free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A folyékony ruhaanyag forradalmasíthatja a divatot

Borsa         Címkék: divat, forradalom, kirakat, ruha 8 hozzászólás

Egy új találmány segítségével szövés és varrás nélkül készíthetünk ruhát. Az eljárás gyors, fájdalommentes és a végeredményt szó szerint mintha "ránk öntötték" volna.

Dr Manel Torres spanyol divattervező és Paul Luckham brit részecsketechnológus professzor tízévi munkával fejlesztettek ki egy olyan anyagot, mely hosszabb távon akár feleslegessé teheti a szövő- és varrógépek használatát is. A pamutrostokat és polimereket tartalmazó anyagot folyékony állapotban - flakonból vagy szórópisztollyal - fújják közvetlenül a bőrre, ahol megszárad, tökéletesen felveszi a test formáját és ruhadarabbá változik. Innentől kezdve aztán ugyanúgy használható, kezelhető, mint egy hagyományos technikával készült holmi. Egy brit újságírónőnek, Laura Scottnak nemrégiben alkalma nyílt személyesen is kipróbálni a találmányt, tapasztalatait a Daily Mail magazinban osztotta meg a nyilvánossággal.

Nem fáj, csak hideg

Laurának első lépésben - mivel topot készítettek neki - teljesen szabaddá kell tennie a felsőtestét, illetve biztonsági okokból védőszemüveget is kapott. Ezt követően megkezdődött a fújás, mely ez esetben szórópisztollyal történt. Az újságírónő jegesen hidegnek és kissé csiklandósnak ítélte az anyagot, fájdalmat viszont egyáltalán nem érzett. Az anyag a felvitelt követően rövid idő alatt meg is száradt.A nő előzőleg attól tartott, hogy ezen a ponton úgy fogja érezni magát, mint egy eleven szobor, ez azonban nem történt meg. "Valójában úgy néztem ki, mintha egy normál top lett volna rajtam. Az anyagot nagyon finom tapintásúnak éreztem. Amikor felemeltem a karjaimat, hogy ott is be tudjanak fújni, tartottam attól, hogy elszakad, ehelyett azonban ugyanúgy nyúlt, mint egy hagyományos ruhaanyag" - írta. Miután a fehér alap megszáradt, Dr Torres színes csíkokat is fújt rá, hiszen az anyag akár színezhető is.

Az újságírónő semmiféle bőrirritációt vagy hasonló jelenséget nem tapasztalt. A "rá öntött" top negyed óra alatt készült el teljes egészében, ezután úgy tudta levenni, majd újra felhúzni, akár egy hétköznapi pamut felsőt. "Nem vagyok meggyőződve arról, hogy Torres megfelelő színösszeállítást választott a számomra, de ettől függetlenül el vagyok ragadtatva a végeredménytől" - lelkendezett.

Praktikus és környezetbarát

Elképzelhető, hogy a találmány megmarad érdekességnek, esetleg múló trendet generál, de arra is van esély, hogy hosszabb távon forradalmasítja a divatot. Ezzel a technikával ugyanis minden testalkatra könnyen és gyorsan készülhetnek tökéletes ruhák, elfelejthetjük az olyan kellemetlenségeket, hogy túl szűk, túl bő, túl rövid vagy túl hosszú vagy akár elszabott egy ruha.Az anyagról egyébként érdemes még tudni, hogy nem csupán színezhető, de gyapjú, len vagy akril szálak hozzáadásával különféle textúrák hozhatók létre belőle, így tehát a legkülönfélébb - akár vastag - ruhadarabokat is lehet készíteni vele. Ha pedig feleslegessé válik az adott holmi, nem foglalja a helyet a szekrényben, de még hulladék sem lesz belőle, ugyanis az anyag beolvasztható és újra felhasználható, így még a környezetet is védi.

A fejlesztés egyébként már olyan előrehaladott állapotban van, hogy ruhaanyag-spray akár két éven belül kereskedelmi forgalomba kerülhet. Ráadásul nem is lesz elérhetetlenül drága, egy flakon várhatóan kb. 3000 forintba kerül majd.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés