free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Mutatunk néhány retró kártyanaptár-csajt

Borsa         Címkék: kártya, naptár, retró, tárgy 5 hozzászólás

Az ötvenes években még népviseletet, három évtizeddel később viszont már jóformán semmit sem viseltek a kártyanaptárakon szereplő lányok. Nosztalgiázzunk!

Ha fel kellene sorolnunk a nyolcvanas évek legjellemzőbb tárgyait, a pucér csajos kártyanaptárak egész biztosan nem maradhatnának ki. Persze nők a korábbi évtizedekben is szerepeltek a kártyanaptárakon, csak akkoriban még valamivel több volt rajtuk a textil... Retró cikksorozatunk mai részében azt mutatjuk be, hogyan változott a nőábrázolás a hazai kártyanaptárakon az ötvenes évektől a nyolcvanas évek végéig.

Ötvenes-hatvanas évek

Az ötvenes években elsősorban még nem a fotóval, hanem a rajzokkal, grafikákkal díszített kártyanaptárak voltak jellemzőek. A lapokról a nép kedélyes, fejkendős leányai, szorgos, dolgozó nők vagy épp gondoskodó anyák köszönnek vissza. Népviseletben, munkaruhában vagy konszolidált, hétköznapi öltözékben.Aztán még ugyanebben, illetve az ezt követő évtizedben a naptárnők fokozatosan dívásodni kezdenek: vörös rúzst és színes bizsut hordanak, fátyolos tekintettel cigarettáznak. A grafikákat lassacskán felváltják a fotók és felbukkannak az első hiányosabban öltözött modellek is. Tupírfrizura, fürdőruha és tűsarkú a megfelelő viselet, ha az ember lánya épp egy óriási kupakban óhajt üldögélni.

Hetvenes évek

1970-ben, a Takarékszövetkezet az évi kártyanaptára szerint a boldog új év zálogai: egy Zsiguli, egy komoly fényképezőgép, és egy bikinis - önmagát egy szalaggal épp megfojtani készülő - fiatal nő. A kártyanaptár-háziasszony a lavór színével harmonizáló, horgolt miniruhában és magas sarkúban centrifugáz.Legyen szó lakástextilről, italról vagy épp szerencsejátékról, ebben az évtizedben már egyértelműen érvényesül az az elv, hogy hiányosan öltözött nővel bármit el lehet adni. A bikini ekkoriban már alap, ha pedig a termék jellege engedi, a (fél)meztelenség sem tabu, olykor csak sejtelmesen, olykor kifejezetten NDK pornós hangulatban, lásd: a Panni harisnyanadrág-reklám.
 
Nyolcvanas évek

Aztán mint meztelen nő a viharkabátból, úgy bontakozott ki a maga valójában a nyolcvanas évek szocreál frivolsága. Az országút mellett, forrónadrágban, kezükben nejlonszatyorral sétálgató lányokat ábrázoló reklámnaptárról sem nehéz a Skála Coop helyett valami másra asszociálni, ám készültek még ennél explicitebb illusztrációk is. Ráadásul nem csupán az áruházak, hanem még a konzervatívabbnak számító vállalatok, így például az Állami Biztosító is kijátszotta a meztelen csajos kártyát.Javában bontakozott akkoriban az ifjú Bíró Ica modellkarrierje is, melynek következtében - többek között - a kártyanaptárak egyik leggyakoribb szereplője lett. Persze nem feledkezhetünk meg a kor erotikus kártyanaptárairól sem. A valószerű, szilikonmentes testek és a szexis(nek szánt) beállítások látványa ma már inkább megmosolyogtatónak tűnik, ugyanakkor be kell látnunk, hogy nőideál, illetve az annak való megfelelés szempontjából valóban addig volt jó, míg Kádár élt és persze, ameddig nem találták fel a Photoshopot.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés