free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tévhitek a bőrápolással kapcsolatban

Borsa         Címkék: bőrápolás, púder, tévhit 3 hozzászólás

Tévhit, hogy a bőrápoló termékek nem romlanak meg és, hogy szemránckrém mindenkinek kell. Ebben a cikkben hülyeségekből keletkező mítoszokat rombolunk le.

A szépségápolási termékek gyártói és a gyors, látványos eredményeket váró fogyasztók is alkottak maguknak bizonyos mítoszokat a bőrápoló termékek használatával kapcsolatban. Vannak, amelyek már kicsit belegondolva is elképesztő butaságok, vannak, amelyekről kicsit mélyebb magyarázat után derül ki ugyanez. Ebben a  cikkben mítoszokat fogunk rombolni.

A mítosz: felhős időben felesleg az UV-szűrős nappali krém.
Azért mert borús az idő, attól még létezik UV-sugárzás, tehát ilyenkor ősszel is védeni kell bőrünket ez ellen; akinek tehát kozmetikusa ilyen krémet ajánlott, ne ássa el mélyre, használja hűvösebb és felhősebb időkben is.

A mítosz: harminc felett a pattanás megjelenése normális dolog.
Ha és amennyiben, a menstruáció környékén jelennek meg a szokásos pattanások, semmi gond az aggodalomra. Arra azonban nem árt figyelni és odafigyelni, hogy ha a szokottól eltérő típusú pattanások jelennek meg az ember lányán, menstruációs ciklustól függetlenül, összevissza, főleg akkor, ha az sem zsíros ételeket, sem több tábla csokoládét nem fogyaszt. Mindenesetre nem árt vérvételi beutalót kérni a háziorvostól, mert a szokásos kozmetikai kezelések ilyenkor nem hatnak - főleg, ha például pajzsmirigy problémára vezethető vissza a pattanásos bőr.

A mítosz: ha nagyobb dózisban használsz egy terméket, jobban hat.


Az igazság: a termék túladagolása jó eséllyel legfeljebb a bőrgyógyászatra fog gyorsan juttatni. Minden szer, ami aktív összetevőt tartalmaz, irritálni fogja a bőrödet, ha túl nagy mennyiségben használod. A leggyakoribb ilyen aktív összetevők a C-vitamin, a retinol és az alfa-hidroxi-sav, melyek kisimítják a bőrt és lágyítják  ráncokat, illetve a béta-hidroxi-sav és a benzol-peroxid, melyek pedig tisztítják azt. Ha olyan terméket használsz, ami tartalmazza valamelyik összetevőt ezek közül, ügyelj arra, hogy csak a szükséges mennyiségben alkalmazd, az arcodba például körülbelül egy borsónyit masszírozz csak be egyszerre.

A mítosz: mindenkinek használnia kell arctonikot.

Az igazság: az emberek kilencven százalékának egyáltalán nem is szabadna arctonikot használnia. Ezek a szerek ugyanis eltávolítják az arcról azt a természetes, olajos réteget, amire szüksége van ahhoz, hogy puha maradjon. A sötét anyag, amit a sminkvattán látsz, miután áttörölted az arcodat, az esetek többségében nem piszok, hanem az egészséges olaj, mely a levegővel kölcsönhatásba lépve besötétedik. Arctonikot használni csak azoknak kell, akiknek nagyon zsíros vagy pattanásos a bőrük.A mítosz: függővé válhatsz az ajakbalzsamtól.

Az igazság: nincs tudományos alapja azoknak az összeesküvés-elméleteknek, melyek szerint az ajakbalzsamokba olyan anyagokat kevernének a gyártók, amelyek függővé tennének bennüket. Egyszerűen csak arról van szó, hogy a balzsamtól puhának és kellemesnek érezzük a szánkat, és minden egyes bekenéssel  ezt az érzést hosszabbítjuk meg. A gyakori ajakbalzsam-használattól ráadásul rászokunk az ajaknedvesítésre, amitől viszont sokkal hamarabb ki is szárad. Aki le szeretne erről szokni, annak a bőrgyógyász azt tanácsolja, hogy egy héten át használjon kortizon tartalmú krémet, amire kenjen még egy réteg vazelint is.

A mítosz: ha szappannal mosod az arcodat, tökéletesen tiszta és szép lesz.
A szappannal történő arcmosáskor sajnos számolni kell azzal, hogy a túlzott zsírtalanítással csak fokozzuk a faggyútermelést, azaz pattanások és mitesszerek megjelenéséhez vezethet. Persze csak akkor, ha nem kifejezetten az arcbőr tisztítására ajánlott terméket használunk; ma már a gyógyszertáraktól kezdve a drogériákon át, a legtöbb helyen találhatunk arctisztításra alkalmas szappant. Valóban szép és tiszta lesz az arcod, de csak akkor, ha a számodra megfelelő, kifejezetten erre a területre alkalmazható szappant használsz, egyébként pedig az ellenkezőjét fogod elérni.

A mítosz: többféle faktorszámú napvédővel megsokszorozhatod a védelmet.

Az igazság: abszolút nem igaz. Sajnos a faktoszámok nem adódnak össze, tehát még ha több, eltérő faktorszámú terméket is használsz, ezek közül a védelmet csak és kizárólag a legmagasabb faktorszámú nyújtja majd.

A mítosz: mindenkinek használnia kell külön szemránckrémet is.

Az igazság: a szem körüli bőr a legvékonyabb az egész testen, tehát nem árt neki egy kis extra ápolás, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy mindenképpen speciálisan erre a területre készült terméket igényel. Ha például hidratáló arckrémet használsz, nyugodtan kenheted azzal a szemkörnyéket is. Ha az arcod többi részére ütögetve viszed fel a krémet, a szemkörnyék finom bőrére csak óvatosan, egy ujjal kend fel. Arról azonban nem árt előzőleg meggyőződni, hogy a krém illatanyag-mentes.

A mítosz: a legjobb eredményhez egy márka teljes terméksorozatát kell használni.

Az igazság: ezt a mítoszt a termékeket gyártó vállalatok terjesztették el, mert a piac óriási, rengeteg szereplője van. Nem kell kiakadnod, ha az egyik cég csinál egy kiváló hidratáló krémet, és te azt használod, ám a testápolódon egy másik márka virít. Akkor jársz a legjobban, ha tapasztalataid alapján állítod magadnak össze azt a kombinációt, ami neked a legjobban bevált. Akkor is, ha ez különböző gyártók termékeiből áll.

A mítosz: a bőrápoló termékek nem romlanak meg.


Az igazság: de igen, megromlanak. Az idők folyamán a hozzávalók elpárolognak vagy szétbomlanak, így a szer elveszti hatását. Nem beszélve arról, hogy ha a tégely már régóta ott figyel a polcodon, a bejutott baktériumok is elszaporodhattak benne. A szakemberek szerint a  bőrápoló termékeket általánosan egy évig lehet eltartani. Vannak olyan termékek, amelyeken feltüntetik, hogy a felbontástól számítva mennyi ideig őrzik meg minőségüket. Mivel azonban mi nem igazán ismerünk olyan csajszit, aki pontosan tudja, hogy hogy melyik év, melyik hónapjának, melyik napján nyitotta ki az arckémét, érdemes a cucc aljára alkoholos filccel ráírni a felbontás időpontját.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés