free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kiböjtöljük a sikertelenségünket

-PészM-         Címkék: böjtölés, egészség, életmód, táplálkozás, tavasz 0 hozzászólás

Böjtölni jó is, menő is, csak hát minek. Mert a pár napos külső-belső pucolkodás után visszaállunk a régi kerékvágásba, és csak a lelkiismeretet csitítottuk.

Március elejével az áporodott újévi fogadalmak lassacskán átadják a helyüket a mindenünnen ránk zúduló slágertémának, amit a magazinok címlapjáról Nagy Tavaszi Megtisztulás néven azonosíthatunk be. Hogy a sláger mennyire örökzöld, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy böjt néven évezredek óta fut már minden kultúrkörben világszerte, persze a mi európai örökségünk elsősorban a téli nagy zabálások utáni, húsvét előtti méregtelenítést érti alatta. Kapunk tehát egy újabb sanszot - ha már a januári fogadalmi szezont ilyen kényelmesen elblicceltük, és se a tévé előtti csoki nem lett kevesebb, se a parkban futott körök száma nem gyarapodott.

Miről is szól?

Manapság, amikor vallási okból nyilván már kevesen tartják be a böjtöt (ami nem baj, hiszen az egyházi tanításokba is teljesen profán élettani alapon került be) sokan persze egyszerűen a hús-nemevéssel azonosítják az időszakot - és mint ilyennel, nem is fárasztják magukat. Hiszen úgyis hódít az egészséges életmód, egész évben tudatosan táplálkozunk, minek is sanyargatnánk magunkat csak azért, mert pár ezer éve valaki kitalálta ezt az egész cirkuszt, és különben is, mondjuk vegák vagyunk. Nos, a böjt azért ennél többről szólt, és többről is kellene szólnia ma is. Nem egyszerűen fogyókúra vagy salaktalanítás - az a léböjt -, hanem lemondás. Lemondás a túlzott élvezetekről, visszatérési kísérlet a mértékletesség, a józanság felé.Hogy ezt valami isteni parancsra vagy a józan eszünkre hallgatva tesszük, az mindegy is. Mint ahogy az is, hogy mitől tartóztatjuk meg magunkat: ki-ki maga döntse el, hogy mi az, amit túlzásba vitt eddig. Lehet ez étel, ital, dohányzás vagy akár a munka, az ész nélküli shoppingolás, a facebook, de még a körömrágás vagy a jegy nélküli utazás is a buszon - a lényeg a számvetés. Mert mindeközben (anélkül azonban, hogy túlzottan spirituálisba hajlanánk) a legfontosabb feladatunk a magunkkal való foglalkozás. Legyen ez terheléses edzés: a megszokottól eltérő szituációk sora, amikor letesztelhetjük magunkon, hogy mi az, amiről könnyedén le tudunk mondani, mivel kapcsolatban alakult ki függésünk, illetve fény derül arra is, hogyan reagálunk akkor, ha mindennapos rutinjainkat elhagyjuk.

Hogy megpróbálunk egészségesebben táplálkozni és élni, az alap, mindezt körítjük némi wellnesszel és mozgással - oké, jót tesz ez is. De ha a magunkkal való foglalkozást kihagyjuk a dologból, akkor menetrendszerűen botorkálunk bele a csapdába: a nagy, kampányszerű erőfeszítések elmúltával szépen visszazökkenünk az egyáltalán nem rendes kerékvágásba. Pár nap vagy hét múltán méregtelenítő böjtünk kipipálható elem lesz csupán, túl vagyunk ezen is, faszák vagyunk, megcsináltuk. Hogy utána - a vizsga sikeres abszolválása felett érzett határtalan örömünkben - máris megint lánc legyen a dohányzás, beújulhatnak a pénteki tequilapartik a csajokkal és éjjelenként a monitor előtt ülve (persze valami rendkívül fontos témában kommentelgetve) simán kattintunk a pizzarendelésre. Jojó klasszik.Vagyis könnyen a mértéktelenség-önsanyar jól ismert kudarcos libikókájára pattanunk vissza, és le sem szállunk róla jövő ilyenkorig. Pedig ha nagyobb óvatossággal tűznénk ki a célt, ha valóban a haszontalan és túlzott káros rutinok ellen vennénk fel a harcot, talán nem megint csúfos kudarc lenne a vége, ahogy rendesen. Akkor a tavaszt sem a róla elnevezett fáradtságtól tudnánk megkülönböztetni a többi évszaktól, hanem egy kicsit mi is megújulnánk, amelynek lehet, hogy sokan örülnének - barátok, barátnők, család, munkatársak. De leginkább mi magunk. A böjt rólunk szól, írjuk hát mi a szabályait.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés