free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Energia- és pénztárca-takarékosak az e-könyv olvasók

Ádám Péter         Címkék: e-book, e-könyv, ipad, olvasó, technológia 1 hozzászólás

Az e-könyvek sok szempontból praktikusak lehetnek, hiszen ezek segítségével egy kisebb könyvtár is belefér egy női táskába. És még a fák is megmaradnak.

Olvasni remélhetőleg mindenki szeret, otthon, utazás közben, kint a szabadban (talán nemsokára az időjárás is lehetővé teszi), szinte bárhol űzhető ez a tevékenység. Persze a papírra nyomtatott könyvek egyelőre a legalkalmasabbak arra, hogy átadjuk magunkat az olvasás örömeinek, de egyre több olvasnivalót találhatunk digitális formában is, és a netről tömegszám tölthetők le az elektronikus könyvek (e-könyvek, e-bookok). A számítógépen olvasni viszont nem éppen a legkellemesebb, az asztali géppel helyhez vagyunk kötve, de valószínűleg egy laptopot sem fog senki magával cipelni csupán azért, hogy könyvet olvasson rajta. Ráadásul az LCD-monitorokon történő olvasás igen lefárasztja a szemeket egy idő után. Erre kínálnak megoldást a piacon szép számmal található elektronikus könyvolvasók, amelyek több előnnyel is rendelkeznek, és nem csak a számítógépekkel szemben.

http://gizmodo.com

Egy e-könyv olvasó nagyjából egy átlagos könyv méretével és súlyával rendelkezik, viszont akár több száz könyvnek megfelelő szövegmennyiséget lehet feltölteni rá, így akár egy kisebb könyvtárat is bepakolhatunk a táskánkba. Egy laptopot nem lehet mondjuk egy szimpla női táskába gyömöszölni, a súlyáról nem is beszélve, ráadásként egy e-bookot olvasva nagyjából megmarad az az érzés, mintha egy igazi könyvet tartanánk a kezünkben. A nyomtatott könyvekkel szemben az elektronikus könyvek előnye - a mennyiségen kívül -, hogy egyszerre több nyelvű könyveket is magunkkal cipelhetünk, egy-két gombnyomás után olvashatunk egy idegen nyelvű könyvet, és közben a kezünkben lehet egy szótár is, ha véletlenül elakadnánk. Másik nagy előny az árban rejlik: egy e-könyv olvasó ugyan drágább, mint egy hagyományos könyv, viszont a szövegek már jóval olcsóbban, sok esetben ingyen is elérhetők, tehát bőven megtérül az olvasóba fektetett költség. És még a fák is megmaradnak, ami környezetvédelmi szempontból sem utolsó.

E-könyveket a számítógépekről már ismert formátumokban (pdf, doc, txt stb) lehet megtalálni a neten. Egyes netes könyváruházak, mint például az Amazon saját formátumot (azw) is használhatnak, amelyet viszont nem biztos, hogy mindegyik e-book olvasó meg fog tudni nyitni. Az e-könyveket az olvasóra már könnyedén letölthetjük, ugyanis a mindenre jó USB-vel csatlakoznak az e-könyv olvasók a számítógépekhez. Miután már fent vannak a könyvek, maga az olvasó kezelése pofonegyszerű, egy-két gombnyomás, és már olvashatunk is kedvünkre. 

Az elektronikus könyvolvasók egyéb előnye maga a technológia, ami lehetővé teszi a kényelmes és nem szemfárasztó olvasást. Először az e-book olvasók igencsak energiatakarékos készülékek, mivel energiát csak a lapozásnál igényelnek, így egy feltöltéssel, akár egy hónapig is simán elolvasgathatunk. Az energiatakarékosság főleg annak köszönhető, hogy az e-könyv olvasóknak nincs külön háttérvilágítása, ugyanis az e-papír (e-tinta) megoldást alkalmazzák a gyártók. Az e-papír előnye pedig, hogy a szöveg megjelenítéséhez nincs szükség áramforrásra, amikor a képernyőn látható tartalom stabil, az olvasó nem fogyaszt áramot, csak valamilyen funkció (szókeresés, lapozás, könyvváltás stb.) használatakor. Az e-papírnak külső fényforrásra (napfény, lámpa) van szüksége ahhoz, hogy láthatóvá tegye a szöveget, ebből adódóan sötétben nem lehet olvasni, csakúgy mint a könyvek esetében. Cserébe viszont nem tükröződik, mint az LCD, ezért aztán nyugodtan lehet a szabadban is használni az e-könyv olvasókat.

http://e-book-readers.org

Az elektronikus könyvolvasók képernyője sok apró e-tinta kapszulából áll, amelyek mindegyike fekete és fehér festéket tartalmaz. A kétféle festék pedig eltérően reagál a különböző pólusú töltésre: a negatív töltés a fehér festéket rendezi a kapszula tetejére, míg a pozitív a feketét. A kettő keverésével pedig a szürke árnyalatok jeleníthetők meg a képernyőn. Így az igazi papírhoz hasonló felületet kapunk, aminek az olvasása nem elölteti meg szemünket. Viszont kizárólag fekete-fehérben. A színes e-tinta egyelőre fejlesztés alatt, de ha hihetünk a gyártók ígéreteinek, akkor nemsokára már színes képekkel illusztrált elektronikus könyveket is olvashatunk. Persze léteznek színes e-book olvasók is, de ezek LCD-vel rendelkeznek, ennek minden hátrányával együtt.

A nagyobb cégek már tovább is értelmezték az e-könyv olvasókat, és olyan úgynevezett táblagépeket fejlesztettek, amelyek nem csak szövegolvasásra alkalmasak, de netbookként is működnek. Remek példa erre az Apple nemrég piacra dobott iPad nevű készüléke, amely egy érintőképernyős, könyvméretű táblagép. Az iPad LCD kijelzővel rendelkezik, ami a fentebb említettek miatt hátrányt jelent a sima e-book olvasókkal szemben, viszont wifivel és 3G mobiltechnológiával van felszerelve, így aztán egyenesen a netről lehet tartalmakat rápakolni. Ez pedig nem csak könyveket jelent, de online újságokat is olvashatunk rajta, az almás cég már egy egész online könyvesboltot is üzemeltet az iPadokhoz.

www.baekdal.com

Persze a technika fejlődik, az elektronikus könyvolvasók is egyre többekhez jutnak el, és az elérhető e-könyv mennyiség is egyre bővül. Ahhoz még azonban jó sok időre van szükség, hogy mindenki a buszra felszállva egy e-bookot kapjon elő a zsebéből, hogy nyugodtan olvasgasson utazás közben. Az e-tinta és az e-könyv olvasása mellett azért elég sok érv szól, hiszen egy energia- és végső soron pénztárca-takarékos megoldásról beszélünk, de egy új könyv illatát biztosan nem helyettesítheti.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés