free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Budapesti postaláda-mustra

Megyeri Nikolett         Címkék: budapest, dizájn, mustra, postaláda, tárgy 1 hozzászólás

Nagy lelkesedéssel indultunk felmérni, hogy fővárosunk jónak számító környékén, milyen postaládákkal találkozhatunk. A dizájn szót hamar el is felejthettük.

Múlt heti cikkünkben bemutattuk, hogy hogyan önkifejeznek postaláda formájában a profi és önjelölt dizájnerek. Arra is kíváncsiak voltunk azonban, hogy mi, magyarok mennyire adunk a postaládánkra. Épp ezért - a tomboló téllel mit sem törődve - nekiindultunk és postaládákat nézegettünk, méghozzá a főváros két, kifejezetten jónak számító környékén. Egészen kiábrándító élmény volt.

Klasszikusan ronda

Bemelegítésnek íme a minimál minimálja, a hagyományos újságtartó henger (kép 1). Meglehetősen sok ilyennel találkoztunk sétánk során: akadt, ahol a postaláda kiegészítőjeként, máshol csak úgy, önmagában - feltételezhetően a postaláda funkcióját is betöltve - díszelgett.Egy másik klasszikus, az évtizedekkel ezelőttről itt maradt, rozsdamarta, társasházi levélszekrény-szörnyeteg (kép 2). Rendkívül hervasztó látvány, elég egy ilyet néhány percig folyamatosan nézni és máris egy katasztrófafilmben érezhetjük magunkat. Méghozzá a katasztrófa utáni jelenetben.Persze az sem feltétlenül jár üdvös eredménnyel, ha egy társasházban az egységesen rettenetes levélszekrények helyett mindenki önállóan választ magának postaládát. Ezen a kapun (kép 3) például mind az öt postaláda külön-külön is csúnya, így együtt pedig maga a többszörös esztétikai bűnelkövetés.És hogy milyen manapság az átlag magyar postaláda? Nos, több órás postaláda-nézegetés után megállapíthatjuk, hogy barna, szögletes és fém (kép 4, 5). Ezen belül a barna árnyalata, a láda mérete, valamint kopottságának mértéke mutat változatosságot csupán. Persze a fémbe meg a szögletességbe nem is érdemes belekötni, elvégre praktikus ugyebár. Viszont az a különös vonzalom, melyet a háztulajdonosok a barna szín iránt táplálnak postaláda-választáskor, az egyszerre sokatmondó és mégis megmagyarázhatatlan. Kapni ugyanis - ellenőriztük - másféle színeket is gond nélkül lehet: fehéret, szürkét, zöldet, sőt pirosat is. Mégis, mintha a barna lenne a kötelező.

Az átlagtól eltérően


Következő kiszemeltünk szintén egy barna csoda (kép 6), melyet azonban legalább a formája, csipkés teteje, postakürtös díszítése valamivel kedvesebbé tesz, nem beszélve a tetején csücsülő, kajla kis hórétegről. Képzeljük csak el, mennyire bájos látvány lenne ugyanez valami derűsebb színben! Mondjuk ilyen klassz postazöldben (kép 7), megdobva némi sárgával. Pedig ez a tárgy aztán távolról sem egy dizájner darab, mégis, színével, állapotával üdítően virít az átlaghoz képest.Szintén a színvonalasabb változatok közül való ez a címerrel díszített postaláda (kép 8), amilyennel több helyen találkoztunk. Mutatós, diszkréten elegáns modell, amely itt ráadásul még a kapu, illetve a kerítés stílusával is harmonizál.  Említést kell tennünk ugyanitt a kerítésekbe épített levélbedobókról is. Itt van például ez az autentikus, retró darab (kép 9): a fazékkék festés kiválóan passzol a betonkerítés  szürkéjéhez, az összhatást pedig a nyomógomb türkizes árnyalata teszi figyelemre méltóvá.

Másik választottunk ez a tompa aranyfényű modell (kép 10), amely abszolút illeszkedik a kőkerítés színvilágához és stílusához. Ízléses és mutatós, alig veteti észre magát, ha viszont rápillantunk, kellemes látvány. Valahogy így kell ezt.A legvégére pedig egy meglehetősen sajátos megoldást (kép 11) hagytunk, amelynek látványától egyszerűen képtelenek vagyunk megkímélni titeket. Az egykor - ennél bizonyosan - szebb napokat látott postaláda hűlt helyére ugyanis itt nem került egy új, a leleményes "alkotó" inkább négy darab, takaros viacolor térkövet helyezett el a résben. És íme: a napi betevő reklámújságokat ez is képes befogadni. Akkor meg?!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés