free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Csempedizájn: klasszikustól az undorítóig, minden

Borsa         Címkék: csempe, dizájn, lakás 3 hozzászólás

Ne lepődjünk meg azon, ha csempét keresünk és elhullajtott hajszálakat imitáló mintával díszítettet ajánlanak. Ma már minden van: klasszikustól az undorítóig.

Az esztétikus csempe önmagában ma már nem számít kuriózumnak, hiszen elérhető áron is mutatósabbnál mutatósabb modellek közül válogathatunk, nem beszélve a felsőbb kategóriás dizájntermékekről. Éppen ezért azoknak a tervezőknek, akik valami igazán eredetit akarnak alkotni csempe témában, bizony nincs könnyű dolguk, ám akadnak azért olyanok, akik ezzel a feladattal is megbirkóznak..

Többletfunkcióval felturbózva 

A két, huszonéves,  New York-i tervezőnő alkotta Design Glut duó némi többletfunkcióval látta el a csempét. A fehér, négyzet alakú Hookmaker csempék mindegyikén (kép1) ott figyel ugyanis egy fél teáscsésze, melynek belsejébe pakolni, a fülére pedig akasztani lehet.A lengyel Johanna Opalska által tervezett multifunkcionális csempék is hasonló ötleten alapulnak (kép2): a kollekcióban vázaként vagy kaspóként, apróbb tárgyakhoz tárolóként, akasztóként használható, valamint beépített kislámpával ellátott csempéket is találunk. Az alapfunkció azonban itt háttérbe szorul, így ez a cucc inkább egy dekoratív és praktikus fali dísz, nem pedig burkolóanyag. 

Változatosság, hófehérben 

A hóban "felejtődött"  állati lábnyomok bájos látványa ihlette meg a finn JuJu Design Party tervezőit, amikor megalkották a Snow Print Ceramic Tile csempét(kép3). A bohókásan minimalista csempék különféle, Finnországban honos vadállatok lábnyomaival díszített változatokban kaphatók. A képen - ha valaki nem ismerte volna fel -  a vadnyúl-lábnyomos modell látható.


 
Stephanie Davidson kanadai építész térben kiemelkedő, organikus formákat utánzó csempéivel az egyszerű, négyszögletes csempékkel rakott falakba csempé(s)zhetünk "életet". A szoborszerű darabok(kép4) ránézésre a puhaság illúzióját keltik és egyfajta interaktív élményt nyújtanak. Ízlés dolga, hogy viccesnek vagy inkább undorítónak találjuk Saara Kaatra  csempéit(kép5), melyeket meglehetősen élethű, elhullajtott hajszálakat imitáló minta díszít. Maga az ötlet mindenesetre figyelemre méltóan ironikus és a maga nemében kellőképpen innovatív. 

Szivárvány és virágok 

A változatosság kedvelőinek, valamint az egy- és a több színű csempe között dönteni képteleneknek lehet a legideálisabb választás a Moving Colour színváltós csempéje(kép6). Az alapból egyszínű csempék olyan festékkel vannak bevonva, mely meleg víz hatására átmenetileg szivárványszínűre vált. Hasonló  elven működik az a környezettudatosságra szoktató csempe is(kép7), melyet a STATIC!  dizájnprojekt keretében alkotott négy fiatal, svéd tervezőlány: Sofia Lagerkvist, Charlotte von der Lancken, Anna Lindgren és Katja Sävström.A meglehetősen nagymamis stílusú csempékre termofestékkel nyomott virágminta a meleg vízzel érintkezve fokozatosan eltűnik, ezzel figyelmeztetve a zuhany alatt pancsoló delikvenst, hogy már épp elég vizet fogyasztott.  


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés