free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Heti két pohár bor nem árt a várandós nők magzatának

Borsa         Címkék: alkohol, bor, púder, terhes, várandós 0 hozzászólás

A terhesség alatt fogyasztott heti két pohár bor nem befolyásolja károsan a magzat fejlődését - állítják szakemberek. Mi azért óvatosságra intjük a terhes kismamákat.

Heti egy-két pohár alkoholos ital, például bor elfogyasztása a terhesség alatt még nem befolyásolja károsan a megszületett gyermek viselkedését, illetve intellektuális fejlődését - állapította meg egy brit tanulmány. A University College London Járványtani és Közegészségügyi tanszékének kutatói hézagpótlónak szánták a Journal of Epidemiology and Community Health folyóiratban publikált tanulmányukat. Mint mondták: korábban számos elemzés született az alkohol káros hatásairól a várandósság alatt, de azzal nem foglalkoztak, hogy mekkora az a mennyiség, ami még nem káros."Legfeljebb heti egy vagy két italról van szó... Például ha valaki egy családi ünnepen fogyaszt valamicskét" - hangsúlyozta a kutatást vezető Yvonne Kelly. Kelly csoportja a tanulmány elkészítéséhez annak a nagyszabású felmérésnek az adatait használta fel, amely 2000 szeptembere és 2002 januárja között született 11 513 brit gyermek egészségügyi állapotát követte nyomon. Ennek során az anyák beszámoltak a terhesség alatti alkoholfogyasztási szokásaikról, valamint arról, hogyan viselkedett gyermekük háromévesen, illetve ötéves koráig milyen volt viselkedésbeli és intellektuális fejlődése.

A válaszok nyomán a nőket több csoportba sorolták: a terhesség alatt alkoholt nem fogyasztók, a könnyű ivók (heti egy-két italt fogyasztók), a mérsékelt ivók (heti három-hat italt fogyasztók) és az erős ivók (heti hét vagy több italt fogyasztók) kategóriájába. A "könnyű ivók" esetében semmi jelét nem tapasztalták annak, hogy heti egy pohár, 175 ml bor vagy 50 ml rövid ital, illetve kevesebb mint egy korsó sör káros hatással lett volna a megszületett gyermekre. "Ötéves korig nem növeli meg a szocio-emocionális, illetve kognitív fejlődésbeli rendellenesség kockázatát, ha a gyermek olyan anyától született, aki a terhesség alatt egy-két egységnyinél nem ivott több alkoholt hetente" - fogalmaztak a kutatók.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés