free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hol tartunk a barátainkhoz képest?

-PészM-         Címkék: baráti, barátság, kapcsolatok, pénz, siker 0 hozzászólás

A sokéves barátságok biztonságán túl az esetleges differenciák is egyre inkább előtérbe kerülnek. Ki honnan indult, és hol tart most. De miben is mérjük mindezt?

A baráti körünk tükrében bizony számos ponton megméretünk magunk is. Persze nem csupán emberségből, megbízhatóságból, jófejségből vizsgázunk, hiszen a méricskélés a vékony deréktól a pasik bukszájának vastagságán át a gyerekek számáig vagy a karrier ívéig mindenre kiterjed. Ha górcső alá vesszük a saját referenciacsoportjainkat, hogy kikkel és miben mérjük magunkat, néha csak az orrlógatásra meg a szégyenkezésre futja. Sőt az olyan általánosításokra, miszerint "minden barátnőmnek van már gyereke, csak nekem nincs", "a hasonló korú barátaim klasszisokkal nagyobb pecóban laknak, menőbb helyen", "sokkal jobb állásuk van, pedig feleannyit sem tanultak, mint én" stb. ("Lefelé" meg nem nagyon tekint az ember - hogy hol is tartunk, azt csak feljebbről mérve szeretjük megítélni, vagyis sosem vagyunk "elég jók")

Innen sokszor már csak egyetlen lépés, hogy a saját életünk megrekedtségét, kilátástalanságát diagnosztizáljuk, és megállapítsuk, bizony jócskán, sőt végérvényesen lemaradtunk a sikeres, jómódú és természetesen boldognak képzelt kortársak mellett. A saját érdemeink és erőfeszítéseink persze rendre eltörpülnek a barátok otthonának négyzetméterei vagy a gyerekeik ruháinak árai mellett, és naponta hússzor végigzongorázzuk fejben, hogy lehetnénk mi is az irigyelt mások helyében. Olyan megsemmisítő érzés tud ez lenni, amely már fényévnyi távolságra esik attól, amit gyümölcsöző, sőt kifejezetten egészséges versengésnek szoktunk nevezni. Mintha az ő boldogságuk és vágyott életminőségük nekünk címzett büntetés vagy ítélet lenne: tessék, ez az, amit soha nem fogunk elérni - vagy mire elérjük, ők már rég sokkal előrébb fognak tartani. És a baráti összejövetelekből, vizitekből néha már csak ennyi marad: a sárga irigység.Mielőtt azonban kibékülnénk a ténnyel, hogy a szerencse ebben az életben nem nekünk kedvezett, vagy szimplán csak beletörődnénk abba, hogy a sírig magunkkal cipeljük az irigységünket, fókuszáljunk kicsit a saját logikai bukfenceinkre is, és az önemésztés helyett gondoljuk át alaposabban, tényleg annyira vágynánk-e a helycserére. "A gyerekkori barátnőmmel mindketten tavaly töltöttük be a harmincat. Ő három éve házas, egy éve megszületett az első gyerekük, háromszobás lakásuk van Budán, és nem kell sietnie visszamenni dolgozni, mert a férje elég jól keres, ráadásul nagyon családcentrikus pasi. Emellé jobban néz ki, mint a szülés előtt, és már a következő gyereket tervezik. Amikor náluk vagyok, kényszeresen csak arra tudok gondolni, hogy egy albérletben lakom, feketén dolgozom, van két mellékállásom, az elmúlt másfél évben 15 kilót híztam, és reménytelennek tűnik, hogy valaha én is itt fogok tartani."

Az összehasonlítás valóban tálcán kínálja magát, azonban az "igazságtalan az élet" típusú szólamokon kívül akad itt más is. Iménti megszólalónk például hosszas kérdezgetés után elismeri, alapvetően nagyon szereti a munkáit, a gyerekszülést nem is érzi feltétlenül aktuálisnak, és rögtön kiderül: az albérlet fizetett szabadsága még szűkösebb napokon is jobb, mint az irigyelt barátnő helyzete, akinek a lakásért cserébe muszáj elviselnie az anyós mindennapos vizitjét és a pénzügyeikbe való állandó beleszólást. Bár a példa messzemenően tipikusnak tetszik, jó módszer, hogy az irigyelt földi javak mögötti, kevésbé vonzó áldozatokat is meglássuk, illetve hogy a saját erőfeszítéseinket jobb színben tüntessük fel magunk előtt is. Az összehasonlítás tehát sose korlátozódjék pusztán a mínuszokra (vagy a másik pluszaira).A saját önbecsülésünk növelése érdekében például próbáljunk meg néhány dologban jobbak, eredményesebbek lenni irigyelt ismerőseinknél. Mert lehet, hogy drágább kocsijuk és bálteremnyi konyhájuk van, de mi maratont futunk, megtanulunk még egy nyelvet, vagy beiratkozunk PhD-re - koncentráljunk tehát a saját aktivitásunkra. A munkahelyi sikereinkben ne csak az izzadságot és a "nem a gyerekcsinálással" töltött órákat lássuk, hanem a saját érdemünket, ami talán épp az irigyelt vágány felé terel, ha észrevesszük. De természetesen ezek a magánsikerek is csak akkor válnak a javunkra, ha valóban tartjuk is valamire az eredményeinket, a dimenziót, amelyben épp jobbak vagyunk, és ahol nem csak a forintosított végeredmény számít. Végül pedig: akármilyen torokszorító is egy-egy látogatás abban a baráti miliőben, amely sokadszorra is rávilágít az esetleges foghíjakra az életünkben, ne hagyjuk, hogy ez az érzés határozzon meg mindent. Se minket, se a baráti kapcsolatainkat. Ha már beszélni tudunk erről, félsiker.   LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés