free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Súlyos bőrgyulladást okozhat a dimetil-fumarát

Ádám Péter         Címkék: bőr, bőrgyulladás, dimetil-fumarát, fogyasztóvédelem, veszélyes 0 hozzászólás

A dimetil-fumarát ugyan remekül gátolja a penészgombák elszaporodását, de ezzel együtt súlyos bőrgyulladást is okozhat.

Az ÁNTSZ nemrégiben több olyan ruhaipari terméket talált ellenőrzése során, amelyek a megengedettnél nagyobb mennyiségű dimetil-fumarát (DMF) penészedést gátló anyagot tartalmaztak. A DMF ugyan remekül megakadályozza a penészgombák elterjedését, viszont ezzel együtt az egészségre is ártalmas, nem csoda, hogy az EU is tiltólistára tette ezt a vegyületet. Mindennek ellenére főleg a Távol-Keletről, azon belül is Kínából érkező cipők, farmerek és bőrből készült bútorok bizony nemegyszer tartalmazzák ezt az anyagot, de a mostani razzia során több európai országból származó terméknél is határérték feletti DMF mennyiséget állapítottak meg az ÁNTSZ szakemberei. Mivel rengeteg termék érkezik Kínából - és nem csak noname cipők, de márkás cuccok is - ezért aztán jobbnak láttuk utánanézni annak, hogy mi is ez a DMF.

http://a1.att.hudong.com, http://arphotos.dna.fr

A dimertil-fumarát tulajdonképpen a különböző bőrből vagy textilből készült ruhák, cipők vagy bútorok szállításához és tárolásához használt penészedést gátló vegyület, amely azért kerül a csomagolásokba, mert a hosszú út során az áruk nedvességtartalma növekedhet, ami a penészgombák számára kellemes környezetet biztosít a szaporodásra. A DMF általában kis tasakokban kerül a csomagolásokba, és mivel igen illékony anyagról van szó, így könnyedén átitatja a bőrt vagy a textilt. Ezek a tasakok nem összekeverendők a cipősdobozokban fellelhető szilikagél csomagocskákkal, amelyeket páraelszívás céljából tesznek a cipők mellé. Bár azt meg kell említenünk, hogy egyes esetekben a szilikagéles tasakok is tartalmazhatnak DMF-et.

Az eddig rendben is lenne, hogy a megvásárolt lábbeli, bőrkanapé vagy farmernadrág nem penészfoltokkal teli érkezik hozzánk, azonban a dimetil-fumarát nem mondható a legegészségesebb anyagnak. Sőt. Néhány évvel ezelőtt több olyan esetről számoltak be különböző európai országokból, hogy emberek a lábukon, a hátukon és az alfelükön gyulladásos bőrbetegséggel jelentkeztek az orvosuknál. A bőrgyulladás ráadásul igen nehezen kezelhető volt. A közös pont a betegeknél, hogy mindannyian Kínából származó bőrkanapét vásároltak, amelyeket dimetil-fumaráttal óvtak a penészesedéstől. Innen már nem is volt nehéz kideríteni, hogy a DMF a bűnös a gyulladásokért.

www.thesun.co.uk
Egy pórul járt kanapétulajdonos

"A dimetil-fumarát már kis mennyiségben is allergiás tüneteket okozhat, jellemzően súlyos bőrgyulladást válthat ki az arra érzékenyekből" - mondja Tóth György bőrgyógyász. "Ez a bőrbetegség bőrszárazsággal, erős viszketéssel és a bőr kivörösödésével jár. Ráadásul nagyon nehezen kezelhető betegségről van szó." A DMF a bőrgyulladáson kívül akut légzőszervi problémákat is okozhat, bár ez elég ritka esetnek számít. A DMF párolgása során szépen beivódik az adott termékbe, és amikor mondjuk ráülünk a szép, új bőrkanapéra vagy magunkra öltjük a frissen vásárolt farmerünket, a dimetil-fumarát érintkezik a bőrünkkel, és a fent említett tüneteket okozhatja.  

A ruha és cipőgyártás során sajnálatos módon a DMF-en kívül más, az egészségre káros anyagokat is használnak a gyártás folyamán. Például a mérgező és rákkeltő formaldehidet, többféle króm-, bróm- és fluorvegyületet, de mérgező hatású nehézfémeket is. Ezek az anyagok rendszerint a textíliák tisztítására és festésére használt olcsó szerekből kerülnek a ruhákba. Ellenőrzések során távol-keleti országokból származó cipőkben olyan egészségkárosító vegyületeket találtak, mint a dietil-hexil-ftalát (DEHP) vagy a policiklusos aromás szénhidrogének (PAH), amelyek többek között hormonális és születési rendellenességeket okozhatnak, és persze daganatos megbetegedésekért is felelősek lehetnek.

http://atlasshrugs2000.typepad.com

Ezek után a "csupán" bőrgyulladást okozó dimetil-fumarát talán nem is tűnik annyira vészesnek, de szerencsére a hatóságok nem így gondolkodnak, az Európai Unióban 1998 óta tilos a DMF használata fogyasztási cikkek előállításához, és 2009-től az ilyen termékek behozatala sem megengedett. Ha mégis kerülne a polcokra ilyen termék, azt azonnal vissza kell hívni a forgalmazásból. A DMF mint penészedésgátló pedig csak nagyon kis koncentrációban (0.1 ppm alatt) megengedett, és a DMF jelenlétét kötelező feltüntetni a csomagoláson. Ez azért is fontos, mert a DMF csak vizsgálatok során mutatható ki, ha esetleg ezzel az anyaggal érintkező cuccot vásároltunk, azt csak akkor vehetjük észre legkorábban, ha allergiás reakciót vált ki belőlünk, amit ugye jobb elkerülni. A fogyasztóvédők ezért arra hívják fel a figyelmet, hogy (főleg a Távol-Keletről származó) bőráruk vásárlásakor érdemes rákérdezni, hogy használtak-e dimetil-fumarátot a szállítás vagy a raktározás során. Ha később, a vásárlás után derül ki a DMF jelenléte, például az anyagot tartalmazó tasakok kerülnek hirtelen elő a cipősdobozból vagy a kanapé egyik zugából, akkor az eladó köteles visszavenni a terméket.

A dimetil-fumarátnak azért vannak pozitív oldalai is. "A DMF a pikkelysömör kezelésére alkalmas vegyület, mivel a szövetekben igen mobilisan viselkedik" - magyarázza a bőrgyógyász. Sőt jelenleg is folynak olyan kísérletek, amelyekben a DMF rákterápiában való alkalmazását vizsgálják. Ennek ellenére még nem árt az óvatosság, az ÁNTSZ honlapján megtalálható az ellenőrzések során lekapcsolt termékek listája, amelyet a hatóság folyamatosan bővít.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés