free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 bizarr ételösszetevő, amit bármikor lenyelhetünk

Brabham         Címkék: bizarr, étel, íz-i, lista 1 hozzászólás

Próbáljuk figyelni, hogy milyen összetevők alkotják mindennapi táplálékunkat, de azért még érhetnek meglepetések. Mondjuk az, hogy műtrágya vagy vírus kerül a tányérra.

Egyre nagyobb figyelmet szentelünk annak, hogy milyen összetevőkből áll az étel, amit elfogyasztunk: még olyanok is vannak, akik fejből tudják, melyik E-szám melyik adalékanyagot jelöli. Néha azonban olyan dolgok is megtalálhatók a kajánkban, amikre álmunkban sem gondolnánk – köztük a következő öt is.

Emberi haj

Most nyilván mindenki arra gondol, amikor a húslevesben ott úszik a szakácsnő hajszála, de nem erről van szó – hanem arról, hogy létezik egy L-cisztein nevű aminosav, amit a pékáruk tésztájának lágyításához használnak, a legegyszerűbben pedig az emberi hajból nyerhető ki, úgyhogy onnan is szerzik be többnyire. Vagy esetleg madártollakat és állati szőröket használnak fel, mert azokban is előfordul. Sokkal ez sem gusztusosabb, de utóbbiak esetében legalább az a kérdés nem merülhet fel, amit a hajból származó L-cisztamin fogyasztása kapcsán többen is feltettek: hogy tudniillik kannibalizmusnak minősül-e…

Vírusok

Ilyesmit sem csak véletlenül lehet ám lenyelni: van, hogy direkt az emberek szájába adják. Az Egyesült Államokban pár éve már legális „hozzákeverni” a bakteriofág nevű vírusokat az ételekhez, ezek ugyanis képesek megfertőzni a baktériumokat, és így alkalmasak arra, hogy megelőzzék az ételmérgezést. Főleg azonnal fogyasztható hústermékeknél alkalmazzák őket – de egyébként spray formájában gyümölcsök rothadását is gátolják velük, és kórházi fertőtlenítésnél is előkerülnek, sőt alkalmasnak tűnnek a kutyák középfül-gyulladásának kezelésére is.

Marhagyomor

Jó, ez így túlzás, de nem nagy: egész pontosan az a helyzet, hogy a fiatal szarvasmarhák gyomrában termelődő tejoltó enzimeket használják a sajtgyártásban és egyáltalán mindenféle tejtermék sűrítéséhez. Hogy hogyan dolgozzák fel tradicionális házi, és hogyan nagyipari módszerekkel a gyomrokat, azt most inkább nem meséljük el – inkább hozzátesszük, hogy a tejoltó enzimeket szerencsére máshonnan, például növényekből is lehet pótolni. Vannak helyek, ahol a sajtokat meg is kell jelölni, hogy a vegetáriánusok tudják, elfogyaszthatják-e az adott terméket, vagy használtak a gyártása során szarvasmarha-gyomrot.

Műtrágya

Azzal nyilván soha senki nem fog találkozni egyetlen étel címkéjén sem, hogy „Összetevők: blablabla, műtrágya, blablabla”. Ettől még azonban tény, hogy az elsősorban a földek termőképességét javító szerként ismert ammónium-szulfát megtalálható egyes ételekben, főleg pékárukban és cukrásztermékekben is, ugyanis stabilizálószerként, pufferanyagként és térfogatnövelőként is jól működik. Na, hát ezek után izguljon még valaki azért, hogy milyen permetezőszerek jutnak a szervezetébe egyes gyümölcsök és zöldségek közvetítésével... Persze ez csak vicc: az ételekhez adagolt ammónium-szulfátnak semmilyen negatív hatása nem ismert az emberi szervezetre.

Arany

Fentebb már emlegettük az E-számokat. Nos hát, a 175-ös nem mást takar, mint sokak kedvenc nemesfémjét, de persze csak mint színezőanyagot. Mint ilyennek, túl sok értelme természetesen nincs, de úgy látszik, hogy valakiknek mégiscsak el lehet adni vele ezt-azt-amazt – elsősorban is alkoholos italokat. Egyébként az arany teljesen közömbös az emberi szervezetre, úgyhogy a tápértéke zéró, és ugyanúgy távozik, ahogy bement, tehát aki benyeli, az nemcsak azt mondhatja el, hogy aranyat fogyasztott, hanem azt is, hogy aranyat tojt. Mindenesetre a családi ékszereket senki ne dézsmálja meg.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés