free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szokj le vagy halj meg! - füstölögnek a füstölők

Borsa         Címkék: cigi, dohányzáscigaretta, púder 2 hozzászólás

A Füstölgők Társasága a "szokj le, vagy halj meg!" logikájával szemben érvel, de eszük ágában sincs népszerűsíteni a cigarettázást. Kompromisszumokra törekednek.

Dohányzók és nemdohányzók érdekeit egyaránt szem előtt tartó kompromisszumra törekszik a Füstölgők Társasága, amely úgy véli, hogy a tiltás nem szünteti meg a függőséget, ehelyett dacot vált ki, leginkább a fiatalokból. A kulturált dohányzást folytatók diszkriminációja ellen 1997-ben megalakult társaság néhány antinikotinista szervezet "szokj le, vagy halj meg!" logikájával szemben érvel. Jancsó Miklós a tiszteletbeli elnök, a tényleges irányítói teendőket Fodor Péter vállalta, aki pipázik, de otthon sem a lakásban, mert tekintettel van nemdohányzó feleségére. Az egyesület tagjai között egyébként olyanok is vannak, akik nem dohányoznak.Megalakulásukkor a füstölgők a nemdohányzók érdekében készülő szigorú törvényekkel kapcsolatban jelezték a parlamenti képviselőknek, hogy a tervezet bizonyos paragrafusai betarthatatlanok, miközben a jogszabály bevezetője utal arra: megalkotói figyelni kívánnak az érdekek megfelelő egyeztetésére. Azt a szabályozást például kivihetetlennek tartották, hogy a településeken az iskola és a templom kétszáz méteres körzetében ne lehessen dohányárut kapni. "Aki ezt kitalálta - mondja Fodor Péter elnök -, nem járt még magyar kistelepülésen, ahol minden a központban található, az iskola éppúgy, mint a szatócsboltból lett ábécé."

Idén a megalakult új Országgyűlés tagjainál ugyancsak kopogtattak a füstölgők, mert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) novemberben készül felülvizsgálni a dohányellenőrzési keretegyezményt, amely hazánkban is hatással lesz a dohányzással kapcsolatos nemzeti szabályozásra. A WHO legújabb ötlete, hogy márkamegjelölés nélküli, csupán elriasztó feliratokkal ellátott egyen csomagolásban forgalmazzák a dohánytermékeket, és ne ízesítsék azokat. Ebből csak a feketepiac fog hasznot húzni - állítják a Füstölgők Társaságának tagjai, ezért a dohányzás visszaszorítására hozott nemzetközi javaslatok nem kötelező, hanem ajánlásjellegét domborítják ki, illetve felhívják a figyelmet arra, hogy a szabályozás komoly veszteséget okozna a hazai dohánytermesztés, a foglalkoztatás és a költségvetés számára. A füstölgők álláspontja szerint a jelenlegi szigorú szabályozás megfelel a nemzetközi normáknak.

"Eszünk ágában sincs népszerűsíteni a cigarettázást, szivarozást, pipázást, tubákolást, hiszen magunk is tisztában vagyunk azzal, hogy az efféle szokás, amelyet az orvosok nyilván szenvedélynek neveznének, számos komoly betegség kiváltója lehet" - fejti ki Fodor Péter. - Szeretnénk viszont elérni, hogy ez, a felnőtt lakosság egyharmadát kitevő kisebbség legalább értesüljön az őt érintő, mégis a feje fölött zajló folyamatokról, és a demokrácia játékszabályai szerint a legálisan megvásárolható dohányterméket emberhez méltó körülmények között fogyaszthassa el. Persze úgy, hogy azzal másokat ne zavarjon, de ő se érezze kirekesztve magát.Társaságuk támogatta, hogy játszótéren és aluljáróban ne lehessen rágyújtani, sőt honlapjukon külön füstölgőknek kidolgozott etikettet szerepeltetnek. A dohányzásra szolgáló hely kijelölését is jó megoldásnak tartják, már amennyiben létezik ilyen szoba vagy terem, mert különben az emberek kiszorulnak az utcára. Még súlyosabb diszkrimináció, ha valaki azért nem kap meg egy állást, mert dohányzik. A kivétel nélkül magánkézben levő vendéglátóhelyekre vonatkozó teljes tiltásról úgy vélekednek, hogy hadd döntsék el tulajdonosaik, kialakítanak-e egy jól szellőztethető dohányzóhelyiséget, vagy eleve kiírják a bejáratra: itt érvényes vagy sem a rágyújtási tilalom. S ennek fényében mindenki maga mérlegelje, mekkora áldozatot ér a szakács főztje. Külföldön már előfordult, hogy a teljes tilalmat vissza kellett vonni az éttermek, kávézók teljes elnéptelenedése miatt. "Az egyoldalú gondolkodás helyett kölcsönös kompromisszumokra kellene törekedni" - vélekedik a füstölgők elnöke. - A tiltás nem oldja meg a problémát, sőt az ember ilyenkor ellenáll. Különösen a fiatalok, és a cigarettát sajnos egyre korábban próbálja ki az ifjúság. Évek óta következetesen képviseljük azt az álláspontot, hogy a felvilágosításra kellene összpontosítani.

Példaként említi, hogy amikor valahol hirtelenjében másfélszeresére emelték a dohánytermékek árát, harmadára csökkent a cigarettából származó adóbevétel. Leszokni azonban nem szoktak le tömegesen, csak éppen csempészárut szívtak. "Mi is emberek vagyunk, körülbelül annyi erénnyel és hibával, mint azok, akik nem dohányoznak. A pellengérre állításunk ellen említhetném azt a jelentős bevételt, amelyre az állam tesz szert a mi rossz szokásunk révén, de ezt nem tartom ízlésesnek. Ugyanígy nem szerencsés arra hivatkozni, hogy a dohányzás következtében megbetegedettekre sokat költ az egészségügy. Sajnos ennél sokkal több aknát rejt a környezetünk, nemcsak akkor, ha kimegyünk a forgalmas utcára, hanem akkor is, amikor megvesszük az élelmiszerboltban az országba kellő ellenőrzés nélkül behozott mindennapi betevőt. A szabályozásokban olyan társadalmi konszenzusra van szükség, amely békét teremt: megvédi a nemdohányzókat a füsttől, de lehetőséget ad a dohányzó egyharmadnyi kisebbségnek a kulturált dohányzásra" - érvel Fodor Péter.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés