free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Burrata pirított fenyőmaggal

Ízbolygó         Címkék: burrata, fenyőmag, kaja, recept, sajt 0 hozzászólás

Ez a "recept" igazából nem is recept. Éppen csak azért hoztam, mert szólni akartam egy különlegességről, a burrataról. Hallott már róla valaki?

A burrata egy friss, gyúrt sajt, annyi a különbség az elterjedt mozzarellához képest, hogy ennek megtöltik a belsejét. Innen is ered a neve: a szó első része a "burro" (vaj) szóból ered és a sajt belsejében lévő krémes belső részre utal, amibe taljánföldön sok helyen vajas tölteléket tesznek. A sajtot gyúrják, nyújtják, majd a még meleg sajtot széthúzzák és megtöltik a feldarabolt visszamaradt sajtdarabokkal, amiket tejszínnel dolgoznak össze. Ez kerül a belsejébe. Tárolása jeges, sós vízben történik. Olaszországban gyakran liliomlevéllel kötik át, így a frissességéről is könnyedén meggyőződhetünk. Amíg friss a levél, addig fogyasztható a sajt is.

Itthon már örvendetes módon, egyre több delikátban, sajtszaküzletben lehet kapni. Érdemes megpróbálni, szerintem aki egyszer megkóstolja, mindig inkább ezt fogja választani a mozzarellával szemben. Friss kenyérrel, finom olívaolajjal is remek, azonban most az előétel kategóriából kiemelve könnyed főételt varázsoltam belőle egy kis spenóttal.

Hozzávalók
(2 fő részére)

2 burrata
fél kg fagyasztott vagy 75 dkg friss spenót
2 gerezd fokhagyma
kevés olívaolaj

frissen őrölt bors
2 evőkanál mascarpone
3 evőkanál fenyőmag

Készíteni csak a spenótot kell. Ha friss, alaposan bő vízzel megmosom, leszárazom. Ha fagyasztott, akkor kevés olívaolajon kevés vizet aláöntve párolom. A fokhagymákat megpucolom, majd a spenótra nyomom. Sózom, borsozom.



Amikor megpárolódott, hozzáadom a mascarponét és besűrítem. Száraz serpenyőben megpirítom a fenyőmagokat. A tálalásnál a burratát félbevágom, majd a tányérra spenótot halmozok, és erre ültetem a sajtot. Frissen őrölt borssal és a fenyőmaggal megszórom, és kevés, jó minőségű olívaolajat locsolok rá.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés