free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Alapvető higiéniával elkerülhető a calicivírus-fertőzés

Ádám Péter         Címkék: betegség, calicivírus, fertőzés, higiénia, kórokozó 4 hozzászólás

A calicivírus-fertőzés egyre többet szerepel a hírekben, sok kórházban van látogatási tilalom a vírus miatt. Pedig rendszeres kézmosással elkerülhető lenne a fertőzés.

Valaki bemegy egy étterem mellékhelyiségébe, majd dolga végeztével szépen, nyugodtan távozik - kézmosás nélkül. "Amúgy is indulok haza - nyugtatja az érdeklődő szemtanúkat -, otthon úgyis kezet fogok mosni, útközben meg csak összefogdosok mindent a koszos buszon." Az eset sajnálatos módon nem egyedi, pedig egy olyan alapvető higiéniai tevékenységgel, mint a kézmosás sok kórokozó terjedését megakadályozhatjuk, így például a calicivírusét is. A calicivírus ugyanis szinte főszereplője volt az elmúlt hetek híradásainak, és többnyire a kórházak és a látogatási tilalom összefüggésekben hallhattuk a kórokozó nevét. Mivel ezt a vírust bárki, bármikor elkaphatja, ezért egy kicsit részletesebben is foglalkozunk vele és az általa okozott betegségről.

A calicivírusok nem véletlenül szerepelnek olyan sokat a hírekben, ez a vírus ugyanis a virális gyomor és bélrendszeri megbetegedéseknek 30-40 százalékát okozza, és egymaga felelős az ilyen típusú járványok úgy 80 százalékáért. "Míg régebben a baktériumok voltak a bélrendszeri fertőzések főludasai, addig manapság a vírusok viszik a prímet - magyarázza Nagy Borbála doktornő. - Ez főleg a megváltozott étkezési szokásoknak tudható be, a calicivírus ráadásul az egyik legjobban terjedő kórokozó, ezért is tud olyan könnyedén egész kórházakat vesztegzár alá juttatni."

http://carrieanddanielle.com

A calicivírus sokféleképpen képes terjedni, mivel a kórokozó a széklettel űrül a fertőzött személy szervezetéből, így az ezzel való közvetlen vagy közvetett kapcsolat révén bárki elkaphatja. A közvetett fertőzésre remek a bevezetőben felvázolt példa, amikor is valaki a wc-ből kisétálva összefogdos mindent, amit ér egy buszon, majd ugyanezt a területet mi is megérintjük, és már meg is van a fertőzés. A calicivírus ezen kívül a nyers vagy a nem megfelelően megsütött élelmiszereken keresztül is terjedhet, de a vízzel is elkapható. Sőt akár a fertőzött beteg hányásából is kipárologhat, és ekkor a levegőben is terjedhet a vírus.

"A humán calicivírus okozta fertőzés tünetei igen hirtelen jelentkeznek, és általában hasmenés, hányás, magas láz és gyomorgörcsök a jellemző tünetek. Szövődmények csak nagyon ritka esetekben szoktak kialakulni - avat be minket a betegség lefolyásába a doktornő. - Szerencsére azonban gyorsan lezajlik az egész, egy-három nap alatt elmúlik a betegség." Mivel vírusról van szó, antibiotikum szóba sem jöhet a calicivírus-fertőzés esetén, de általában más gyógyszeres kezelésre sincs szükség. "A legfontosabb a folyadék pótlása, hogy elkerüljük a hányás és a hasmenés miatti kiszáradást" - mondja szakértőnk. Ami rossz hír viszont, hogy a calicivírussal szemben nem alakul ki természetes immunitás, mint más kórokozók esetében, ezért aztán bármikor újra megbetegedhet az, aki már egyszer túlesett egy ilyen fertőzésen. Ennek okát a szakemberek a vírus genetikai sokféleségében vélik felfedezni, és ezzel kapcsolatos, hogy védőoltás sem létezik a calicivírus ellen.

www.injuryboard.com

Járványok viszont könnyedén kialakulhatnak, főleg az ideiglenesen zárt közösségekben (például kórház, iskola vagy akár egy család) jellemző, hogy a calicivírus mindenkit megfertőzzön. A fertőzés terjedése elkerülhető lehet, ha gyorsan elkülönítjük az első beteget vagy betegeket, és fertőtlenítjük a környezetüket, emellett pedig mi is ügyelünk az alapvető higiéniai szabályokra. Nagy Borbála szerint az viszont problémát jelent, hogy a calicivírus-fertőzés tünetei sok más egyéb betegségéhez hasonlóak. "Ha valakinek fáj a hasa, és hányni kezd, akkor általában valami gyomorrontásra gondolunk, és nem feltétlenül a calicivírus jut mindenki eszébe - világosít fel a doktornő. - Csak akkor lesz gyanús, hogy vírusfertőzésről lehet szó, amikor többen is hasonló tüneteket produkálnak egy azon közösségből, ez pedig gyorsan megtörténik, ha a calicivírus okozza a tüneteket."

Mivel - ahogy azt az első bekezdésben felvázolt példa is mutatja - embertársainkban sajnálatos módon nem bízhatunk annyira, hogy a kezüket megmossák egy esetleges wc-látogatás után, ezért aztán nekünk kell óvatosabbnak lennünk - természetesen az alapvető higiéniai szokásokat betartva. A calicivírus elkerüléséhez ugyanis csak ez az egyetlen lehetséges módszer, és ehhez még orvoshoz sem kell fordulni.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés