free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Elmondjuk, mi az a Cinetrip

Borsa         Címkék: budapest, buli, cinetrip, fürdő-show, rudasfürdő 1 hozzászólás

A magyar főváros, fürdőváros, és ezt a külföldiek is jól tudják. De vajon azt is tudja mindenki, hogy mi az a Cinetrip néven elhíresült fürdő-show? Elmondjuk.

Azt mindenki tudja, hogy a magyar főváros - egyébként méltán - híres a gyógyvizeiről és fürdőiről. Sok véleményt lehet mostanság hallani arról, hogy nem használjuk eléggé ki azt a természetföldrajzi kincset, amit a fürdőkultúra adott Budapestnek. Pedig van nálunk egy olyan jelenség, ami már elég régóta megmozgatja a bulizni vágyó külföldieket, és az egész kaland alapját a fürdők képezik! Számtalan angol, német vagy svéd fiatal érkezik Budapestre egy-egy hétvégére kizárólag azért, hogy részt vegyen a Rudas vagy a Gellért fürdő éjszakai buliján, amit úgy hívnak, hogy Cinetrip.

Kreatív fiatalok agyából pattant ki az ötlet, hogy a fürdők nem csak a reuma és a szívpanaszok kezelésére vagy a vérkeringés serkentésére alkalmasak, hanem az önfeledt szórakozásnak, a spontán bulizásnak is kiváló terepei. A középkori környezet meg tovább fokozza a hatást. Egyébként a sztorinak ezen részére számtalan föld körüli példát vonultathatunk fel - végül is, ha az egyiptomi piramisokra, vagy a római Colosseumra lehet fényjátékot vetíteni, ha lehet várjátékokat tartani Visegrádon, akkor miért ne lehetne fényeffektekkel turbózott zenés bulit rendezni egy török fürdőben?

www.cinetrip.hu

Be lehetne ülni otthon a saját kádba, be lehet kapcsolni egy kis andalító zenét és szép képeket nézegetni, de valahogy mégsem sikerülne elérni azt a hatást, amit a Cinetrip tud. A kád vize nem hasonlítható össze a patinás fürdő vizével, az otthoni cd semmi a dj-k által összeválogatott, műgonddal átkevert zenefolyamhoz képest, a fényképek pedig nem mozognak, nincsenek ritmusra vágva, effektezve - szóval, a végeredménynek biztosan köze sem lenne ahhoz a bizonyos jelenséghez, amit Cinetripnek hívnak.

Budapesten 1998 óta lehet részt venni a rendhagyó fürdőzésben, akkoriban találta ki a Cinetrip atyja, Laki és a szűk baráti kör, mitől legyen extra az a bizonyos szilveszteri buli. Akkor még zártkörű eseménynek lehettek tanúi a haverok, de azért telt ház volt, és lássuk be, az ötlet bejött. Ma már nyaranta a Balatonnál is elérhető az élmény, és nem ritka, hogy céges "összetartás bulikra" rendelik meg a szolgáltatást. A produkció néha külföldre is utazik, mert a Cinetrip nem csak itthon népszerű, sőt. Laki elmondása szerint a vendégek kilencven százaléka nem magyar anyanyelvű, sokan közülük kizárólag a Cinetrip kedvéért érkeznek Budapestre.

A különleges hangulatú fürdő-buliról rendszeresen jelennek meg riportok a külföldi utazási magazinokban, és az élménybeszámolók miatt szájról szájra jár a hír, amely szerint ezt nem lehet kihagyni. Az utóbbi megállapítás persze ránk, magyarokra is igaz. Mindenféle hátsó szándék nélkül mondjuk, hogy az a Borsaolvasó, aki még nem volt a Cinetripen, kicsit szégyellje el magát, és gyorsan nézze meg, miről is maradt le eddig!

Nem csak buli

Első pillantásra a jelenség nem más, mint egy buli, de ha jobban megnézzük, kiderül, nem csak erről van szó. Laki vallja, a Cinetrip lényege maga a kísérletezés, a fejlődés. A stáb ugyanis rendszeresen új technológiákat, ötleteket vet be attól függően, hogy éppen mi a cél. Az egyes estékre, a különböző dj-szettekhez külön látványt, külön animációkat hoznak a vj-k. Ráadásul minden évben bejön egy-két technikai megoldás, ami újabb interaktív megoldásokra sarkallja az alkotót.

www.cinetrip.hu

A fejlesztések mindig startra készen állnak, és ma már az interakció is szerves részévé vált a látványnak: a 2010-es trend szerint egy nagyobb lélegzetvételű eseményen az installáció a nézők által is módosítható. (Hogy pontosan hogyan, na, azt nagyon nehéz elmesélni, inkább meg kell nézni.) A Cinetrip stábja egyébként rendszeresen tart tehetségkutatókat is - egy jó programmal ismeretlenül is be lehet jutni a legjobb dj-k és vj-k közé. Az alkotó atyák, köztük Laki, olyannyira együtt lélegeznek a produkcióval, hogy a mai napig fellépőként is részt vesznek a bulikon: a Cinetrip űrvj-kkel tarkított házi látványcsapata a Skylab felelős az óriás LED-installációkért.

A kályha


A Cinetrip otthona, ha lehet ezt mondani, a Rudas fürdő, ahol ma is tartanak bulikat és ahol Cinetrippenként komoly, százhúsz fős személyzet dolgozik. Nem hivatalos forrásaink szerint a kabinos bácsik eleinte hadakoztak a furcsa fürdővendégekkel, de ma már béke van.

Extrák


A gyakori vendégeknek nem újdonság az éjféli hastáncos lány, a hajnali tűzzsonglőrök és az akrobaták produkciója, a több tízezer pixelnyi LED-installáció vagy a vízpáravetítés. Zeneileg pedig van a minimáltól az ambienten, a reggae-n, a funky-n, a hip-hopon és a 70-es évek amerikai diszkóján keresztül a house-ig minden.

Anno


A Cinetrip évekig jelen volt a Szigeten is, ahol különleges hangulattal várta a fesztiválozókat, ám a névhasználat és egyéb anomáliák miatt kirobbant vita nyomán ez már a múlté. A produkció egy időben - a Rudas fürdő felújítása alatt - helyszínnel kapcsolatos problémákkal is küszködött.

www.cinetrip.hu

Ekkor a tévében, a Filmmúzeum csatornán vigasztalódhattak azok, akik már rászoktak az élményre - ez volt a Cinetrip tv. Mostanában a Rudas mellett a Gellértben, a Széchenyiben és nyáron Siófokon működik a hedonista fürdőbuli.

dj, vj


A dj lemezlovas - disc jockey -, aki a bulin a zenét szolgáltatja a nagyérdeműnek. Kedvenc zenei műfajain belül széles ismeretséggel és lemez/cd-gyűjteménnyel rendelkezik, a zeneszámokat saját ízlése szerint szűrőkkel, effektekkel is dúsíthatja, a hangulattól függően a dalok tempóját gyorsíthatja, lassíthatja, vagy a következő szám ritmusának megfelelően átkeverheti. A vj ugyanezt teszi a látvánnyal, hiszen ő a látványmester, a visual jockey. Az előre felvett, összegyűjtött álló és/vagy mozgóképeket a zene és a buli ritmusához, hevéhez mérten tárja a közönség elé. Az eseménytől függően előre elkészített programot, szettet vagy helyben improvizált műsort ad elő.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés