free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A DVD lejátszás problémái

Ádám Péter         Címkék: dvd, film, lejátszó, probléma, számítógép 3 hozzászólás

Számos oka lehet annak, hogy egy DVD-t sehol sem tudunk lejátszani. És bár sosem lesz zökkenőmentes a használatuk, összeszedtük, mit kell tudni róluk.

Egy ismerősünktől végre megkaptuk azt a filmet DVD-n, amelyet már régóta szerettünk volna megnézni. Remegő kézzel toljuk be a lemezt a lejátszónkba, a készülék keres, keres és nem talál semmit, a film ugyanis egy olyan formátumban lett a DVD-re kiírva, amit az otthoni lejátszónk képtelen felismerni. Sebaj, ott a számítógép. Lemezt ki a lejátszóból, majd gyorsan a kompjúterbe tuszkoljuk, de a gépünkön lévő DVD lejátszó program sem képes megbirkózni a feladattal. Persze mindig lehet új szoftverek letölteni, esetleg átugrani egy baráthoz, akinek a szuper, új masinája állítólag minden formátumot képes lejátszani, viszont közben el is megy a kedvünk az egésztől. Pedig lehet, hogy a hiba nem is a mi készülékünkben van.Először is muszáj lesz megkülönböztetni a az "eredeti", azaz a film forgalmazói által kiadott DVD-ket a másolt, letöltött, kiírt verzióktól. Problémák ugyanis mindkettőnél akadhatnak, viszont teljesen más okok miatt nem fogjuk tudni lejátszani a két különböző típusú DVD-t. Míg az írható verzióknál általában az a probléma, hogy a lejátszó vagy a meghajtó nem ismeri fel az adott DVD formátumot a különböző kódolások miatt, addig egy gyári DVD-nél akkor lehetnek lejátszási gondok, ha a lemez valamilyen másik régióból származik.

Egy írható DVD-re tehát többféle kódolással (kodekkel) kerülhetnek fel a filmek, amelyek közül a legelterjedtebb a DivX tömörítési formátum, amely igen nagy terjedelmű mozgókép anyagot képes összetömöríteni. A DVD-lejátszó programok és a lejátszókészülékek többsége persze felismeri a DivX formátumokat, azonban a fejlesztők újabb és újabb verziókat ötlenek ki, amelyekhez már az arra kompatibilis szoftverekre van szükségünk. Tehát, ha van egy, a legújabb DivX formátumban tömörített filmünk, de a számítógépünkön található lejátszó program nem a legújabb verzió, akkor bizony könnyen előfordulhat, hogy az adott filmet nem fogjuk tudni megnézni, amíg nem töltjük le a lejátszó program legfrissebb változatát, amely jó esetben már felismeri a filmünket tömörítő formátumot. A DivX-en kívül azért más tömörítő szabványok is léteznek, ilyen például a szintén igen elterjedt MPEG széria vagy éppen az XviD. Persze ezekkel a tömörítésekkel is előfordulhatnak a fentebb vázolt problémák.És ez csak a kép tömörítésével kapcsolatos bonyodalom. Egy filmnek azonban hangja is van (általában mp3-ba tömörítve), sőt bizonyos esetekben egy külön program is csatlakozik az egész pakkhoz, amely szinkronba hozza a hangot a képpel. Az egész cucc pedig egy úgynevezett konténer vagy videofájl-formátumba van pakolva, vagyis ez lesz a kódolt formátumok tároló egysége. Bizonyos fájlformátumokat viszont lehetséges, hogy nem fog minden lejátszó felismerni, például a QuickTime fájlformátumokba csomagolt videókat sokszor csak a QuickTime saját lejátszóján lehet megtekinteni. A legelterjedtebb videofájl-formátum, az AVI (Audio Video Interleave) viszont nem szokott gondot okozni a lejátszóknak.

Mindezzel szemben a műsoros DVD-k általában bármilyen eszközzel, programmal lejátszhatók, viszont nem mindegy, hogy a világ melyik pontjáról származik a lemez. A DVD-ket ugyanis régiókódokkal védik, ami annyit tesz, hogy egy adott régióban, mondjuk Észak-Amerikában kiadott lemezeket, csak olyan DVD-lejátszón lehet megnézni, amelyek a régió szerint vannak kódolva. Erre azért volt szükség, mert filmek kiadási dátumai a világ különböző pontjain eltérnek, így ha például az USA-ban kiadnak egy filmet DVD-n, de Ausztráliában még bőven játsszák a mozik a filmet, akkor az ausztrál filmrajongók nem tudják megnézni a filmet DVD-n, mielőtt még a moziban láthatták volna. Az 1-es kód Kanadához és az Egyesült Államokhoz tartozik, a 2-es Európa, a Közel-Kelet és Japán területére vonatkozik, míg Kínának saját, 6-os kódja van - ott azért mégsem mindegy, mivel szórakoztatják magukat a népek. Létezik azért 0-ás kód is, amely bárhol lejátszható DVD-t takar. Persze azért szép számmal vannak olyan DVD-lejátszók, amelyekkel bármilyen kódolt DVD lejátszható, arról nem is beszélve, hogy az internetről történő filmletöltésekkel lassan értelmét vesztik maguk a régiókódok is.A DVD-k lejátszása ezentúl sem lesz zökkenőmentes, annak ellenére, hogy a lejátszókat gyártó cégek és a szoftverek fejlesztői is igyekeznek lépést tartani az újabb formátumokkal és kódokkal. A legújabb készülékek és a legfrissebb lejátszó programok azért már szinte minden létező formátummal képesek megbirkózni. Azonban már az ajtón kopogtatnak a legújabb technológiák, mint például a Blu-ray Disc, amelyek valószínűleg fenekestül fogják felforgatni az egész DVD-piacot.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés