free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Remek karácsonyi ajándék egy digitális fényképezőgép

Ádám Péter         Címkék: ajándék, digitálisfényképezőgép, fotó, karácsony 1 hozzászólás

Ha valaki valamilyen masinában gondolkodik karácsonyi ajándék gyanánt, akkor egy digitális fényképezőgép remek megoldás lehet a számára. Segítünk választani.

Válság ide vagy oda, a hírek szerint idén is a lapostévé lesz a karácsonyi ajándékvásárlások sztárja. Ha azonban valaki mégis valami egyszerűbb kütyüt szeretne ajándékozni, akkor az egyik szóba jöhető megoldás egy digitális fényképezőgép lehet. Mivel a Borsa mégiscsak egy női magazin lenne, ezért aztán úgy gondoltuk, hogy karácsonyi ajándékot is e nem képviselőinek keresünk, illetve hát kerestetünk azokkal a férfiakkal, akik ilyesmivel szeretnék meglepni éppen aktuális párjukat. Persze nincsenek kimondottan nők vagy férfiak számára gyártott digitális masinák, bár vannak cégek, amelyek úgy gondolják, hogy a nőknek szánt darabokat rózsaszínbe kell öltöztetni. A digitális fényképezőgépeknél azonban nem a szín lenne a lényeg, így hát összeszedtünk néhány olyan szempontot, amelyeket érdemes figyelembe venni ilyen gépek vásárlása esetén.

Hogy ne legyen túl nehéz a dolog, a digitális fényképezőket rögtön négy csoportba lehet besorolni, amelyek a gépek "komolyságával" lennének összefüggésben, méghozzá egyenes arányban. Az ultrakompakt fényképezők ugyan kicsik és a súlyuk is semmiség, tehát egy kis női táskában simán elférnek, azonban képességeik sokkal hiányosabbak lesznek, így a képalkotás az ilyen gépekkel elég korlátolt minőségű. Az ultráknál nem sokkal nagyobbak a kompakt fényképezők, azonban valamivel több funkciót pakolnak beléjük a gyártók, és ezek segítségével szélesedik a képgyártás lehetősége. Ez a két kategória mindenképpen elegendő kell, hogy legyen valakinek, aki csak alkalmi hobbifotózásban gondolkodik, tehát az ultrakompakt és a kompakt masinákkal remek képeket lehet készíteni a családról, haverokról vagy egy-egy eseményről, utazásról, de aki komolyabban gondolja a fotózást, az bizony egy tükörreflexes gépnek örülne igazán. A negyedik, kicsit bizarr kategóriába az olyan kompakt gépek tartoznak, amelyeket tükörreflexesnek álcáztak, viszont nem tudnak többet egy jobb kompaktnál, ellenben nagyok, nehezek és drágák.A digitális gépek alapkelléke a képérzékelő (CCD vagy CMOS), amely a fényt elektronikus jelekké alakítja át, és enélkül bizony még mindig filmekre rögzítenénk a képeket (nem véletlenül kapták meg a CCD technológia kiötlői idén a fizikai Nobel-díjat). "A legtöbb kompakt gépet CCD típusú érzékelőkkel látják el, de vannak CMOS képérzékelős darabok is, azonban ezeket jobb kerülni, ha csak nem tükörreflexes fényképezőt szeretnénk, ugyanis a CMOS technológia nagy hátránya a rosszabb jelterjedési sebesség, amelyhez nagyon gyors exponálásra lenne szükség, ehhez viszont gyors zár kell" - magyarázza Fazekas Áron fényképész. "A CCD-nek igen gyors elektronikus zára van, ami a CMOS esetében már nem mondható el, a tükörreflexes gépeken azonban nagy sebességű mechanikus zár található." A CMOS-nak amúgy alacsonyabb az energiaigénye, ráadásul az élettartama is nagyobb, mint a CCD-nek, a fenti probléma miatt viszont nem érdemes CMOS képérzékelőkkel ellátott kompakt gépeket vásárolni.

Általában, amikor digitális fényképezőgépekről esik szó, a legelőször felmerülő adat lesz, hogy hány megapixeles is a cucc, vagyis hány millió képpontra bontható a digitális kép. Szakemberünk szerint "a nagyobb pixelszám nem jelent feltétlen jobb minőségű gépet, azonban lehetőleg 5 megapixel alatt nem igazán ajánlott gépet venni". A legtöbb ma forgalmazott fényképező 10 megapixel környéki felbontású képet rögzít, így ezzel nem is kéne, hogy komolyabb probléma legyen.

Kompakt gépeknél érdekes adat lehet a zoomtartomány, illetve a zoom gyújtótávolságának alsó és felső értéke. "Egy kompakt gépnél az alsó határ általában 35 mm szokott lenni, de vannak ennél kisebb, pl. 28 mm-es gyújtótávolságú darabok is. Minél kisebb ez a szám, az objektív annál nagyobb szöget képes befogni, a nagyobb értékeknél pedig kisebb szögben ugyan, de messzebbre lát" - mondja Fazekas. A kompaktok felső gyújtópont határa 110 mm körül van, és minél nagyobb a zoomtartomány, az alsó és felső határ közti arány, annál nagyobb lehetőség nyílik a különféle objektumok megörökítésére.A 28 mm-es látószögben például remekül fotózható egy nagyobb terület, mondjuk egy épület. 110 mm-es látószögben pedig messzi objektumokat érdemes fényképezni, legyen az madár vagy a tizedikről integető nagymama, de portékat vagy apró dolgokat is jobb ilyen objektívvel rögzíteni.

Szakértőnk szerint, bár jó dolog, hogy minél több automata funkcióval van felszerelve a fényképezőnk, nem árt ha manuális beállításokkal is rendelkezik. A manuális funkciókkal beállíthatjuk magunk, hogy milyen képet szeretnénk, persze ehhez kellenek némi alapismeretek is, de Fazekas Áron szerint a kompakt gépek kezelése nem túl bonyolult feladat.

Végezetül pedig ott vannak azok a plusz funkciók, amelyekkel a gyártók valami extrát próbálnak tuszkolni a gépekbe, hogy ezzel tegyék őket kívánatosabbá a vásárló tömegeknek. "Előfordulhat, hogy árban és funkciókban hasonló fényképezőket találunk, akkor dönthetünk az extrák alapján is." Ilyen lehet az arcfelismerés (van olyan masina, amely felismeri a mosolyt és a pislogást), a panoráma kép összeállítása vagy a HD felbontású videofelvétel.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés