free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Főnökök és beosztottak a baráti társaságokban

Trapp Henci         Címkék: barátok, pszichológia, púder, társaság 0 hozzászólás

Ahol sok ember van együtt, ott létrejönnek az alá- és fölérendeltségi viszonyok. De vajon a baráti társaságokban fellelhető hierarchiának mennyire van létjogosultsága?

Egy baráti társasághoz tartozni nagyon sok előnyt hordozhat számunkra. Kapcsolatokat, értékeket kínálnak, megbecsülést adnak, biztonságot nyújtanak. Lehetővé teszik, hogy önmagunknál nagyobb dolog részei legyünk. Egy szűk baráti csoportba való tartozás, olyan érzetet kelt bennünk, hogy alkalmasak vagyunk a társas életben való részvételre, könnyebben megőrizhetjük a mentális egészségünket. A gyerekkorban és felnőttként kialakult barátságok között, óriási különbség, hogy felnőttként már vannak tapasztalataink, ebből adódó előítéleteink, tehát lehet következtetni, hogy tudatosan választunk barátokat, el tudjuk dönteni, hogy beletartozzunk-e egy társaságba vagy sem. Amennyiben belecsöppenünk egy zárt körbe, amelynek tagjai barátjukká fogadnak, nos, onnantól kezdve egy nagyon szép játék, tanulási folyamat kerekedhet ki saját életünkben is.Egyszerű példát hozva, tegyük fel, hogy két ember találkozása olyan mélyre ereszti a gyökereit, hogy az ismerkedésből, barátkozásból igény támad arra, hogy az egyik vagy a másik fél, a már meglévő baráti társaságába bevonja az új ismerőst. Mindenki tudja magáról, hogy ilyenkor milyen viselkedési formákat szokott követni, könnyen feloldódik a társaságban, inkább visszahúzódva szemlélődik, vagy esetleg átveszi az irányítást. Az biztos, hogy alapvető igényünk minden esetben, hogy pozitív kép alakuljon ki rólunk, illetve az, hogy véleményünket kifejezhessük, és az tiszteletet kapjon.

Egy ilyen baráti társaságba való beilleszkedés során tapasztaltam meg - nem túl pozitív érzésekkel övezve -, hogy bizony ezekben a csoportokban kőkemény hierarchia uralkodik, még akkor is, ha kvázi minden tagja egyenlőként tekint a másikra. Vannak hangadók, véleményvezérek, befolyásolók, alkalmazkodók, elfogadók, a sor a végtelenségig bővíthető. Első alkalommal, amikor a csoport egy tajga kifejezte, hogy szerinte új hierarchikus rend fejlődött ki ebben a társaságba a hatásomra, én bevallom, megdöbbentem, hogy ennyire tisztában van vele az illető, hogy ki melyik lépcsőfokán áll az adott társaság létében. Mivel önmagamra nézve pejoratívan éltem meg, hogy rögtön "magasra emelt" a társaság, elgondolkodtam, hogy vajon mennyire kell ellenállni a befolyásoló, főnökszerepnek, és azon, hogy vajon ez minden társaságban hasonlóan beáll?

Létezik hierarchia barátságokban? A Szex és New York sorozat klasszikus példát hoz négy barát közös életéből. Elgondolkoztam, hogy abban a négyes fogatban vajon ki a vezető? Ki az, aki a leginkább befolyásolható alkalmazkodó, ki önfejű? Ha végiggondoljuk a saját társaságaink ilyenfajta beosztását, mi is minden típusra tudunk valószínűleg egy-egy példát hozni.

A hierarchia egy olyan alá-, fölérendeltségi rendszer, amelyben az emberek szempontok - fontosság, képesség, pozíció - alapján vannak elrendezve, kategorizálva. A görög szó pontos jelentése: szent uralom. Ha ezen, a fenti két sor alapján elgondolkozunk, vajon nem természetes-e, ha egy önzetlen, tiszta, baráti kapcsolat során szóba kerül a hierarchia, és az negatív érzéseket kelt az emberben? Talán pont az imént felsorolt jellemzők azok, amelyek rossz érzést kelthetnek, akár a hierarchia felsőbb fokán, akár a rangsor alacsonyabb fokán állókban.Szerintem egy jó baráti társaság úgy tud működni, ha ezek a rangsorok nem léteznek, mindenkinek hasonlóan nyom a szava a latba, egyformán joga van a baráti társaság tagjainak a döntésre, a véleménynyilvánításra, a vezetői vagy éppen a szolgai viselkedést bárki hozhatja. Ha valakit érezhetően kinevez a baráti társaság főnöknek, benne komolyan sérülések, konfliktusok keletkezhetnek ezáltal, hiszen onnantól kezdve a felelőssége a csoport iránt jóval nagyobb lesz, mint a többieké. Minden szavát, gondolatát meg kell fontolnia, hiszen ő a mérvadó, ő az, akinek a szava számít, tehát nem hibázhat. Ugyanakkor, ha valaki lejjebb helyezkedik el, mint a többi társa, hasonlóan negatív élményeket szerezhet, hiszen benne jogosan merülnek fel azok a gondolatok, hogy amit ő mond, az nem hasznos, vagy amit ő tesz, az nem kiemelkedő, az ő személyisége tehát nem annyira vonzó.

Persze a csoportnormák, a viszonyok, az események, a rászorultság, az attitűdök szinte elkerülhetetlenné teszik, hogy hierarchikus legyen egy-egy barátság, hiszen normákhoz kell igazodni, szabályokat - akár az egyéni, akár a csoport szabályairól legyen szó - be kell tartani, hogy a legkevesebb konfrontálódás, konfliktus jöhessen létre, és segíteni tudjuk egymást. Mégis meg kellene próbálnunk, hogy úgy tartozzunk egy-egy társasságba, hogy nem jelölünk ki benne főnöktípusokat, és alattvalókat, hiszen ott már nem lehet szó, tiszta, minden alá- fölérendeltségi viszonyt nélkülöző kapcsolatokról, magáról a barátságról.

Te ellenzed a hierarchiát a barátságokban?LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés