free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Brutális felvételek a dán bálnavadászatról

Trapp Henci         Címkék: bálnavadászat, dánia, európa, feröer-szigetek 13 hozzászólás

A cikkben szereplő galériában látható képek brutálisak, véresek és elképesztően szomorúak. Bálnavadászat Dániában, a Feröer-szigeteken.

Egy ideje fut valahol a világhálón egy körlevél, amelyben aláírást gyűjtenek a világ számos országában, hogy megállítsák a Dán Feröer-szigeteken minden évben hagyományosan megtartott bálnavadászatot. A közel ötvenezer lelket számláló szigeten a tradicionális bálnavadászat mellet két-háromezer delfin is áldozatul esik a barbár szokásnak. 

Ezen a szigeten, amely a Dán Királyság autonóm területe, a viking hagyományoknak megfelelően a középkor óta gyilkolják le ezrével a tengeri emlősöket. Az ok egyszerű: nemzeti identitás és a férfiak felnőtté válása így valósul meg. A hagyomány valószínűsíthetően arra az időre vezethető vissza, amikor a bálnagyilkolás elsajátítása még az élethez szükséges dolog volt, a túlélésért folytatott harc, amikor a bálnavadászat biztosította a helyiek megélhetését.
A bálnavadászatot nemzetközi egyezmények tiltják, ennek ellenére a szigetlakók évente egy alkalommal egy nagyon sekély vizű tengeröbölbe terelnek néhány ezer bálnát és a hatalmas testű állatokat acél kampókkal, kaszákkal brutálisan kivégzik. Egy-egy alkalommal két-háromezer pilótabálnát ölnek le, köztük a vemhes anyaállatokat és borjakat is, és nem kíméletes, gazdasági, élelmezési szempontból megfontolt módon, hanem véresen, brutálisan, sokszor órákig tartó haláltusát okozva ezzel az állatoknak. A barbár "ünnepséget", a férfiak "hősies" tevékenységét az asszonyok és a gyermekek a partról figyelik.

A X. század óta folytatott bálnavadász- ünnep felvet néhány emberi jogokkal kapcsolatos kérdést: a közösség kulturális életében való szabad részvétel joga, vajon megvalósulhatna-e, ha sikerülne betiltani az évente egyszer bekövetkező brutális, véres állatgyilkosságokat. Valószínűsíthetően igen. Ugyanakkor az a jog, hogy az embereknek a természeti erőforrásokkal szabadon rendelkezhetnek - felhasználhatják, fejleszthetik -, lehetővé teszi-e ennek a mészárlásnak a betiltását? 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés