free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Balatonsound: az utolsó napok

Trapp Henci         Címkék: balaton, balatonsound, kultúrtripp 0 hozzászólás

Véget ért az első fél Európát megmozgató fesztivál, a Balatonsound. Borsaszerkesztő épségben hazaért, bár az asszimilációt nehezíti a fesztiválbetegség.

A hétvégén minden képzeletet felülmúló embertömeg jelent meg Zamárdiban, így még azok is élvezték a tuc-tuc fesztivált, akiknek ez a stílusirányzat egyáltalán nem tartozik a kedvencei közé. A záró napon Jay Kay – Jamiroquai – előadásán több volt a negyvenes, dzsessz zenét értő ember, mint az elektronikus szcéna tagjai. Itt bizonyosodott be, hogy bármilyen fesztiválról is legyen szó, a Sziget szervezésében arra törekszenek, hogy minden korosztály megtalálja a maga ízlésének megfelelőt. Talán, a Sziget fesztiválon szokott még ilyen sokszínű embertömeg jelen lenni: a rasztáktól a tar kopaszra nyírt izmos fiúkon át az értelmiségi, könyvtárszakos csajokig mindenki ott volt a Balaton parton.

Jay Kay jófej

De lássuk, hogy milyen volt a hétvége és a kulisszák mögötti rejtély a fesztiválon! Az első átmulatott éjszakát követően, a parti a tóparton folytatódott, ilyenkor már senki nem vágyott úgy zúzni, mint az előző néhány órában, a tömeg megpihent. Több ezer ember ült ki a Balaton partjára, hogy a horizonton előbukkanó Napot üdvrivalgással, tánccal köszöntse. Miután mindenki lehiggadt, elpilledtek az emberek, sokan zombi módjára ugyan, de megtalálták a sátraikat, majd a szerencsések - akiknek sikerült árnyékban ejtőzniük -, aludtak délig. A tűző napon lakóknak csak egy-két óra jutott, mert reggel nyolckor már elviselhetetlen volt a hőség. Szombat délután egy tenyérnyi hely nem maradt a sátortábor területén, mindenütt hemzsegtek a honfitársaink, a külföldiek, szlovákok, franciák, németek, hollandok és spanyolok.

Hornyák Bálint

Természetesen már ekkor focilázban égtek, amiben rendesen tegnap tudtak kiteljesedni, amikor is a Jamiroquai koncert, bő félórás késéssel indult el, hogy az elvetemült focirajongók megvárhassák a döntő végét, de még a koncertet is legyen idejük élvezni. Jamiroquai egyébként a legközvetlenebb sztár volt a Balatonsoundon, már kora délután együtt kávézott a bakstage-ben a sajtósokkal, VIP-személyiségekkel, hagyta magát fotózni és a koncert végét követően még jó pár órát együtt bulizott a szervezőkkel, vendégeikkel. Délután a Balaton partján lehet vele összefutni, viselkedésében nyoma sem volt annak, hogy itt mégiscsak egy világsztár vonul.

Szex, drog és elektro

Ha már kicsit belestünk a kulisszák mögé, tegyük meg még jobban. Keveseknek adatik meg az áldás – én inkább átoknak nevezném -, hogy a sztárok, fellépők, szervezők körül legyenek és kommunikáljanak, így vagy úgy. Az sajtós pass – ezzel gyakorlatilag bárhova belépést nyernek az újságírók, fotósok – lehetőséget biztosított arra, hogy Borsaszerkesztő is meglepődjön, és a sztereotípiáknak igazat adjon. Először is, igen a fellépők tele vannak sztárallűrökkel. Nyilván elegük van a mindennapos interjúkból, repülésből, a folyamatos kiszolgálásból, a sztárolásból, érthető. Nehéz és fárasztó, de leginkább szokatlan a sztárok élete. De az az őket körülvevő sleppé sem könnyebb. Koncertek előtt, után, és közben azt a rengeteg fizetett nőt elviselni, azt a rengeteg ingyen piát bevedelni, és úgy viselkedni, mintha egy felsőbb rendű fajhoz tartoznának, nehéz lehet. Igen igaz, hogy a backstage tele van hivatásosokkal, igaz, hogy a dolgozó emberek – hangmérnökök, világosítók – a legközvetlenebbek, és az is igaz, hogy a főnök, úgy viselkedik, mint egy Főnök.

Sajtos doboz

De térjünk vissza oda, hogy ti milyen áron kaptatok beszámolót tőlünk. A sajtó munkatársai számára egy kétméterXnégyméteres konténer volt kijelölve, benne nyolc székkel, ugyanennyi laptoppal. Szavunk nem lehetett a hőségre, hiszen a légkondi kellemes húsz fokot adott, persze a kinti negyven után eléggé meglepő volt ez a szervezetnek. Mivel a sajtókonténer – általunk, egyszerűen "sajtos doboz"-nak nevezett hely – reggel tíz és este tíz között volt nyitva, így internet elérés is csak akkor volt, muszáj lett volna a beszámolókból kihagyni az éjszakát, vagy később tudósítani. Mivel a célunk az volt, hogy minél gyorsabban megkapjátok a hangulatjelentéseket, ezért hajnalban, a Balaton partján ülve, belebámulva a naplementébe írtam a riportot, majd visszacsattogtam a "sajtos dobozhoz" – mivel csak annak a kétméteres körzetében volt wifi – és egy kuka tetejére helyezve a laptopot bocsájtottam útjára a gondolatokat. Nos, a körülmények spártaia voltak: harmadik évezredbeli Spárta, wifivel és laptoppal. 

Hornyák Bálint

Cseppnyi helyen, szeméthegyek

Tegnap reggel megkezdtük az utolsó napunkat Zamárdiban. A délelőtti felfrissülés csak is a Balcsiban történhetett meg, ezért a reggeli kávé beszerzését követően egyenesen a placcra igyekeztünk, ahol sajnos egy tenyérnyi hely sem volt szabadon, a hulladéktól. Magáról a fogalomról érdemes lenne beszélni bővebben, mert ne csak műanyagflakonokra, poharakra, esetleg a parton klasszikusnak számító kotonokra gondoljatok, hanem bármire, amit ember el tud dobi: répadarabok – gyomor- és béltartalom -, grillezett kolbász, pötty mustárral, papírszemét és mocsok, kosz mindenütt. Jelzem, ez reggel tizenegykor, amikor már órák óta a lehető legkisebb a jelenlét a parton, és a szemétszedőknek bizony lett volna idejük takarítani, de nem tették. Ekkor jött a barátnőm kérdése: mégis mire föl kérnek el harmincötezer forintot, ezért a néhány napért, ha az alapvető higiénés körülményeket nem tudja megteremteni a szervező csapat? (WC-papír, szappan a mosdókban egyszer sem volt.)  Lássuk be, a szemétszedéshez a humánerőforráson és a kukákon kívül, másra nem igazán van szükség.

Ennek tükrében már kevésbé volt hiteles a Sziget Kft. csatlakozása a re-pohár akcióhoz. Ennek lényege, hogy a ZöldRe Pohár-rendszer és a szelektív hulladékgyűjtés kombinálásával a ZöldÖvezet Társulás megtalálta azt a megoldást, amellyel tisztábbá és zöldebbé teheti a hazai zenei fesztiválokat, nagy rendezvényeket. Az akár száz alkalommal is felhasználható ZöldRe Poharakba idén bort töltenek a Balatonsoundon, a mobil válogatókamion szalagja mellett pedig fajtánként szelektálják a több tonnányi fesztiválhulladékot. Ez nagyon remek, követendő, de nem hiteles, amíg egy olyan méretű szemétdombon kell fetrengeniük a fesztivállátogatóknak, mint amilyen a Balaton partján volt. Az ökológiai szennyezésről, a víz eszetlen felhasználásáról, a mérhetetlen mennyiségű felesleg kitermeléséről, felhasználásáról ne is beszéljünk, ez nem egy zöld fesztivál volt. 

Hornyák Bálint

Újra ember

Miután a Balatonsound bezárta a szolgáltatásait, a táborlakók elkezdtek cihelődni, és én még egyszer utoljára végigpörgettem ezt a négy napot, és arra a következtetésre jutottam – mint tavaly és tavalyelőtt is-, hogy ez volt az utolsó, de annyira örülök, hogy nem hagytam ki! Nem voltak nagy durranások, nem voltak nagy botrányok vagy, ha mégis nem kerültek napvilágra. A zenei felhozatal közepes volt, így kielégítették a populáris ízléssel rendelkezőket is, viszont egy-két csemege mindenki számára jutott. Drága, hangos, koszos, de Magyarország tényleg fesztivál nagyhatalom lett, pontosan a Sziget Kft. A fesztivál legszebb részét megosztom veletek: hazaérni és megfürdeni, na, ez az igazi gyönyör, még, ha a Zamárdi melletti tó, nekünk maga a Riviéra is.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés