free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 ellenállhatatlan gazfickó

Borsa         Címkék: film, kultúrtripp, lista 0 hozzászólás

Néha a legbizalomgerjesztőbb figurák a legnagyobb gazemberek a filmekben. Íme öt ellenállhatatlan alak a rosszfiúk táborából.

Nemrég elővettünk néhány színészt, akik alapvetően egészen barátságos figurák, egy-egy negatív szerep kedvéért azonban olyan ellenszenvessé, sőt alkalmasint csúffá is képesek válni, hogy az elképesztő. Teljesítményük lenyűgöző, azonban még így sem lehet minden meló az övék – néha ugyanis a rendezők eleve ijesztő vagy bizalmatlanságot gerjesztő embert keresnek egy-egy szerepre, néha pedig úgy döntenek, hogy a rosszfiú egyszerűen vonzó lesz, hadd zavarodjon össze a néző. Erre hozunk most öt példát.

Norman Bates (Anthony Perkins, Psycho)

Ha beöltözik anyukának, és kést ragad, akkor nincs nála ijesztőbb alak a világon, a film alatt pedig azt is megtanuljuk, hogy igen vékony határ választja el a fejében önmagát és a mamát, szóval jobb messzire elkerülni. Viszont amikor még csak az egyszerű moteltulajdonost ismeri az ember a személyében, akkor elég nehéz lenne rosszat mondani róla: ő maga a jóképűség szótári definíciójának megtestesülése, amihez félénk, de udvarias modor és szórakozott félmosoly is jár… szóval bevallhatja nyugodtan mindenki, hogy kivenné nála az egyes számú szobát gondolkodás nélkül, sőt akár hátsó gondolatokkal tele is.

Tom Ripley (Alain Delon és Matt Damon, Ragyogó napfény és A tehetséges Mr. Ripley)

Ritkán adunk megosztott díjat, de ez a figura nagyon erős, és két ízben is sikerült felnőni a szerephez egy-egy színésznek: Alain Delon 1960-ban és Matt Damon 1999-ben egyaránt tökéletesen hozta a jóképű és imádnivaló, sőt szívdöglesztő alakot, akivel csak egy baj van: hogy az egész személyisége egy ordas nagy kamu, mert valójában egy irigy, zavarodott fejű, tenyérbe mászó törtető. A filmek vége felé már nem is kívánja senki a háta közepére sem, de elsőre Norman Bates-hez hasonlóan bárki képes lenne önként és dalolva bedőlni neki.

Vito Corleone (Robert De Niro, A keresztapa 2.)

Csak a bűn melegágyában tud jól aludni, nincs gaztett, amit ne követett volna el, sem olyan, amire ne bujtott volna fel, vagy ne adott volna utasítást. Egyszóval ő maga a két lábon járó törvénytelenség. Maffiavezéri minőségében azonban egyúttal rém elegáns is élete végéig, élete elején pedig, amikor még nem a vattával kitömött szájú Marlon Brando alakítja (amúgy persze vitathatatlanul zseniálisan), hanem Robert de Niro – nos hát akkor még elég jó pasi is. Persze Robert De Niróról van szó, aki a nők jelentős többsége szerint valószínűleg még Hasfelmetsző Jacket is vonzóan játszaná, szóval annyira nincs min meglepődni.

Tyler Durden (Brad Pitt, Harcosok klubja)

Elég összetett jellem. Ha úgy vesszük, az elanyagiasodó világ filozofikus beállítottságú ellenségeként még pozitív figurának is tekinthetjük, nem csak egy dögösen intellektuális hapsinak. Ráadásul sokszor akkor is ellenállhatatlan, amikor már egyáltalán nem filozofál, hanem akcióba lép, pedig olyankor a legritkábban nevezhető angyalnak. Mi több, be kell vallani, hogy egy agresszív alak, sőt egy terrorista, de még az is lehet, hogy maga a sátán – csak hát akkor is roppant sármos. Nem mellesleg pedig nem is létezik. De akkor is Igazi Férfi!

Tony (Heath Ledger, Doctor Parnassus és a képzelet birodalma)

Nemhogy szimpatizálni lehet vele a film elején, hanem egyenesen sajnálni kell. Aztán meg muszáj rajongani érte, hiszen ötletes, szellemes, kedves, ráadásul tele van élettel még akkor is, ha körülötte épp minden romos. Nem mellesleg pedig a külseje is hibátlan, hiszen egy hibátlan külsejű színészóriás, Heath Ledger alakította – plusz az ő tragikus halála miatt még Johnny Depp, Jude Law és Colin Farrell is, ami azért nem semmi egyetlen karakter esetében. Erre mi történik a film végére: kiderül, hogy egy lelketlen szélhámos. Nesze neked odaadás, rajongás meg bizalom…LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés