free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A bélmosást nem ajánljuk

Borsa         Címkék: bélmosás, előnyök, púder 5 hozzászólás

Hajlamosak vagyunk bármit kipróbálni, ami kitörölheti testünk ellen elkövetett bűneinket. Ha nem gondolkodunk, belefuthatunk olyan kezelésbe is, ami árt.

Ritka az olyan ember, aki élete minden napját az egészségmegóvás jegyében tölti. Sokkal inkább jellemző ránk a húzd meg, ereszd meg játék: nem törődünk magunkkal, vedeljük a kávét, a bort, túlhajtjuk magunkat és nem figyelünk rá, hogy vitaminokban gazdag ételeket fogyasszunk. Aztán, amikor meghízunk/rosszul érezzük magunkat/eszünkbe jut, akkor visszakapcsolunk.

Kérdés, hogy kinek mit jelent a visszakapcsolás. Iszonyúan trendik lettek a különböző tisztítókúrák, de nem a nagyi receptjei szerint! A "három napig kizárólag almát együnk" és a káposztaleves jelenleg a múlté. Olyan tisztítókúrák tarolnak, amelyek elvégzésével valaki mást anyagi javakhoz juttatunk. A "tisztítás" az egyik legkeresettebb szolgáltatás lett. A Borsa nem kívánja bemutatni valamennyi őrült és valóban hatékony változatát. Annak néztünk utána, hogy a belső megújulás céljából igénybe vett bélfürdő (magas beöntés) vajon tényleg olyan jót tesz-e, mint azt egyesek mondják, mások pedig elhiszik.A témáról egyébként rögtön Sarah Jessica Parker ugrott be, amint a Steve Martinnal forgatott, fergeteges komédiában, az L.A. Story-ban (SJP az elhíresült sorozathoz hasonlóan egy butácska csajt alakít, de ez a karakter a másikkal ellentétben nem okoskodik, ezért nagyon bájos) első randiján bélfürdőzni hívja Steve-et. A fiatal lány persze ugrándozva, az őszhajú férfi rogyadozva jön ki a beöntést szolgáltató házból. Azonkívül, hogy mindenki nézze meg a filmet aki még nem látta, azért fontos ez, mert a produkció 1991-ben készült, vagyis híven tükrözi, hány éves késéssel majmoljuk az amerikaiak tisztulási mániáját.

A beöntésnek több válfaja van. A gyógyításban tekintélyes múltra tekint vissza, és máig vannak helyzetek, amikor ez a legjobb választás - akár gyógyszerbevitelre, akár egyéb gyógyító tevékenység elvégzésére. A fittness-wellness tisztulásra alkalmazott magas beöntést szintén javasolja az orvosok egy része, például műtétek vagy vizsgálatok előtti béltisztításra, indokolt esetben. Emellett egyre gyakoribb, hogy a kórházakban inkább szájon át adható szerekkel hajtják meg a páciens hasát. Miért is?

Még az enyhének tartott antibiotikumok is súlyosan lerombolhatják a bélrendszerben élő mikrobák egyensúlyát, ami beláthatatlan egészségügyi következményekkel járhat - írták amerikai kutatók hétfőn megjelent tanulmányukban.

A nőknél - akik a ciprofloxacin nevű antibiotikumot szedték - a jótékony baktériumok egész populációit pusztította el a szer, és olyan is akadt a vizsgáltak közt, akinél hónapokba telt, mire helyreállt az eredeti egyensúly. Az önkéntesek a követéses tanulmány tíz hónapja alatt kétszer, alkalmanként öt napon át szedték az antibiotikumot. A kutatásban DNS-elemzéssel, székletmintákból állapították meg, hogy milyen mikrobák alkották az önkéntesek bélflórájának összetételét. Mint a kutatást vezető Les Dethlefsen és David Relman írta, a ciprofloxacin hatása a bélbaktériumokra határozott és gyors volt. A kezelés befejezése után egy héttel kezdtek a baktériumközösségek visszatérni eredeti állapotukba, ám az sokszor tökéletlenül sikerült. "Az emberi bélrendszer bolygónk egyik legösszetettebb ökoszisztémája" - hangsúlyozták tanulmányukban a kutatók.

A bélbaktériumok szerepet játszhatnak az elhízásban, valamint az allergia vagy más, autoimmun betegségek kialakulásában. Ráadásul az újraépülő baktériumflórában nagyobb valószínűséggel jelennek meg antibiotikumoknak ellenálló törzsek is.


A vastagbél flórája egy rendkívül érzékeny egyensúlyban lévő, összetett bakteriális kolonizáció - adta meg a szakszerű magyaráztatot dr. Huszár Sándor, a Visegrádi Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdő orvos-igazgatója, sebész, gasztroenterológus, majd elmondta: normálisan minden emberben van egy-két grammnyi gomba is - kell is, hogy legyen a tápcsatornában. (Az időnként a társadalomban kitörő "candida pánikok" éppen ezért nevetségesek - a vastagbélben található normál flórában természetesen található ez a gomba is, és nem is tesz jót a szervezetnek ha teljesen kiirtják onnan.) Egy nem károsodott vastagbél-baktériumflóra tulajdonosa nem biztos, hogy kedvező hatást ér el a bélátmosással. Lehet, hogy rossz irányba bolygatja meg a flórát, és ez későbbi problémák forrása lehet. (Rendszeres alkalmazása különösen káros ebből a szempontból.)

A másik ellenjavallat szerint a magas beöntés tisztítókúraként való alkalmazása nem csak káros, hanem veszélyes is. Senki nem lát magába, lehetnek tüneteket még nem okozó, súlyos vagy kevésbé súlyos betegségeink, elváltozásaink. Az aranyeres betegségek például nagyon gyakoriak, és nem minden esetben látszanak, akinek pedig van, annak a beöntő toldalékokkal komoly sérüléseket lehet okozni. Ennél nagyobb gondokkal kell szembenéznünk, ha egy szintén nem ritka elváltozást hordozunk beleinkben: előfordul, hogy a vastagbél falának meggyengült szakaszain a nyálkahártya hólyagszerű kiboltosulásai találhatóak. Ez egy betegség, melynek következtében a kiboltosulásokba került bélsár pang, nehezen kerül ki és könnyen gyulladást okoz. Mivel ezeken a bélszakaszokon hiányzik az egészséges bélfal, és csak a nyálkahártya vékony kiboltosulása tartja a bél ívét, ha a beöntést nagyobb nyomással juttatják be, akkor ezeken a pontokon átszakadhat a bél. Az ennek eredményeképpen kialakuló bélflórával szennyezett hashártyagyulladás végzetes is lehet, de biztos, hogy záros határidőn belüli, gyors sebészeti, és ideiglenes végbélkivezetéssel járó beavatkozásokat igényel.A daganatok szűkítő elváltozásokként vannak jelen a bélrendszerben, akár rosszindulatúak, akár ártalmatlanok. Komplett bélelzáródást okozhatnak, ha ezeken a szűkületeken erőltetjük fel a folyadékot, hisz visszafele már nehezebben jut a feltorlódó bélsárral elkeveredett folyadék. A bélelzáródás szintén azonnali műtétet indokol, márpedig a tervezett műtét kockázata minden esetben lényegesen kisebb, mint a sürgős operációé.

A Borsa nem javasolja a fittség jegyében végzett magas beöntés alkalmazását, és ne essék félreértés, nem azért mert tisztulás-ellenesek vagyunk. Számtalan lehetőség van - korszerűek és régi hagyományokból táplálkozóak - arra, hogy hirtelenjében tegyünk valami hasznosat és nagyot egészségünk érdekében. Viszont ami a hosszú élet titkát illeti, a rendszeres testedzés és a kiegyensúlyozott táplálkozás reálisabbnak tűnik, mint a hirtelen fellángolásból elkövetett tisztítókúrák. Persze ezek a módszerek is vonzók, és lehetnek hasznosak is, de a magunk részéről senkinek nem hiszünk el semmit első szóra. Ha pedig saját szervezetünkkel (és pénztárcánkkal) kapcsolatos lépésről kell döntenünk, akkor nem átalljuk hiteles szakértő (szakorvos, dietetikus stb) véleményét is kikérni a döntés előtt.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés