free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Még 5 bizarr fóbia

Borsa         Címkék: fóbia, magatartás, púder 3 hozzászólás

Rettegni bármitől lehet, a tudomány pedig szereti címkézni is a viszolygásokat. Egyszer már gyűjtöttünk fóbiákat, de érdemes még egy kört futni.

A fóbiáknál talán csak a világnapokból van több, kilométeres listájuk pedig nem is csak a hossza miatt érdekes, hanem azért is, mert ha egy kicsit alaposabban átböngésszük, a jól ismert viszolygások mellett egészen bizarr és különleges iszonyokra is bukkanhatunk. Egyszer már válogattunk ezek közül, de bőven maradt kraft a témában – íme hát még öt bizarr fóbia.

Kuloulrofóbia

Magyarul bohóciszony. Először az 1980-as években írták le, és definíciójában külön kiemelik, hogy a szenvedő alany nemcsak a gonosz bohócoktól fél, hanem a jóságos típustól is. Főként gyerekek körében jelentkezik, méghozzá állítólag olyan mértékben, hogy a Sheffieldi Egyetem kutatója, Dr. Penny Curtis egy vizsgálat eredményei alapján kijelentette: gondolhatnak a felnőttek bármit, a kicsik egyszerűen nem szeretik a bohócokat. Persze nem kell neki feltétlenül hinni, de hogy teljes legyen a kép, azt is hozzátesszük: a hírek szerint Johnny Depp, Billy Bob Thornton és Daniel Radcliffe is kuloulrofóbiás.

Ergofóbia

Azaz a munkától való félelem. A vicc persze adja magát, hogy népbetegség, és még csak különösebben hipochondernek sem kell lenni hozzá, hogy felfedezzük magunkon a jeleit, de a valódi betegek állítólag nem találják ennyire mókásnak a dolgot, ugyanis a munkahelyük és a teljesítménykényszer érzése pánikszerű reakciót vált ki belőlük, sőt akad olyan is, akinek már az álláskeresés is problémát okoz. Mondjuk nyilván vannak köztünk ugyanígy olyanok is, akiknek meg a név láttán eszükbe jutnak a lusta diákokat iskolaundoritisszel diagnosztizáló „szellemes” tanárok, de ezt talán hagyjuk.

Nomofóbia

Ne álljunk meg, ha már idáig eljutottunk, hisz van még tovább is: a nomofóbiások például attól rettegnek, hogy nem érhetők el mobiltelefonon. Ezeknek a betegeknek állítólag felér egy katasztrófával, ha nincs térerő, vagy lemerül az aksi – sőt súlyosabb esetben már attól is rohamot kapnak, ha csörög a készülék, és nem találják. Egy kutatás szerint Nagy-Britanniában egyenesen 13 millióan szenvednek ebben a betegségben, de arra azért szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy Nagy-Britanniában általában a brit tudósok szoktak kutatni. Sőt csendben azt is hozzátesszük, hogy mi inkább éteri nyugalmat érzünk, ha néha kinyomhatjuk a mobilunkat.

Triszkaidekafóbia

Ez a 13-as számtól való viszolygás. A többinél sokkal nagyobb az irodalma, sőt annyi példát lehet hozni rá, hogy muszáj elismerni a létezését: a világon sokfelé nincsen az épületekben 13. emelet (a müncheni BMW-székházban nem is csak a számozás ugrik egyet, hanem teljesen hiányzik a szint), a Forma-1-ben nem adnak ki 13-as rajtszámot, sok repülőtéren nincs 13-as beszállókapu, satöbbi, satöbbi. A péntek 13-ától való félelemnek egyébként külön neve is van, ez a paraszkevidekatriafóbia, és jegyzik a négyes számtól való viszolygást is, ami a tetrafóbia, az effajta rettegésekre pedig többféle magyarázat is létezik, de ezeket inkább megspóroljuk.

Panfóbia

A fóbiák jolly jokere, ha szabad ilyen morbidan fogalmazni, ez ugyanis nem más, mint az állandó rettegés mindentől, vagy épp valami olyantól, amiről nem tudni, micsoda. Hogy élni milyen lehet vele, azt elképzelni sem tudjuk, azt viszont sejtjük, hogy a pszichológusoknak olyan ez, mint a videojátékokban a főellenség – ha sikerül kikezelniük belőle a pácienst, akkor körülbelül úgy érezhetik magukat, mint Arkhimédész, amikor felfedezte a felhajtóerőt. Persze az kérdéses, hogy milyen gyakran sétálnak be panfóbiások a rendelőkbe.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés