free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A cipzár másképpen

Megyeri Nikolett         Címkék: cipzár, dizájn, ékszer, étkészlet, tárgy 5 hozzászólás

Van, hogy a cipzár nem zár, hanem egészen más funkciót tölt be. Ilyenkor kell arra gyanakodni, hogy dizájnerek nyúltak hozzá. Erre mutatunk jó pár példát.

A cipzár - a Magyar értelmező kéziszótár szerint - mindennapos termékeken gyakran alkalmazott záró kellék. Akadnak viszont olyan dizájnerek, akik egyáltalán nem, vagy legalábbis nem teljesen ennek a definíciónak megfelelően használják.

Cipzár-ékszereket például több tervező is alkot, közülük is kiemelkedik az amerikai Kate Cusack. Nyakláncai (kép 1), karkötői (kép 2) és kitűzői (kép 3) művészi igényességű, szoborszerű munkák, melyekben talán az a legnagyobb bravúr, hogy egyértelműen látszik, hogy cipzárból készültek, ugyanakkor az ügyesen megkreált formák el is terelik a figyelmet erről.

www.katecusack.com

Lady Gaga tavaly tavasszal, az American Idol egyik adásában lépett fel Poker Face című dalával, egy csupa cipzár Benjamin Cho ruhában, és egy meglehetősen bizarr kiegészítővel, a szemcipzárral (kép 4). Hozzá és a ruhájához kétségkívül passzolt…

http://astriker.com, http://topidol.files.wordpress.com

Ha pedig már cipzár és szemek, akkor vessünk egy pillantást a cipzáras napszemüvegre (kép 5) is. A tárgy a Lee Cooper cég és Alain Mikli francia luxusszemüveg-tervező együttműködése révén született meg, a farmermárka száz éves fennállásának alkalmából, még 2008-ban. Kifejező darab.

www.highsnobiety.com

Ji Woong távol-keleti dizájner a folyton összegabalyodó fülhallgató-zsinórokat váltaná fel ezzel a cipzáras fülhallgatóval (kép 6). A tárgy - sajnos - egyelőre csupán koncepció.

www.yankodesign.com

Egy étkészleten a legkevésbé sem számítanánk cipzárak felbukkanására, éppen ez  a pláne a kanadai Lilach és Ron Lotan cipzárformával díszített tányérjában (kép 7). A tányérhoz tökéletesen illő csészére (kép 8) is rábukkantunk, méghozzá a tajvani Megawing kínálatában.

http://ceramic-art.ca, www.homedosh.com

Szintén tajvani dizájn a cipzáras tó (kép 9). Ju Chun kortárs szobrászművész alkotása a Taipei külvárosában található Juming Múzeum szoborparkját díszíti.

www.toxel.com, http://design.janschreiner.com

Benoit Lemoine francia dizájner köztéri elemek felcipzárazásában látta meg az önkifejezés lehetőségét. A cipzár mintázatú ragasztószalagból többek között fára (kép 10), garázsajtóra (kép 11), sőt villanyoszlopra (kép 12) is jutott.

www.apartmenttherapy.com

Victor Boeda megtartotta a cipzár eredeti funkcióját, csak épp nem egy olyan tárgyon helyezte el, melyen megszoktuk. Ő ugyanis cipzáras állólámpa-huzatokat (kép 13) tervezett, melyek nem csupán esztétikusak, hanem praktikusak is.

http://freshome.com, www.trendir.com

Hiszen attól függően, hogy mennyire, illetve hol húzzuk be vagy ki a cipzárt, változtatható a fény magassága és erőssége. Hasonló ötleten alapul és egy fokkal művészibb kivitelezés jellemzi a holland Quasar cipzáras szirmú tulipános lámpaernyőit (kép 14).LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés