free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Csomagolásdizájn régen és ma

Megyeri Nikolett         Címkék: dizájn, retro, tárgy, túrórudi 9 hozzászólás

A gyerekkorunk óta kapható termékek külleme sokat korszerűsödött az évtizedek folyamán, sokszor azonban inkább visszasírjuk a régi csomagolásokat. Nosztalgiázzunk!

Az évtizedekkel ezelőttről fennmaradt termékeknek nem csupán a renoméja és minősége, de a külleme is változott az idők folyamán, "lelki szemeinknek" azonban néha még ma is a régi dizájn tűnik ismerősebbnek. A következőkben néhány találomra kiválasztott, retro termék húsz-harminc évvel ezelőtti csomagolását vetjük össze a jelenlegivel, azt kutatva, hogy a változás vajon előnyükre vált-e, netán éppen ellenkezőleg.

Túró Rudi, Balaton szelet

A Túró Rudi dizájn szempontból - is - kihagyhatatlan, hiszen a csomagolását kezdettől fogva díszítő, jellegzetes, piros pöttyök a termék védjegyévé és márkanevévé váltak. Bár a kezdetek kezdetén még alufólia-szerű göngyölegben árulták, a legemlékezetesebb csomagolása mégis a nedves, ragacsos, kékkel feliratozott változat. A mai verzió persze anyagát tekintve praktikusabb és sterilebb, mintázata pedig magától értetődő.
Aki a hetvenes-nyolcvanas években már az élők sorában volt, minden bizonnyal fel tudja idézni magában azt a mozzanatot, amikor egy határozott ráfogás és némi célzott nyomásgyakorlás hatására a sárga-piros papírréteg és az extra vékony alufólia alól előbukkant az illatos, zömök Balaton szelet. Az elmúlt húsz évben - mondhatni trendkövető módon - karcsúbb lett és korszerűen jellegtelen "ruhát" kapott. Nem ragad többé ezüstpapír sem az oldalára, amit aztán a szánkból szedegethetnénk ki.

Traubisoda, Omnia

A Traubisoda, formájával a klasszikus Coca Colás palackra hajazó, ám jellegzetes zöld színével és barázdált felületével mégis eredeti, stílusos üvegpalackja a hetvenes-nyolcvanas évek csomagolásdizájnjának egyik legjobban sikerült darabja volt. A terméket ma már műanyag palackban árusítják, mely színében és formáját tekintve is az üveget próbálja idézni. De csak próbálja.
A négy évtizede kapható Omnia kávé régi csomagolása maga volt a minimál-dizájnbravúr. Az ezüst színű papíron díszelgő "kávébaba" kedves és egyben karakteres kis figura volt,  melynek látványa egyértelműen összefonódott mind a márkával, mind pedig a kávéfogyasztással. Miután azonban a Douwe Egberts cég a kilencvenes években megvette és "korszerűsítette" a márkát, a kávébabát könyörtelenül leváltották. Kár érte.

Baba, Bánfi

Ha a fehér alapon piros pöttyökről a Túró Rudi, akkor a kék alapon fehér pöttyökről minden bizonnyal a Baba szappan ugrik be. Az 1920-as (!) évek óta létező márka termékeinek dizájnja sosem volt különösebben bonyolult és jellegében máig sem változott túl drasztikusan. Ez azonban nem is hiányzik, hiszen a küllem korrektül tükrözi a szappan megbízható egyszerűségét.
Az eddig említett termékeket elnézve egyértelműen találunk közös jegyeket a régi és a mai csomagolások között, ám a Bánfi samponról ez már nem mondható el. Persze jobb is, ugyanis a Herbária gyógynövényes samponjának harminc évvel ezelőtti csomagolása - még akkori viszonylatban  is - meglehetősen hitvány volt, a mostani viszont kifejező és mutatós.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés