free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A Beugró viszi a péntek estét

Szirmai Hedvig         Címkék: beugró, kritika, sorozat, televízió, tévéműsor 6 hozzászólás

Mese egy magyar tévéműsorról, amely nagyon fiatal, rendkívül sikeres, mégis már a harmadik csatorna az otthona. A Beugró története talán túl szép volt.

Hosszas idegtépő meditálások után sem sikerült rájönnünk arra, vajon mi lehet az oka annak, hogy a Tv2-n egy sikeres tévéműsor is pillanatok alatt meg tud bukni? Olyan az egész, mintha a csatorna elhatározta volna, hogy amit meg lehet buktatni, azt ő megbuktatja. Az is felfoghatatlan számunkra, mi az értelme annak, ha egy televízió a legnézettebb sorozatainak évadzáró epizódjait átviszi jövő év tavaszára és hozzácsapja a következő évadhoz. Márpedig a Dr. House és a Született feleségek utolsó részével is ez történik, mondván, idén a karácsony előtti héten már úgysem nézne senki tévésorozatot, úgyhogy inkább betolunk valami jó kis zs-kategóriás akciófilmet, hagy szórakozzanak a népek. Még szerencse, hogy a Beugró hetente megy a Coolon. Így aztán, ha valaki megcsömörlik az akcióizéktől, akkor péntek esténként még szórakoztató műsort is talál magának a televízióban.

Pedig a Beugró is a Tv2 találmánya volt eredetileg, és ez még akkor is igaz, ha nem ott, hanem a királyi televízióban vált igazán sikeressé. A lehetőség persze megvolt, csak még egy évet kellett volna kibírni, hogy az ország egyik legnépszerűbb hazai gyártású szituációs komédiája napjainkban is a Tv2 nézőszámát gyarapítsa. A Beugró-sztori egyébként tökéletesen pontos képet fest a honi televíziózás szürreálisan agyament világáról.

http://cooltv.sajtoklub.tv

A műsor ötlete szokás szerint itt sem saját, hiszen a brit Channel4, majd később az amerikai ABC csatornán is futó Whose Line Is It Anyway? című szituációs játék hazai verzióját tűzte műsorra a Tv2 2007 szilveszter éjszaka. A négy színész improvizációs mókája olyannyira sikeres lett, hogy a Tv2 úgy döntött, 2008 márciusától heti rendszerességgel, sorozatként is elindítja a műsort. A játék lényege, hogy négy színész - Pokorny Lia, Kálloy Molnár Péter, Szabó Győző és Rudolf Péter - improvizatív szituációs gyakorlatokat old meg a játékmester - Novák Péter - által moderált műsorban. A feladatok a legkülönfélébb hülyeséghalmazokon keresztül vezetik a nézőt, és közben a színészet minden lényeges pillanata terítékre kerül. Tulajdonképpen olyan, mintha a színművészeti egyetem mindennapjaiba vagy egy színházi társulat kulisszatitkaiba figyelnénk be, annak minden bénázásával és bohóckodásával együtt.

A műsor azért is lett hamar népszerű, mert a nézők elég könnyen tudtak azonosulni azokkal a játékokkal, amiket egyébként naponta élnek át a hentesnél, az iskolában vagy a lakógyűlésen. Szóval, a színészek nem tesznek mást, mint megmutatják, miként lehet humort gyártani azokból a helyzetekből, amivel a nézők inkább fogcsikorgatva szoktak megküzdeni. Jó döntésnek bizonyult az alkotók részéről, hogy igyekeztek olyan karaktereket összeválogatni, akik nagyjából lefedik a magyar társadalom jellemző embertípusait, ráadásul a színészek profizmusa tovább bővíti ezt a kört.

http://cooltv.sajtoklub.tv

A Beugró története talán túl szép is volt: magyar színészek csináltak nekünk egy szakmailag is nagyra tartott, népszerű műsort. Úgyhogy izibe' le is kellett venni a képernyőről - a Tv2 gyorsan bejelentette, hogy eltünteti műsorából a Beugrót. Végül is miért kéne egy népszerű magyar színpadi produkciót felfuttatni egy kereskedelmi tévének? Ugyan már! Ha megnézzük, hogy azóta hány nagyszabású show-műsor vérzett el a Tv2-n az XXL-től a legutóbb megbukott Sztárral szembenig, tulajdonképpen nincs is min csodálkozni.

Egyik szemünk sírt, a másik meg nevetett, amikor a műsor 2008 szeptemberétől a királyi televízióban folytatódott. Nyilván mindenki örült annak, hogy a műsor "megmenekült" és továbbra is a képernyőn maradhat, de pont egy olyan korszakában találta meg a Magyar Televíziót, amikor az éppen belekezdett az évtized legnagyobb leépítésébe. Nyilvánvaló volt, hogy csak ideig-óráig lesz képes finanszírozni ezt a produkciót is, pedig egy ilyen típusú műsor nem rendelkezik túl izmos költségvonzattal, hiszen a színpad nem igényel díszletet, a nézők még jegyet is hajlandóak venni, és a felvétel sem élő. A Beugró a klasszikus színházi közvetítést ötvözi a televíziós szórakoztatással, mindeközben a helyszínen jelenlevőket és a tévénézőket is be lehet vonni az interaktív játékba, ami még szórakoztatóbbá teszi az egészet. Mindezek ellenére hosszadalmas huzavona után idén októberben a műsor már a Cool tévén folytatódott a negyedik évaddal. Apró változásoktól és némi plusz reklámidőtől eltekintve a játék nem változott, a színészek továbbra is a szokásos színvonalon kacagtatják meg a nézőket, ráadásul a csatorna az egyes epizódokat rendszeresen ismétli is.

http://cooltv.sajtoklub.tv

Akit a korábbi adások is érdekelnek, amelyek még más televíziókban futottak, azok fellehetőek a neten, vagy megnézhetőek a Comedy Central műsorán, ahol az első epizódoktól kezdve újra végigröhöghető az összes rész. Az alkotók egyébként a változatosság jegyében arra is ügyeltek, hogy az alapgárdán kívül vendégművészekkel is színezzék az egyes évadokat. Kitűnő beugró színész volt a Beugró színpadán ez első két évadban Gesztesi Károly és Oroszlán Szonja, Fenyő Iván és Kovács Patrícia, vagy a harmadik szériában Debreczeny Csaba, Kamarás Iván, Cserhalmi György és Básti Juli. Sőt - ki ne maradjon! - a 2008 szilveszterén felvett adásban Udvaros Dorottya is szerepelt.

Nem tudjuk, milyen sors vár a Beugróra a következő években. Nem tudjuk, hogy miért van az, hogy egy szórakoztató és színvonalas, a közönség által is kedvelt televízióműsor miért vándorolta végig nem egész három év alatt szinte a teljes tévés palettát, miközben a siralmas kibeszélőshow-k kirobbanthatatlanul őrzik vezető helyüket a nézettségi versenyben. Régóta nem hagy minket nyugodni az a kérdés, vajon mikor fog egy kereskedelmi televízió tartósan lehetőséget adni egy olyan magyar produkciónak, ami ugyan sosem fogja hozni egy szappanopera nézettségét, de igényes szórakozást nyújt annak a társadalmi rétegnek, amelyik nem kíváncsi a Barátok közt/Jóban rosszban, Mónika/Joshi Bharat vonalra. Már csak azért is jogosnak tűnik ez a kérdés, mert a Beugrónak mostanra már rajongói klubja is alakult, társasjáték is készült belőle, sőt, a játékhoz az egyik új országos kereskedelmi rádió is kapcsolt egy műsort Beugró+ címmel.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés