free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Alapvető higiéniával elkerülhető a calicivírus-fertőzés

Ádám Péter         Címkék: betegség, calicivírus, fertőzés, higiénia, kórokozó 4 hozzászólás

A calicivírus-fertőzés egyre többet szerepel a hírekben, sok kórházban van látogatási tilalom a vírus miatt. Pedig rendszeres kézmosással elkerülhető lenne a fertőzés.

Valaki bemegy egy étterem mellékhelyiségébe, majd dolga végeztével szépen, nyugodtan távozik - kézmosás nélkül. "Amúgy is indulok haza - nyugtatja az érdeklődő szemtanúkat -, otthon úgyis kezet fogok mosni, útközben meg csak összefogdosok mindent a koszos buszon." Az eset sajnálatos módon nem egyedi, pedig egy olyan alapvető higiéniai tevékenységgel, mint a kézmosás sok kórokozó terjedését megakadályozhatjuk, így például a calicivírusét is. A calicivírus ugyanis szinte főszereplője volt az elmúlt hetek híradásainak, és többnyire a kórházak és a látogatási tilalom összefüggésekben hallhattuk a kórokozó nevét. Mivel ezt a vírust bárki, bármikor elkaphatja, ezért egy kicsit részletesebben is foglalkozunk vele és az általa okozott betegségről.

A calicivírusok nem véletlenül szerepelnek olyan sokat a hírekben, ez a vírus ugyanis a virális gyomor és bélrendszeri megbetegedéseknek 30-40 százalékát okozza, és egymaga felelős az ilyen típusú járványok úgy 80 százalékáért. "Míg régebben a baktériumok voltak a bélrendszeri fertőzések főludasai, addig manapság a vírusok viszik a prímet - magyarázza Nagy Borbála doktornő. - Ez főleg a megváltozott étkezési szokásoknak tudható be, a calicivírus ráadásul az egyik legjobban terjedő kórokozó, ezért is tud olyan könnyedén egész kórházakat vesztegzár alá juttatni."

http://carrieanddanielle.com

A calicivírus sokféleképpen képes terjedni, mivel a kórokozó a széklettel űrül a fertőzött személy szervezetéből, így az ezzel való közvetlen vagy közvetett kapcsolat révén bárki elkaphatja. A közvetett fertőzésre remek a bevezetőben felvázolt példa, amikor is valaki a wc-ből kisétálva összefogdos mindent, amit ér egy buszon, majd ugyanezt a területet mi is megérintjük, és már meg is van a fertőzés. A calicivírus ezen kívül a nyers vagy a nem megfelelően megsütött élelmiszereken keresztül is terjedhet, de a vízzel is elkapható. Sőt akár a fertőzött beteg hányásából is kipárologhat, és ekkor a levegőben is terjedhet a vírus.

"A humán calicivírus okozta fertőzés tünetei igen hirtelen jelentkeznek, és általában hasmenés, hányás, magas láz és gyomorgörcsök a jellemző tünetek. Szövődmények csak nagyon ritka esetekben szoktak kialakulni - avat be minket a betegség lefolyásába a doktornő. - Szerencsére azonban gyorsan lezajlik az egész, egy-három nap alatt elmúlik a betegség." Mivel vírusról van szó, antibiotikum szóba sem jöhet a calicivírus-fertőzés esetén, de általában más gyógyszeres kezelésre sincs szükség. "A legfontosabb a folyadék pótlása, hogy elkerüljük a hányás és a hasmenés miatti kiszáradást" - mondja szakértőnk. Ami rossz hír viszont, hogy a calicivírussal szemben nem alakul ki természetes immunitás, mint más kórokozók esetében, ezért aztán bármikor újra megbetegedhet az, aki már egyszer túlesett egy ilyen fertőzésen. Ennek okát a szakemberek a vírus genetikai sokféleségében vélik felfedezni, és ezzel kapcsolatos, hogy védőoltás sem létezik a calicivírus ellen.

www.injuryboard.com

Járványok viszont könnyedén kialakulhatnak, főleg az ideiglenesen zárt közösségekben (például kórház, iskola vagy akár egy család) jellemző, hogy a calicivírus mindenkit megfertőzzön. A fertőzés terjedése elkerülhető lehet, ha gyorsan elkülönítjük az első beteget vagy betegeket, és fertőtlenítjük a környezetüket, emellett pedig mi is ügyelünk az alapvető higiéniai szabályokra. Nagy Borbála szerint az viszont problémát jelent, hogy a calicivírus-fertőzés tünetei sok más egyéb betegségéhez hasonlóak. "Ha valakinek fáj a hasa, és hányni kezd, akkor általában valami gyomorrontásra gondolunk, és nem feltétlenül a calicivírus jut mindenki eszébe - világosít fel a doktornő. - Csak akkor lesz gyanús, hogy vírusfertőzésről lehet szó, amikor többen is hasonló tüneteket produkálnak egy azon közösségből, ez pedig gyorsan megtörténik, ha a calicivírus okozza a tüneteket."

Mivel - ahogy azt az első bekezdésben felvázolt példa is mutatja - embertársainkban sajnálatos módon nem bízhatunk annyira, hogy a kezüket megmossák egy esetleges wc-látogatás után, ezért aztán nekünk kell óvatosabbnak lennünk - természetesen az alapvető higiéniai szokásokat betartva. A calicivírus elkerüléséhez ugyanis csak ez az egyetlen lehetséges módszer, és ehhez még orvoshoz sem kell fordulni.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés