free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szezonja van az egresnek

Borsa         Címkék: egres, gyümölcs, íz-i, vitamin 2 hozzászólás

Ennek a kis bogyós gyümölcsnek több száz fajtája létezik, mi leginkább a zölddel találkozhatunk a zöldséges standokon. Tudnivalók következnek az egresről.

Az egres hivatalos neve: Ribes Grassularia, persze lehet, hogy pöszmétének ismerjük, esetleg piszkének vagy büszkének, de mindegy is ez a gyümölcs fantasztikus! Már a görögök is ismerték, és persze ezt követően a rómaiak is, és a XVI. században már hazánkban is elterjedt volt, még írásos emlékeink is vannak létezéséről. Júliusban terem, fásszerű, tüskés bokron, vigyázni kell a szedésénél, mert a tüske könnyen belénk áll. Várjuk meg, amíg annyira megérik, hogy össze lehet picit nyomni, mert a kemény, még éretlen egres igazán savanyú. Ha lecukrozzuk – amit ugye nem teszünk, mert egészségtelen -, akkor megerjed és becsíphetünk tőle.



A nem túl szőrös bogyók héja erősen áttetsző, színe az éréssel halvány zöldből élénk vörössé változik. Vitamintartalmuk nagyon magas: A, C, D-vitamint és igen sok ásványi anyagot is tartalmaz: káliumot, kalciumot, foszfort és niacint. (A legújabb kutatások szerint a niacin egy természetes koleszterinszint-szabályozó anyag.) Jó hatással van a szívre, májra és a vesére is, de vigyázat, nagyobb mennyiségben való fogyasztása hasmenést okozhat! Úgyhogy csak csínján bánjunk vele, de ha épp szorulással küzdünk, hát hajrá, faljuk! Épp szezonja van: júliusban, augusztusban terem nálunk.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés