free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A szaftos csirkemell előállításának titka

Ízbolygó         Címkék: csirkemell, kaja, recept, sütés, szalmonella 23 hozzászólás

Ízbolygó végre elárulja, hogyan lehet a csirkemellet megsütni úgy, hogy szaftos és omlós legyen a végeredmény. Tévhitek eloszlatása és a megoldások itt.

A csirkemell hálátlan darab, legalábbis olyan szempontból, hogy ritkán lehet beleszaladni finom, szaftos, omlós példányokba. Sokan a szalmonellától való félelmükben sütik agyon szegény melleket, de maga a mell formája is hajlamosít a túlkészítésre. Ha egy egész csirkemellfilét kérünk, a hentes egy szív alakú mellet csomagol be. Ezt otthon le kell mosni, majd középen el kell szelni. Ezt követően a fél mellről a belső mell-lebenyt (szintén szív alakú) le kell választani, így kapunk egy fél mellet, ami az egyik oldalán szélesebb és vastagabb (feje), másik oldalán elvékonyodik (farok). Az így kapott mellet 5-6 órára érdemes 6 százalékos sós oldatban áztatni (1 l hideg víz+6 dkg só, só vízben felold). Ezt követően lemossuk a melleket, leszárítjuk és kezdődhet a sütés. Itt kétféle megoldás is játszik: lehet lassan, alacsony hőfokon vagy gyorsan. Ehhez vaj, olívaolaj, só, bors és folpack szükséges.

Megjegyzés a vajhoz

A tisztított vaj (ghí) a legjobb erre a célra, mivel kevésbé ég meg. Ezt úgy készíthetjük, hogy a vajat felforraljuk, majd addig gyöngyöztetjük, míg letisztul és finom mogyoróillata lesz. Közben le-lehabozzuk. Egy finom szűrőn, textilen keresztül szűrjük át, és a kapott ghí akár szobahőmérsékleten is eláll. Én azért biztos, ami biztos hűtőben tartom.

Egy serpenyőben kevés olívaolajat és vajat (ghít) hevítünk, majd a lemosott, leszárított csirkemellet beleteszem és pár perc alatt mindkét oldalát pirosra sütöm, közben megborsozom. Ha ez megvan, kiveszem, és azonnal folpackba csomagolom, és 10 percig pihentetem. Ezt követően folpackból kicsomagolom, és forró serpenyőben újra átforgatom. Kiszedve egy percig pihentetem, hogy lecsituljanak a nedvek, és már szeletelhetem. A végeredmény omlós, puha, szaftos csirkemell.Tipp: a csirkecombbal is csodát tesz a sóoldatos kezelés, így a hús belsejében is sós lesz a rántott csirkénk, nem csak a felszínén. A rántott csirkét sütőben is elő lehet állítani, nem kell hozzá más, csak egy kis vaj és prézli, amibe beleforgatjuk a combokat, és már tolhatjuk is be a 180 fokos sütőbe.

Néhány tévhit a szalmonelláról

A szalmonella fertőzés legfőbb forrása a nyers hús és az ürülékkel szennyezett héjú tojás. A szalmonella baktériumok már 6 Celsius fokon osztódni kezdenek, de jellemzően 10-50 fok között szaporodnak. A nyári, folyamatos melegben kb. negyedóránként megduplázódik a kórokozók száma, melyek aztán az élelmiszerek felületén még hónapokig életképesek maradnak. A meleg lehet azonban az egyik ellenszerünk is a szalmonella ellen - mivel a 70 fok feletti hőmérsékleten a baktériumok elpusztulnak, nagyon fontos, hogy a fő veszélyforrásnak számító élelmiszereket alaposan főzzük vagy süssük át, lehetőleg ne mikrohullámú sütőben. Húsok esetében legalább 10, míg a főtt tojásnál legalább 5 percig legyen 70 fok Celsius a belsejükben, hogy minden veszélyforrástól megszabadulhassunk.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés