free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Aszalt paradicsomos bulgur

Ízbolygó         Címkék: bulgur, kaja, köret, recept, tökmagolaj 1 hozzászólás

A bulgurt tulajdonképpen ugyanúgy kell elkészíteni, mint a rizst, de jobban és bátrabban lehet ízesíteni. Ízbolygó citromos-aszalt paradicsomos bulgurt készített.

Már beindult a grillszezon, ezzel együtt egyre könnyedebb köretek hódítanak az asztalon. A bulgur (búzatöret) nagy kedvenc. Elkészítése megegyezik a rizsével, ergo kétszeres mennyiségű sós vízben puhára főzöm, majd ízesítem. Többek között citrommal és tökmagolajjal, amikhez remekül illik a paprika, a paradicsom és a zöldfűszerek.

A tökmagolajról: A tökmagolaj pedig maga a zöld kincs! A héj nélküli tök magjából kíméletes hideg sajtolással állítják elő az olajat. A tökmagolaj rendkívül gazdag telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakban, vitaminokban. Könnyíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, erősíti a szívünket. Remekül alkalmazható prosztataproblémáik megelőzésére. E- és F-vitamin tartalma miatt magzatvédő hatású. Antioxidánsai miatt erősíti az immunrendszert, de kozmetikumok összetevője is, öregedést késleltető hatása miatt. Omega-3 zsírsav is található benne, így a máj kiváló méregtelenítője. Állítólag az öregedést is lassítja!

Ami pedig igazán különlegessé és tavaszivá varázsolja ezt az ételt, az a citrom! Annak is a leve, haja. Magas C-vitamin tartalma miatt elsődleges vitaminforrás, különösen járványos időszakban. Előkészítésénél (hacsak nem biot veszünk), alaposan sikáljuk meg, hogy az érésgátlót le tudjuk dörzsölni.

Hozzávalók

1 bögre bulgur
2 evőkanál olívaolaj
1 piros kaliforniai paprika
1 csokor petrezselyem és menta
1 citrom héja
5 dkg aszalt paradicsom
4 evőkanál tökmagolaj

frissen őrölt bors

A bulgurt 2 evőkanál olajon átforgatom, majd nyakon öntöm a bulgur térfogatának megfelelően kétszeres mennyiségű sós vízzel, és a bulgurt puhára főzöm. Míg fő, addig a paprikát kis kockákra vágom, a petrezselymet és a mentát felaprítom. Amikor már majdnem készen van, hozzáadom az aszalt paradicsomot. Ha pedig elkészült mehet bele a paprika, a petrezselyem, a menta, a citrom reszelt héja, a tökmagolaj, só, frissen őrölt bors.



Az elkészítése nagyon gyorsan megvan, így akár hidegen könnyű salátaként, akár melegen egy szelet hús mellé fogyaszthatjuk. És ami a közelgő nyárral kapcsolatban nem elhanyagolható: valóban vonalbarát!



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés