free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A dolgozó nők furcsa elvárásai

Borsa         Címkék: család, dolgozónők, kapcsolat, konyha, munka 10 hozzászólás

Elvárjuk a férfiaktól, hogy a "nőies" dolgokban ügyetlenek legyenek. Ha pedig esetleg nem azok, mi akkor is azzá tesszük őket. A nőiességünket erősítve.

A dolgozó nők elvárják, hogy a párjuk használhatatlan legyen a konyhában. Ettől ugyanis nőiesebbnek érzik magukat - számolt be róla a Daily Mail.

Csúnyán tudunk viselkedni

A kutatók szerint a munkában elért sikerek messze nem tudják annyira megerősíteni a nőiességet, mint az, ha az ember lánya "gondoskodó-nevelő" területeken uralkodhat, így például a konyhában vagy a gyerekszobában. Ez a gondolat persze kényelmetlen azok számára, akik sokkal inkább egy dögös manikűrben keresik a nőiességük megerősítését, mint egy tiszta serpenyőben.

Miközben előszeretettel gúnyoljuk ki a férfit, aki a "mi területünkön" próbálkozik, a profi férfiszakácsokkal semmi bajunk sincs, sőt, némelyiküket - akik például a tévében főznek - esetleg még vonzónak is találjuk. De persze az ezekhez a séfekhez kapcsolódik a ritkaság gondolata, hiszen profik által készített ételt csak alkalmanként és - ami a lényeg - jellemzően nem otthon fogyasztunk. Ők nem a mi konyhánkban főznek.Széles körben elfogadott sztereotípia, hogyha egy férfire kötényt adnak, a kezébe pedig fakanalat, az egy komikus kép. És valljuk be: néha nagyon csúnyán tudunk velük viselkedni. Vegyük például azt az esetet, hogy elmész egy baráti vacsorára, ahol a férj főzött. Méghozzá jót. Mindenki nagyban dicséri az ételt, de a feleség - a dolgozó nő - élesen megjegyzi: ez az egyetlen dolog, amit a férje főzni tud. Persze, hogy megjegyzi, hiszen valahogy csak helyre kell tennie a fejekben a képet, hogy ki is az úrnő a háznál.

Megfelelő nő, megfelelő anya

Mindez persze nem csupán a sütés-főzésről szól. A harc a gyerekszobában is áll, amelynek elvileg a ház legfelhőtlenebb helyiségének kellene lennie. Élvezettel gúnyolódunk a férfin, aki túl finnyás ahhoz, hogy kicseréljen egy pelenkát. De valóban ez áll a háttérben? Vagy sokkal inkább az, hogy amikor megpróbálta, túl sokszor hallgathatta az asszonytól azt, hogy: "itt túl laza, ott meg túl szoros, add csak ide, majd inkább én!"

Innentől kezdve pedig a gyermeknevelésben ez a felállás érvényesül. Adott mondjuk egy házaspár, akik ugyanabban az irodában, ugyanabban a munkakörben, ugyanazért a fizetésért dolgoznak. Ha a gyerekük beteg, minden alkalommal a nő marad vele otthon. Vajon miért? Mert a férfi nem volna rá képes? Vagy nem akar? Esetleg a feleség egyszerűen nem engedi neki, mert attól tart, hogy ha engedné, onnantól kezdve  nem lesz "megfelelő" nő és "megfelelő" anya?

Persze lehet, hogy neked inkább az a gyenge pontod, hogy nem tudod elviselni, ha a férfi vásárol be. Ha tíz órát is dolgoztál aznap, inkább magad mész el a szupermarketbe, mint hogy ezt a feladatot pasidra hagyd. Ő úgysem tudja, hogy kizárólag fehér vécépapírt használtok, képtelen megkülönböztetni  friss zöldséget a nem frisstől, és persze arról sincs fogalma, hogy milyen márkájú konzervet kell venni…

Isteni tudás

Ideje volna már belátni azt, hogy attól, hogy a férfi másképpen tesz bizonyos dolgokat, mint mi, még nem feltétlenül teszi helytelenül. Mégsem vagyunk képesek erre. Ragaszkodunk ahhoz, ami "úrnőként" igazán a miénk: nevezetesen, hogy bizonyos dolgokat csak mi, nők tudunk helyesen csinálni. Abból indulunk ki, hogy minden nő birtokában van ennek az isteni tudásnak, a férfiak viszont - bármennyire is igyekeznek - ebből bizony ki vannak zárva.Igazság szerint persze mi, nők az esetek többségében valóban rátermettebbek vagyunk a háztartás, gyermeknevelés területén. Ugyanakkor ez betudható annak az előnynek is, hogy minket kiskorunktól erre neveltek. Ez a hagyományos, ezt láttuk az anyáinktól, ösztönösen ezek a dolgok ivódtak belénk. A férfiaknak pedig nem adjuk meg a teret és az időt arra, hogy tanuljanak. Ha igazán bizonyítani akarjuk a nőiességünket és az értékünket, akkor azt tesszük a legjobban, ha megbarátkozunk a gondolattal, abbahagyjuk az akadékoskodást és a siránkozást, és engedjük a férfinak, hogy ha akar, akkor a mi felségterületünkön is kibontakozhasson.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés