free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az amfetaminszármazékok károsíthatják az aortát

Borsa         Címkék: , betegség, drog, ectasy, kultúrtripp 1 hozzászólás

Azoknál a fiataloknál, akik amfetaminszármazékokat szednek, a későbbiekben fokozottabb az aorta halálos kimenetelű hosszanti megrepedésének kockázata.

Az amfetaminszármazékok hatásait taglaló kutatásról, az American Heart Journal kardiológiai szaklapban jelent meg tanulmány, ami szerint amellett, hogy a vesére, a prosztatára, a szívre hosszútávon súlyos egészségkárosításó hatással rendelkeznek, hosszanti megrepedéseket is okozhatnak az aortákban, ami többnyire halálos kimenetelű.

Az amfetamin az alkaloidok közé tartozó, mesterségesen előállított szerves vegyület, amely növeli a szívizom összehúzódásának erejét, és emeli a vérnyomást. Korábban használták étvágycsökkentőként, a narkolepszia - napközben fellépő alvási rohamok - és a depresszió tüneteinek kezelésére, valamint alacsony vérnyomásnál, újabban viszont inkább mint stimuláló hatású kábítószer ismert. Egy korábbi tanulmány során bebizonyosodott, hogy az amfetaminszármazékok növelhetik a szívrohamok kockázatát.A Texasi Egyetem orvostudományi központjának kutatói 31 millió 18 és 49 év közötti személy kórtörténetét elemezték, akik 1995 és 2007 között szorultak kórházi kezelésre. Az adatokból kiderült, hogy azoknál, akik amfetaminszármazékokat szedtek, háromszor magasabb volt az aortadisszekció veszélye, mint azoknál a személyeknél, akik nem éltek velük. Arthur Westover kutatócsoportjával további 49 millió 50 évesnél idősebb személynek a vizsgált időszakból származó kórtörténeti adatait is elemezte. "Azt észleltük, hogy míg a fiatalabb felnőttek körében növekszik az aortadisszekció gyakorisága, ugyanez nem mondható el az idősebb korosztályról" - hangsúlyozta közleményében Westover. Álláspontja szerint az okok felderítése céljából ki kell vizsgálni az aortadisszekcióban szenvedő fiatalabb pácienseknél, hogy éltek-e amfetaminszármazékokkal.

Kaliforniai, hawaii, oregoni és Washington állambeli betegeknél háromszor annyi fiatalkori amfetaminszedéshez köthető aortadisszekciós esetet találtak, mint más államokban. "Ezekben az államokban az átlagosnál lényegesen magasabb az amfetaminszármazékok élénkítő hatású kábítószerként való fogyasztása" - emelte ki Westover. Az Egyesült Államok kábítószer-visszaélésekkel foglalkozó országos intézete - National Institute on Drug Abuse - szerint növekszik az amfetaminszármazékok fogyasztása az amerikai lakosság körében. Míg 1992-ben 21 ezer személy szorult kórházi kezelésre e kábítószer fogyasztása miatt - ami az adott év összes kórházi felvételeinek egy százalékát tette ki -, addig 2004-ben már 150 ezren kerültek kórházba emiatt. Ez a bennfekvéses kórházi kezelések nyolc százalékát jelentette.Amennyiben az aorta belső borítása elszakad, a vér beáramlik a repedésen keresztül, és elválasztja a fal középső rétegét a még mindig ép külső rétegtől. Ennek eredményeképp egy járulékos csatorna alakul ki az aorta falában. Ahogy a disszekció terjed, elzárhatja azokat a pontokat, ahonnan artéria/artériák ágaznak le az aortából, gátolva a keringést. Ennek következménye szélütés - az agyat ellátó artéria elzáródásakor - , szívroham - a szívet ellátó koszorúerek elzáródásakor -, hirtelen hasi fájdalom - a beleket ellátó artéria elzáródásakor -, derékfájás - a veséket ellátó artéria elzáródásakor -, és a végtagokban bizsergő érzéssel, illetve azok bénulásával járó idegkárosodás, ami a gerincvelő artériáinak elzáródásakor lehet. Ezek mindegyike halálos lehet, de a legveszélyesebb, amikor a vér kiléphet, és meggyűlhet a mellkasban és a vér bejuthat a szívet körülvevő hártya két rétege közé, ami akadályozza a szív normális telődését, és életveszélyes kórképet idézhet elő.

A kemikáliák fogyasztása – extasy, speed – nem csak azért különösen veszélyes, mert senki sem tudja, hogy mi van benne – bármivel „felüthetik” a forgalmazók -, és súlyos veseelégtelenséget, májkárosodást, akár azonnali halált is okozhatnak, hanem a fenti hosszú távú káros hatás, valamint férfiaknál súlyos, visszatérő prosztatagyulladást is okozhat. Az MDMA lecsökkenti az agyban a szerotonin nevű neurotranszmitter mennyiségét, ez tartós idegrendszeri károsodást okozhat. Sajnos a extasy, speed és egyéb gyorsítók, akár egyszeri alkalom során is tönkretehetik az egészségünket.

mti


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés