free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Napfény hiányában tejjel és hallal pótolhatjuk a D-vitamint

Borsa         Címkék: bőr, púder, tél, vitamin 0 hozzászólás

A D-vitamin nagy része nyáron, a napsugárzás hatására, az elővitaminokból alakul ki. Télen azonban tejből, halból és halolajból is biztosítható. Figyeljünk rá!

Télen napfény hiányában tejjel, halból és halolajból pótolhatjuk az egészséges bőrhöz, hajhoz és körömhöz szükséges D-vitamint - állítják a szakemberek. Télen, a napsütéses órák számának csökkenésével csökken a szervezet D-vitamin előállítása is, jelentős problémát okozva a hölgyeknek, mivel az elsősorban a kalcium felszívódását segítő vitamin hiánya tehető felelőssé a száraz bőr, fénytelen haj és töredezett körmök megjelenéséért. A D-vitamin legnagyobb része ugyanis napsugárzás hatására, a bőr alatt elraktározott elővitaminokból alakul ki. Jó hír azonban, hogy a D-vitamin bizonyos tejből, tejtermékekből, halból és halolajból is biztosítható.Ezt bizonyítja a Norvég Tudományos Akadémia lapjában megjelent tanulmány, melynek megállapítása szerint az északi nép esetében jóval kisebb arányban fordul elő D-vitamin hiány, mint akár a dél-európaiak esetében, annak ellenére, hogy napsütésben nem bővelkednek a skandináv ország lakói. Az ok a táplálkozásban rejlik: Norvégiában mindennapi élelmiszerekből biztosítják a szervezet D-vitamin ellátását. A Magyar Dermatológiai Társulat ajánlása alapján ahelyett, hogy mesterséges sugárzásnak tennénk ki bőrünket szoláriumokban, fogyasszunk télen több D-vitamint tartalmazó ételt, tejet, tejtermékeket, melyek szépítik is bőrünket és elősegítik annak regenerációját.

December, a „legsötétebb hónap”

Magyarországon télen a napsütéses órák száma hatodára csökken a nyári átlagnak, ami jelentősen megnehezíti, hogy szervezetünk ily módon állítson elő D-vitamint. Különösen decemberben jelentős ez a visszaesés, ilyenkor ugyanis összesen átlagosan 50 napos órával számolhatunk, vagyis napi 1,6 órával, szemben a nyári átlag 9 órányi napsütéssel.

„Sokakban él az a tévhit, hogy a télen napfény hiányában nélkülözött D-vitamin rendszeres szolárium használattal pótolható, de ez nagy veszélyt rejt magában, hiszen az UV sugarak elősegítik a bőrdaganatok kialakulását” – mondta Dr. Wikonkál Norbert, bőrgyógyász szakorvos, a Magyar Dermatológiai Társulat főtitkára. „A téli időszakban ezért azt javasoljuk, inkább magasabb D-vitamin tartalmú ételek, így tej és tejtermékek, halak fogyasztásával biztosítsuk a vitaminbevitelt, amelyeknek természetes szépítő hatása is van” – tette hozzá a szakorvos.

A norvég példa

Azokat a fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, amiket a szervezetünk nem tud önmagától előállítani, más, természetes módon is elérhetjük. A tej és tejtermékek, halak, halolajak és a teljes kiőrlésű gabonáknak is magas a D-vitamin tartalmuk. Télen, amikor nem éri elég természetes napfény a bőrünket, ezek az élelmiszerek válnak a legfontosabb D-vitamin forrásokká. Mivel Norvégiában erre az ország földrajzi adottságai miatt is különösen nagy figyelmet szentelnek, a 75 éves, leginkább otthonában tartózkodó ember D-vitamin szintje is magas, míg Magyarországon a lakosság 65 év feletti csoportjának kb. egyharmada D-vitamin hiányban szenved.

Évezredek szépészeti hagyatéka, a tej

Már az ókor nagyasszonyai is saját bőrükön tapasztalhatták meg, milyen áldásos hatásai vannak a tejfürdőnek. A tej pH értéke megegyezik a bőr pH értékével, így óvja annak savköpenyét.

Köztudott, hogy a kalcium elsődleges szerepet játszik csontjaink egészségében és védelmében, a D-vitamin pedig ennek az ásványi anyagnak a felszívódásáért felelős. E két anyag együtt a tejben található meg optimális arányban, nemhiába használja a szépségipar évezredek óta fontos alapanyagként a természetes vitaminforrást.

 

Számos olyan ásványi anyag található a tejben, mely segíti a jó közérzetet és megőrzi bőrünk szépségét. Az A-vitamin kisimítja a ráncokat, a B-vitamin csoport sugárzóvá teszi a szemet, a C-vitamin regenerálja a kötőszövetet, míg az E-vitamin óv a szabad gyökök okozta sejtkárosodások ellen.Olyan vitaminok találhatók benne, mint például A és B6-vitamin, biotin és kálium, amelyek mind szerepet játszanak a haj puhaságának és fényének megőrzésében. A tejben lévő protein emellett növesztő hatással van hajra és körömre, amellett a B-vitamin visszaadja a bőr természetes fényét, egészséges ragyogást kölcsönöz a hajnak és segíti megelőzni a hajhullást. A tej kalcium tartalma fontos szerepet játszik a keratin, a haj szaruanyagának újratermelődésében. Rendszeres tejfogyasztással szépíthetjük a körmöt, fogat, bőrt és hajat, lefekvés előtt pedig a tej, L-tryptohan tartalmának köszönhetően könnyebbé teszi az elalvást, így a szem alatti karikák leküzdéséhez is hatékony fegyverül szolgál.

Elég 2 pohár tej

A téli hideg okozta haj, köröm és bőrártalmak ellen kiegyensúlyozott táplálkozással védekezhetünk leghatékonyabban, mellyel biztosítjuk szervezetünk D-vitamin ellátottságát. A Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint naponta 5 μg D-vitamin fogyasztása javasolt, melyet a kiegyensúlyozott étrendhez elengedhetetlen a tejtermékek, teljes kiőrlésű gabonákkal biztosíthatunk. Napi két pohár tej pedig nélkülözhetetlen a téli étrendhez, hiszen a tejben egyszerre és optimális arányban található fehérje, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor, amelyek segítik a kalcium felszívódását.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés