free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 híres ember, aki dadogott

Borsa         Címkék: betegség, dadogás, kultúrtripp 0 hozzászólás

A dadogás komoly nehézségeket tud okozni, de legyőzhető. Ezt bizonyítja az alábbi öt híresség is , akik felülkerekedtek a problémán, és rendszeresen szerepeltek nagy tömeg előtt.

A dadogó embereknek nehéz dolguk van, ha kisebb vagy nagyobb nyilvánosság elé kell állniuk, de a helyzetük egyáltalán nem kilátástalan. A legjobban talán az bizonyítja ezt, hogy számos olyan híres ember is küzdött ezzel a problémával, akiknek napi szinten kellett nagy tömegek előtt szerepelniük.

Démoszthenész

A híres görög politikus egyike a legrégebbi embereknek, akikről tudni lehet, hogy dadogtak. Beszédhibáját hihetetlen elszántsággal küzdötte le, miután belátta, hogy nem tud sikeres felszólalásokat tartani, ha dadogva és halkan érvel: kavicsokat tett a szájába, és kijárt a tengerpartra, ahol túl kellett kiabálnia a hullámok óriási robaját, valamint a légzéstechnikáját is javította oly módon, hogy a homokdűnék között futva verseket szavalt. Az eredmény, mint tudjuk, minden elvárást felülmúlt: Démoszthenész a történelem egyik legnagyobb szónoka lett. (Persze a kavicsos trükkjét utánozni tilos.)

Winston Churchill

Hasonló konok kitartással kerekedett felül dadogásán a 20. század egyik legnagyobb szónoka, Winston Churchill is, sőt ő az információk szerint egyáltalán nem folyamodott trükkökhöz, hanem egyszerűen csak kijelentette, hogy beszédhibája enyhe, és semmiben nem hátráltatja. A hozzá közel állók szerint azonban nagyon is komoly küzdelmet vívott a politikus, mert zárt körben gyakran előfordult vele, hogy ha ideges vagy izgatott volt, elvörösödött és dadogni kezdett. Ilyenkor állítólag mindig azt mondta: „It’s s-s-s-simply s-s-s-splendid”, azaz „Ez e-e-e-egyszerűen p-p-p-pompás”.

VI. György

Ugyancsak dadogott a Churchill mindkét miniszterelnöksége alatt uralkodó brit király, VI. György, aki jelenleg talán a legismertebb beszédhibás történelmi alak, köszönhetően a problémáiról szóló filmnek, A király beszédének. Bár a mozit többen vádolták történelmi hiteltelenséggel, a történet nagy vonalakban igaz: György valóban sokat szenvedett a nyilvános beszédek miatt, és problémáján egy ausztrál származású terapeuta, Lionel Logue segítségével kerekedett felül, aki akkor is mellette volt, amikor bejelentette, hogy az Egyesült Királyság háborúban áll Németországgal.

Marilyn Monroe

A szexszimbólum gyerekkorában súlyosan dadogott, és bár felnőttként sikerült felülkerekednie a problémán, ha izgatott volt, vagy zavarba jött, később is döcögött a beszéde, ahogy az ebben az interjúban is hallható. Színészként ezzel szemben – James Earl Jonestól Bruce Willisig sok dadogó kollégájához hasonlóan – soha nem akadt problémája, ami a szakemberek szerint annak köszönhető, hogy amikor játszani kezd a művész, egy teljesen más személyiség bőrébe bújik, és így maga mögött hagyja a saját problémáit.

Scatman John

Ugyanígy vannak ezzel az énekesek is, akik közül a legjobb példa a dadogásából karriert csináló muzsikus, a néhai Scatman John. Az eredetileg dzsesszzongoristaként turnézó John Paul Larkin egész életében szenvedett a beszédhibája miatt, sőt alkohol- és drogproblémákkal is küzdött miatta, mígnem aztán felesége biztatására igent mondott a menedzsere ötletére, és kialakította Scatman John figuráját, aki rögtön az első számával a dadogó gyerekeknek igyekezett erőt adni, mondván: „Ha Scatmannek sikerült, neked is menni fog”. Az 1999-ben elhunyt énekest Annie Glenn-díjjal is jutalmazták a beszédhibás emberekért tett erőfeszítéseiért.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés