free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Borsóleves parmezánnal

Ízbolygó         Címkék: borsóleves, cremefraiche, kaja, parmezán, recept 1 hozzászólás

Az első idei borsóból készült levesekre még várnunk kell, de a fagyóból a tavalyi mirelitek kipucolása már megkezdődhet. Készítsünk zöldborsólevest parmezánnal.

Az édeskés zöldborsó elmaradhatatlan kelléke egy jó zöldséglevesnek, de remek főzelék, felfújt, quiche vagy tészta is készülhet belőle, a krémleves pedig egyenesen a legfinomabb, ami a borsóval történhet. Klassz a mentás is, de most egy kicsit keletiesebbet készítettem. A fűszerek csupán visszafogottan voltak érezhetőek, a leves pedig igen harmonikus ízvilágú lett.

Egyre elterjedtebb a szőlőmagolaj használata az olívaolajjal szemben, hiszen a szezám- és a mogyoróolajhoz hasonlóan magasabb hőmérsékletű hevítést is elbír, mint az olívabogyókból készült társa. A hosszú bors (Piper longum) pedig olyan kis finomság, mint a frissen reszelt szerecsendió. Egészen más, különleges aromákkal gazdagítják ételeinket. Ez olyan, mint nem megvenni a boltokban kapható már ledarált parmezánt, hanem otthon frissen reszelni azt. Sem ízében, sem illatában, aromájában nem tud versenyezni a ledarált/megőrölt a frissel!

Hozzávalók

1 kg (fagyasztott) borsó
1 nagy fej hagyma
2 evőkanál olíva/szőlőmagolaj
1 gerezd fokhagyma
15 dkg creme fraiche*
1 citrom héja
5 dkg reszelt parmezán
szerecsendió
hosszú bors

parmezán

A hagymát finomra vágom, 2 evőkanál szőlőmagolajon megfonnyasztom, majd hozzáadom a megpucolt, a kés lapjával megroppantott fokhagymát és megillatosítom. Ezután teszem bele a borsót. Felöntöm annyi vízzel, hogy 5 cm magasan fedje a borsókat. Kevés sóval ízesítem, és felforralom, majd addig főzöm, míg a borsó meg nem puhul.



Ekkor 1 merőkanálnyi borsót kiszedek belőle, leszűröm, vajon átforgatom, majd reszelt parmezánnal átforgatom. A maradék borsót a lével botmixerrel összeturmixolom. Creme fraichet keverek bele, ezzel még felforralom egyszer, majd elzárom alatta a lángot. Belereszelem a citromhéjat, a szerecsendióból, illetve a hosszú borsból is ízlés szerint reszelek bele. A levest a parmezánnal összeforgatott borsóval tálalom.

* Ez olyan, mint a tejszín és a tejföl keveréke. Házilag is egyszerűen elkészíthető, akinek van ideje. 10 dkg tejszínhez kell 1 evőkanál írót belekeverni, és szobahőmérsékleten, fóliával lefedve dolgozni hagyni. Nagyjából egy nap alatt el is készül a házi creme fraiche.   



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés