak az összeállításán. A srácok is villognak ám! Igaz, nem olyan nagy számban, de egyre többen kezdenek rászokni a színes ruhadarabokra, az élénk színekre, a feltűnő pólómintákra, sőt nem egyszer beszélgettünk olyan srácokkal is, akik elmondták, hogy tudatosan válogatták össze soundos öltözékük darabjait.

Ez a fesztivál megéri az árát, minden manírja ellenére. Odaadjuk a fele fizetésünket, de ezért cserében nagyon szabadok lehetünk egy szabályokkal teleírt demokráciában, svájci árakon. (Svájcban, idén januárban, egy Pizza Hutban vásárolt Margarita, átszámolva hatezer forintnyi frankba került.) Az árak, ezen a gyönyörű, kellemes vizű tóparton, eszementek, legalábbis a fesztivál területén. Egy hot-dog minimum ötszáz forint, a gyros nyolcszáz, egytálételeket – rizses hús, zöldséges tészta, ilyesmikre gondoljatok – ezerkettőszáz forint, a korsó sör – ami négy deci csak – négyszázötven forint, a fél literes dobozos, pedig hatötven. De ezekről, az árakról, és hogy ezért pontosan mit is kapunk, és mindarról, hogy milyen meglepő, vicces, kínos dolgok történnek ezen a héten a Balatonsoundon, hétfőn számolunk majd be.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés