free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Barátság és pénz

Borsa         Címkék: barátság, kapcsolat, pénz, púder 4 hozzászólás

Azt gondoljuk, a barátságokat egy életre kötjük, elképzelhetetlen, hogy ebbe bármi vagy bárki beleszólhasson. Egy dolog mégis beleszólhat: a pénz.

Azt mondják, a legszorosabb barátságokat középiskolában, vagy az egyetemeken köti az ember. (A fiúk, akik még bevonultak, esküsznek még a katonabarátságokra is). Persze, hiszen fiatalon, mikor az ember nyílik a világra, mint a rózsa -, megélni együtt annyi élményt, mint például az első építőtábort (a negyvenesek még tudják, mi az), az első nagykoncerten ott lenni, az első cigit elszívni, megosztani az első szerelmi bánatot – mind meghatározó emlékek. Akkor még nem tudja az ember, hogy a felhőtlenség annak is köszönhető, hogy ebben az életkorban nagyjából még mindenki egyenlő. Mármint senkinek sem lapul különösebben sok pénz a zsebében, hiszen csóró diákok. Aztán munkába állva más dimenzióba kerül a barátság, s nem csak azért, mert a napi kapcsolat megszűnik. A jóbarátok sorsa különválik, mindenki keres, amennyit tud. Van, aki szerényen, más hihetetlen összegeket. De elbírja a barátság, ha valaki lemarad, mert a többiek anyagilag elhúznak mellette?„Még a gimiben lettünk négyen nagyon jó barátnők, s megfogadtuk, hogy ha már munkába állunk, akkor is mindig szervezünk közösen hosszú hétvégéket, vagy nyaralásokat. Mázli, hogy a párjaink is bírják egymást, így sok helyre eljutottunk belföldön. De már itt is voltak rendszeresen feszültségek, mert volt, aki szívesen szállt volna meg szállodában, mások viszont nem engedhették meg maguknak. Amikor pedig felvetettem, hogy most mehetnénk az olasz tengerpartra is, ez végképp kettéosztotta a társaságot” – mesél Ági, aki időközben egy sikeres cég ügyvezető-helyettese és nem akarja tudomásul venni, hogy az eltérő anyagi lehetőségek barátságokat formálhatnak át vagy nullázhatnak le, hiszen azóta ez köztük is forró téma. Mivel ők nem akarnak már kempingben nyaralni, a többiek meg képtelenek kifizetni a külföldi utak árát, új, jómódú barátaikkal utazgatnak. A régi barátnőkkel meg marad a kávézás.    

„Barátságaink leginkább fizikális és azonos társadalmi légterünkből születnek, nem a pénz az, ami a változást eredményezik, hanem az együtt töltött idő (hiánya), és a témák megváltozása” – véli Ági esete ellenére pszichológus szakértőnk, majd hozzáteszi, hogy a barátságok megszűnését vagy kialakulását sokkal inkább életkörülményeink, családi viszonyaink változásai formálják. És természetesen a személyiségünk fejlődése, ami az évek múlásával észrevétlenül formálódik. Formálják ezt az új barátok is, - akár a társadalmi ranglétrán felfelé lépdelve találkozunk velük, akár máshol -, hiszen óhatatlan, hogy jó kapcsolatot létesítünk azokkal a számunkra szimpatikus emberekkel, akikkel a mindennapok hoznak össze minket. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a régieket megtagadnánk, csupán állandó mozgásban van körülöttünk minden és mindenki. Bármilyen pátoszi lenne kijelenteni, hogy igazi, mély barátságokat semmi nem kezdheti ki, a tapasztalatok másról tanúskodnak. Átmenetileg, - vagy olykor véglegesen -, messzire sodródhatnak az egykori barátok, amiről nem egyszer az igencsak eltérő életívek is tehetnek.          

„Nehéz ápolni egy barátságot, amikor fizikailag vagy társadalmi szinten távolabb kerülnek az emberek, mint ahogy korábban voltak” – mutat rá a szakember. Azonban a problémák tudatosításával, tudatossággal, odafigyeléssel meg lehet őrizni a számunka fontos baráti kapcsolatokat az életnívók eltávolodása ellenére is. Ehhez azonban nélkülözhetetlen a felek intelligenciája, amivel át tudják lépni a mérgező faktort, a pénzt. Lélekdoktorunk ugyanis azzal biztat minket, hogy még mai, elanyagiasodott világunkban sem pénz az új rendezőelv az emberi kapcsolatokban.    

Körön kívül kerülés

Véglegesebb pusztítást tud végezni évtizedes barátságokban a pénz, ha a kölcsönkért nagyobb összeget soha nem adják meg a gazdájának. Pedig hát kitől kérjen az ember, ha nem a barátjától szorult helyzetben? Csak oda a bizalom és a jó kapcsolat, ha egyszer légy került a levesbe.„Voltam olyan rendes vagy inkább palimadár, hogy öt számjegyű összeget adtam kölcsön a barátomnak három hónapra. Eltelt másfél év, már a második kisfiam is megszületett. Csak azért tettem le a negyvenévesen a jogosítványomat, mert autót szeretnék venni, hogy a két gyerekkel könnyebben utazhassunk. Időközben Péter annyit vesztett a tőzsdén, hogy semmi esélyem viszontlátni a pénzemet egyhamar” – panaszkodik gondterhelt arccal András. A pszichológus szerint nem a barátság mélységének hiánya az, amely közös anyagi ügyletek esetén a barátság felbomlásához vezethetnek, hanem a szerepek összeakadása. „Egy emberről kiderülhet, hogy más a társasági életben és másképp viselkedik üzleti ügyekben, ami nem lenne zavaró, ha nem a saját bőrünkön tapasztalnánk meg és nem a pénztárcánkat érintené” – mondja. A régi idők mondása, hogy az ’üzletben nincs barátság’, nagyon is megalapozott és bölcs vélekedés. Időtálló. Az anyagi nyereség és veszteség olyan problémákat és vitás pontokat hozhat felszínre, amely megnehezíti a barátság addigi menetét és hőfokát.         
     
András azt az érdekes megfigyelését is megosztotta velünk, hogy a romló pénzügyi helyzet miatt már sörözni sem tud a barátaival úgy, mint rég. A jobb külföldi focimeccseket szereti a barátaival együtt nézni olyan sportsörözőkben, ahol egyszerre több tévén is láthatják a párhuzamos mérkőzéseket. „Az utóbbi időben egyre kevesebben vagyunk ilyenkor, pedig már áttettük a törzshelyünket egy olcsóbb pubba. Sok barátomnak még ez is drága, én pedig nem szeretnék egy bizonyos színvonalnál lejjebb menni. Nem tudom, mit tegyek. Lassan nem járok focit nézni, vagy kibírom az egyszerűbb helyet és a rosszabb sört a barátaimért”. Egy baráti közösség ’együtt mozgása’ közös programokat is jelent. De a körön kívülre kerülés érzését okozhatja, ha a társaság tagjai különböző tempóban haladnak az anyagi lehetőségek létráján. Bíró Viktor szerint a barátságok megszakadására valós veszélyt jelenthet az, ha valaki nem tud lépést tartani a többiekkel. Emiatt rosszul érezheti magát, adott esetben le is szakadhat a csoportról. Mivel jelenleg egyedül András ’lóg ki’ a szerényebb keresetűek közül, ezért ha neki fontosak a barátságok, ő kénytelen alkalmazkodni.

Recept egyáltalán nincs a barátságok megtartására. Az optimista vélemények szerint azonban a pénzügyi válság nemcsak veszteségeket okozhat, hanem meglepő módon nyereségeket is. Mégpedig az emberi kapcsolatokban. A ránk köszöntött gazdasági lejtőben ugyanis a pénz nemcsak szétszakíthat, össze is hozhat régi barátságokat.

  


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés