free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az igazi császármorzsa

Borsa         Címkék: császármorzsa, ízbolygó, íz-i 1 hozzászólás

Történelmi étel, történelmi anekdotával, a recept eredetijét Ízbolygó jegyzi. Az igazi császármorzsa elkészítési módja következik.

Ez a nass ősrégi, a Monarchia idejéből származik. Mindenféle mendemondák terjengnek  keletkezésének eredetéről, állítólag például ez az étel Ferenc József találmánya, akit orvosai diétára fogtak, így a szegény császár a konyhába leszökve maga próbált palacsintát készíteni, amit persze elszúrt… Ebből lett a Kaiserschmarren, amit ha kiejtünk, mintha kövek potyognának az arcunkból.

Kis hazánkban nagy a keveredés császármorzsa ügyben, mivel vannak akik lisztet, vannak akik búzadarát használnak hozzá, azonban ez utóbbi helyes elnevezése a "daramorzsa", ami nem tévesztendő össze a császármorzsával. Ez most egy teljes kiőrlésű lisztből készült változat. Így nyugtathatjuk magunkat, hogy sokkal egészségesebb is…


 
Hozzávalók

császármorzsa:
6 tojás
5 dkg cukor
csipet só
4 evőkanál vaj
2,5 dl tej
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
12 evőkanál étkezési keményítő
1 csomag vaníliás cukor, porcukor

röszter:
őszibarack, méz, fahéj, citrom leve és héja




Így készül a császármorzsa

A tojásokat szétválasztom. A fehérjéből csipet sóval kemény habot verek. A sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral krémes-habosra verem, majd hozzáadom a csipet sót, a tejet és megint kutyulok rajta egyet. Beleöntöm a lisztet, a keményítőt és ismételten keverek rajta egyet. A végén óvatosan belekeverem a felvert fehérjét is. Egy evőkanál vajat serpenyőben megolvasztok, majd a tészta negyedét (két centi legyen a serpenyőben) beleöntöm és addig sütöm, míg az egyik oldala piros nem lesz. Akkor négybe vágom és a részeket megfordítom. Ha az is piros, egy tepsibe öntöm, ahol két villával falatnyi darabokra tépkedem és 50 fokos tepsibe tolom. Amikor minden tészta elfogyott, porcukorral meghintem és barackröszterrel tálalom. A barackrösztert úgy készítem, hogy a barackokat meghámozom és az egyharmadát botmixerrel leturmixolom, majd a mézzel, fahéjjal, citromlével és egy citrom héjával összerottyantom. 

Eredetileg: www.izbolygo.hu



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés