free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Halálra ítélt kismamák

Borsa         Címkék: burkinafaso, egészségügy, halál, nők, szülés 0 hozzászólás

Évente több ezer nő hal belel a szülésbe Burkina Fasóban a megfelelő egészségügyi ellátás hiánya miatt. Vidéken egyszerűen nem viszik őket orvoshoz.

Az Amnesty International Giving Life, Risking Death című jelentése szerint a Burkina Faso-i nők nem jutnak alapvető nőgyógyászati egészségügyi szolgáltatásokhoz. Emiatt évente több mint kétezer olyan kismama hal meg, akiknek könnyen meg lehetett volna menteni az életét. "Minden nőnek joga van az élethez és a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátáshoz" - mondta Claudio Cordone, az Amnesty International kutatási főigazgatója.

Bár az ország törvényei egyenlő jogokat biztosítanak nekik, a legtöbb nő a férfiak alárendeltjeként él, és még azt sem döntheti el, hogy elmegy-e orvoshoz. A nők gyakorlatilag nem rendelkeznek a saját testük felett, és a születésszabályozásról sem dönthetnek. A lányokat nagyon fiatalon férjhez adják, és még mindig bevett szokás a nők körülmetélése. A Burkina Faso-i kormány különféle stratégiákkal próbálkozott, hogy kevesebb nő haljon bele a szülésbe, de ezek a végrehajtás szintjén elbuktak. A vidéken élő, szegény nők sokszor pénzhiány és a földrajzi távolság miatt nem jutnak orvosi ellátáshoz. A kormány 2006-ban ingyenessé tette a kórházi szülést a rászorulóknak. Azt azonban, hogy ez kinek jár, nem fogalmazták egyértelműen, így továbbra is csak az jut egészségügyi ellátáshoz, aki fizet.

www.msf.org.au

Az Amnesty International a jelenség okai között említi az orvosi eszközök és a képzett személyzet hiányát is, valamint a nőgyógyászati kezelésekkel kapcsolatos előítéleteket.

Amnesty International a tavaly indult Demand Dignity elnevezésű kampány keretében készítette el a jelentést.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés