free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 "természetes" barnító eljárás

Kádas Andi         Címkék: barnító, lista, púder, tavasz 0 hozzászólás

A szolárium, a napozás nem tesz jót a bőrnek, mit tehetnek mégis azok a nők, akik barna bőrt szeretnének? Öt, az egészségre ártalmatlan barnító eljárás következik.

Amikor nekiálltunk a cikk írásának, az volt a célunk, hogy a mesterséges színezőanyagokat, tartósítószereket és kőolajszármazékokat tartalmazó barnító krémek és az egészségre káros barnító eljárások helyett természetesebb módokat keressünk, ám rá kellett jönnünk, hogy minden módszernek léteznek mellékhatásai vagy hátrányai. A legegészségesebb még mindig a saját bőrszínűnkkel való megbarátkozás lenne, ám aki erre mégsem hajlandó, válasszon inkább az alábbi ártalmatlan vagy kevésbé ártalmas módok közül.

Béta karotin tabletta

A béta-karotin az A-vitamin provitaminja, vagyis A-vitamin képződik belőle, ami nagyon fontos a szervezet számára. Kutatások szerint a karotinoidok csökkentik a szív-és érrendszeri megbetegedések előfordulási arányát és a rák kockázatát. Ami számunkra most érdekesebb, hogy a béta-karotin megsokszorozza a pigmentszámot, így gyorsabb barnulást idéz elő, illetve a bőr tovább megőrzi tőle a színét. A szakemberek azonban óva intenek az ilyen kapszulák folyamatos fogyasztásától, ugyanis a béta-karotin is túladagolható. 1-2 hónapig kúra-szerűen alkalmazhatjuk (ezért ajánlatos inkább a nyári hónapokban), ennél tovább azonban nem ajánlott.

Cukornád kivonat

A cukornád kivonat fő hatóanyaga, a DHA azaz a dihidroxi-aceton, amit eleinte csak a cukorbetegek kezelésére használtak. Számos előnye van, csökkenti a magas vérnyomást és koleszterin-szintet, erősíti a csontokat és a szív izomzatát. A DHA külsőleg alkalmazva reakcióba lép a bőr szabad aminosavaival és fehérjéivel, ez idézi elő a barnulást, ami a bőr felső rétegének lehámlásáig tart. A szakértők szerint ez az egyetlen olyan anyag, melynek alkalmazása semmilyen káros élettani hatással nem jár, ezért tetszőleges időközönként megismételhető. A cukornádhoz hasonló stevia növény - amit leginkább cukorbetegek fogyasztanak a cukor helyettesítésére - hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, otthon is könnyen tartható, kivonata pedig a bőrre kenve feszesíti a bőrt, összehúzza a ráncokat és enyhe barnulást is eredményez.

UV-mentes barnító testfújás

A szolizáshoz hasonlóan egy barnító szalonba kell ellátogatnunk, ahol egy álló kabinban festékpisztolyokkal történik a testfújás, a barnító folyadék szemcsésítve kerül a bőrre, így egyenletesebb barnulás érhető el. A tévhitekkel ellentétben nem a bőr felszínét színezi, hanem a bőrbe felszívódva fejti ki hatását a festék. Persze a kezelés után a bőrfelületen is maradnak festékrészecskék, ezért ezt célszerű lemosni - ne lepődjünk meg tehát, ha a zuhanyozáskor a víz barna lesz, ez nem jelenti azt, hogy az eljárás sikertelen volt. Hatása kb. 7-10 napig tart, ezután a testfújás megismételhető.

Önbarnító spray/krém

Az önbarnító spray/krém gyakorlatilag a gépi festékszórós eljárás otthoni verziója: ugyanazokat a hatóanyagokat tartalmazza, általában dióolajat, aloé verát és panthenolt, melyek hidratálják a bőrt és DHA-t, ami a barnulásért felelős. Azok a termékek, amik nem tartalmaznak tartósítószereket vagy mesterséges színezőket (mint a Börlind vagy a Bioderma) gyakorlatilag minden bőrtípusra alkalmazhatóak, habár fontos a megfelelő hidratálás, a szárazabb vagy a kiszáradásra hajlamos bőrűek fokozottan figyeljenek erre. A barnító hatása függ a bőr hidratáltságától a fújás napján, majd fokozatosan halványul, ahogy a bőr lehámlik és megújul.

Zöldségek, gyümölcsök

Aki mégsem vállalkozik semmiféle mesterséges "színezésre", az végső megoldásként már csak a zöldségekben és gyümölcsökben bízhat. A fent már említett béta-karotin elsődleges - természetben megtalálható - forrása a sárgarépa, nem véletlenül lesznek gyakran sárgák azok a gyerekek, akik sok répát esznek. A répa mellett a spenót, a sárgadinnye, a mangó és a brokkoli is fontos béta-karotin forrás, melyek fogyasztásával nem csak barnábbak de legalább egészségesebbek is leszünk.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés